fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Ursi panda la Toronto

de

Saptamana aceasta le-a adus torontezilor o stire despre un evemiment care nu se intampla foarte des in Canada – este vorba de sosirea la Toronto a doi ursi panda care au venit din China pentru o sedere in Canada de 10 ani. Cei doi ursi, femela Er Shun in varsta de 5 ani si masculul Da Mao in varsta de 4 ani au sosit luni dimineata pe aeroportul international Toronto Pearson, transportati de un avion FedEx, dupa un zbor din China de circa 15 ore. Er Shun si Da Mao vor petrece 5 ani la Gradina Zoologica din Toronto si urmatorii 5 ani la Gradina Zoologica din Calgary, dupa care se vor intoarce in China. Premierul Canadei Stephen Harper a sosit luni dimineata la aeroport, insotit de sotia sa Laureen, spre a intampina mamiferele si spre a semna pentru primirea ”pretiosului transport” (precious cargo), dupa cum s-au exprimat stirile toronteze de luni dimineata.

Ursii panda sunt rari la vedere in Canada. Este prima oara dupa aproape 30 de ani cand Gradina Zoologica din Toronto are ursi panda din nou, si mai bine de 20 de ani cand gradinile zoo din alte orase canadiene au avut panda. Un cuplu de ursi panda a locuit la Toronto in 1985 pentru doar cateva luni, si in acel an Gradina Zoologica din Toronto a atras sute de mii de vizitatori. De asemenea, Gradina Zoo din Calgary a gazduit ursi panda in 1988. Un alt cuplu de panda a petrecut o perioada scurta de timp la Gradina Zoologica din Winnipeg in 1989. Si de atunci, din ‘89 incoace, niciun urs panda nu a mai calcat pe taram canadian, pana in aceasta saptamana.

Er Shun si Da Mao au suportat bine zborul din China, caci s-au luat toate precautiile ca animalele sa se simta bine pe timpul calatoriei. Au avut intreg avionul doar pentru ei, au mancat bamboo si mere, si au fost insotiti de o echipa de veterinari. Este a sasea oara cand FedEx transporta ursi panda, si compania va fi in continuare implicata in viata celor doi ursi pe parcursul sederii lor in Canada – le va transporta hrana proaspata (in speta bamboo) de trei ori pe saptamana.

Sosirea celor doi panda la Toronto a starnit mare entuziasm din partea presei si a publicului torontez. Nu doar premierul Canadei a venit la aeroport sa intampine ursii, dar si Ambasadorul Chinei in Canada, care a vorbit despre ei ca despre VIP-uri – that is, Very Important Pandas. Pentru urmatoarele 30 zile Er Shun si Da Mao vor fi in carantina, dupa care vor petrece cateva saptamani fara sa fie expusi in public, iar incepand cu luna mai vor putea fi vazuti la Gradina Zoologica din Toronto. Conducerea Gradinii estimeaza ca cei doi ursi panda sa atraga un plus de 300,000 pana la 500,000 vizitatori. De asemenea, reprezentantii Gradinii Zoo din Toronto spera ca ursii sa devina un cuplu si sa aiba pui (Er Shun si Da Mao nu erau un cuplu pana acum, ci s-au intalnit pentru prima oara cu ocazia acestui zbor), desi nu va fi o entrepriza usoara – femelele panda au o singura fereastra de timp pe an, foarte restransa, in care pot sa ramana insarcinate. Daca cei doi ursi vor avea un pui, acesta nu va ramane in Canada, ci se va intoarce in China impreuna cu parintii sai.

N-am vazut niciodata ursi panda si de-abia astept sa-i vad pe Er Shun si Da Mao in aceasta vara, caci mi-am propus sa vizitez Gradina Zoologica din Toronto special pentru ei. Si asa copilul meu Alex n-a fost niciodata la o gradina zoologica, asa ca aceasta va fi o ocazie perfecta.

Am mai vizitat Gradina Zoo din Toronto in vara lui 2007. Este cea mai mare gradina zoologica din Canada, astfel incat ne-a luat o zi intreaga sa o vedem in intregime, la sfarsitul careia eram extenuati. Toronto Zoo gazduieste animale din toate zonele globului, de la desert pana la cercul polar, cu sute daca nu chiar mii de specii.

