fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Ce carti am citit anul acesta

de

In primele luni din acest an, chiar inainte ca intreaga omenire sa fie ingenuncheata de ciuma secolului XXI, n-am petrecut prea mult timp in compania cartilor. Inca duceam acelasi ritm alert al vietii ca si in anii precedenti, in noua lume unde imi fac veacul. Mergeam la birou, petreceam trei ore pe zi in trafic, duceam copilul la scoala dimineata si il luam seara acasa, ma ocupam de treburile casnice in fiecare seara — stiti si voi cum e, nu va spun nimic nou sub soare. Si seara cand ajungeam in pat, nu mai aveam energie sa citesc nici macar o pagina, si asa au trecut luni de zile de cand nu mai citisem o carte.

Criza mondiala cu care ne confruntam in prezent a schimbat multe lucruri pentru noi, atat ca indivizi cat si ca natiuni. Trecem prin schimbari bune si schimbari rele deopotriva. Cea mai valoroasa schimbare in vremea Coronei pentru mine este faptul ca acum am mai mult timp liber pentru mine si pentru familia mea, asa ca am revenit la lecturile mele preferate de alta data.

Pentru articolul de astazi m-am gandit sa scriu despre cartile pe care le-am citit in acest an, de cand cu izolarea si lucratul de acasa. 🙂 De cativa ani incoace prefer mai mult sa citesc carti non-fictune decat fictiune, si printre genurile mele preferate sunt biografii, diaristica, memorii, carti de moda, carti de tip coffee table books; asa ca majotitatea cartilor pe care le-am citit anul acesta sunt carti non-fictiune, dar si cateva romane de fictiune. De obicei imi place sa citesc carti pe care le am deja in biblioteca personala, decat sa le imprumut de la o biblioteca publica sau prieteni. Cartile despre care voi scrie mai jos au fost cumparate din diferite librarii sau anticariate din Toronto de-a lungul anilor, iar pe unele dintre ele le-am primit cadou. Candva am fost abonata la Biblioteca Publica din Toronto, pentru o perioada scurta de doi ani, dar cu timpul mi-am dat seama ca prefer sa cumpar carti decat sa le imprumut de la biblioteca, si am incetat sa mai frecventez biblioteca. Mai merge cineva la biblioteca in zilele noastre? Sunt mai multe motive pentru care nu mai prefer sa imprumut carti de la biblioteca, si poate cu o alta ocazie voi scrie un articol pe acest subiect, care merita un articol separat.

Photo credit: DK.com

Photo credit: DK.com

How to Not Wear Black de Anna Murphy, o carte pentru iubitoarele de moda, publicata de editura DK Publishing din Toronto. Mi-a fost oferita cadou din partea editurii in cadrul unui eveniment monden din Toronto care a avut loc toamna trecuta; am fost rugata sa ii scriu o recenzie. Am citit-o cateva luni mai tarziu, si i-am scris si recenzia. Este o carte cu sfaturi pentru stil — cum sa-ti pui garderoba in valoare, cum sa-ti evidentiezi stilul personal cu ajutorul cromaticii vestimentare, si cum sa eviti sa porti doar negru, o capcana in care noi femeile cadem de multe ori. 🙂

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Always Pack a Party Dress de Amanda Brooks — o alta carte de moda pe gustul meu si pe care am savurat-o din plin. Amanda Brooks este o fosta socialita din New York, si aceasta carte este o memorie a autoarei despre viata si experientele ei din lumea modei din New York. A lucrat cu Patrick Demarchelier si Barneys New York printre alti angajatori notabili din lumea modei. Dupa 20 de ani petrecuti pe scena mondena din New York, a facut o schimbare majora in viata ei si s-a mutat cu familia in Anglia, sa locuiasca la o ferma, unde in prezent duce o viata linistita departe de agitatia urbana si unde face dulceata. Cartea Always Pack a Party Dress a fost scrisa dupa ce autoarea se mutate in Anglia deja. Dar aceasta este cea de-a doua carte publicata de Amanda Brooks; prima sa carte se numeste I Love Your Style si sunt de asemenea curioasa sa o citesc.

Photo credit: Alina Grozea

Photo credit: Alina Grozea

Ultima ora de Alina Grozea (varianta ebook) — primul roman de fictiune al Alinei. Sunt convinsa ca multi dintre voi ati citit deja aceasta carte, si sper ca v-a placut la fel de mult cum mi-a placut si mie. 🙂 Doi straini, El si Ea, petrec o ora din viata lor impreuna. El decide sa se sinucida, iar ea simte ca nu mai are pentru ce trai. Sfarsitul cartii are o