Cand am fost atunci la gradina zoologica, m-am gandit in mod special la ursi panda, caci imi doream sa vad aceste animale, dar nu stiam daca exista sau nu vreun exemplar la Toronto. Fiind cea mai mare gradina zoologica din Canada, ma gandeam ca exista sanse ca Toronto Zoo sa aiba panda, dar nu era asa. Atunci nu stiam de felul in care au loc intelegerile intre China si Canada cu privire la ursii panda, dar aveam sa aflu in curand.

Am vorbit atunci cu un angajat al Gradinii si l-am intrebat despre ursi panda. Dansul ne-a spus ca Toronto Zoo a avut ursi panda in anii ’80, dar dupa o perioada acestia au fost returnati in China. Dupa un timp un urs panda care s-a intors in China a fost lasat in habitaclul sau natural, dupa un numar de ani petrecuti in gradini zoologice. S-a zvonit ca acel urs, odata eliberat din captivitate, nu s-a readaptat in mediul natural, s-a accidentat si a murit.

Guvernul chinez detine monopol international asupra ursilor panda, si este singura  tara din lume care decide cine poate avea ursi panda si cine nu. Canadienii “au avut voie” sa aiba panda in anii ’80, dar pentru urmatoarele doua decenii nu s-au mai aflat pe lista preferentiala. Insa toate acestea s-au schimbat acum, cand pentru urmatorii 10 ani vom avea din nou ursi panda la Toronto si Calgary.

In afara de Gradina Zoologica din Toronto, o alta gradina pe care as vrea sa o vizitez, mai ales de dragul baiatului meu Alex, este cea din Oshawa, orasul vecin cu suburbia Whitby unde locuiesc acum. Nu este o gradina la fel de mare ca cea din Toronto, dar cu siguranta va fi o experienta frumoasa sa o vizitam in aceasta vara. Vroiam de fapt sa o vizitez vara trecuta, dar tot am amanat pana cand a venit toamna, apoi iarna, si nu am mai apucat sa o vedem, asa ca am contramandat vizita la Oshawa Zoo pentru anul acesta.

Ursul panda Da Mao in timpul zborului spre Toronto

Photo credit: TorontoSun.com

Categorii:
Toronto

Comentarii

  • Ce simpatic e,nu stiu de ce dar mi se pare simpatica pana si pozitia in care sta, asa un fund si mestecand acel bambus sau ce o fi.
    Insa ai idee daca sunt periculosi, la fel de periculosi ca ursi bruni de la noi?
    Sau sunt oarecum inofensivi?
    Daca sunt periculos pe o scara de la 1 la 10, ce nota le dai in ceea ce reprezinta pericolul ce il poate provoca?

    Visator 1 aprilie 2013 22:38 Răspunde
    • Asa e, sunt foarte simpatici, si mie imi plac foarte mult, si de-abia astept sa-i vad in vara asta. 🙂
      Ursii panda sunt oarecum inofensivi, in general sunt docili. Pot ataca oamenii daca se simt iritati, dar nu ataca din agresivitate.
      Si desi fac parte din ordinul carnivorelor, la fel ca ursii bruni, dieta lor consta in cea mai mare in bambus, si mai putin prada (animale mici).

      Victoria West 2 aprilie 2013 14:19 Răspunde
    • Si nu sunt la fel de periculosi ca ursii bruni, pentru ca sunt mai mici. Pe o scara de la 1 la 10, as zice 4. 🙂 Subiectiv, bineinteles, spun doar din ce am mai citit despre ei.

      Victoria West 2 aprilie 2013 17:22 Răspunde
  • super simpatic acest ursulet , parca s-a asezet pentru o sesiune foto :)))

    coco 4 aprilie 2013 6:38 Răspunde
    • 🙂

      Victoria West 4 aprilie 2013 22:42 Răspunde
  • Pingback: Ursi panda la Gradina Zoologica din Toronto | Victoria West

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title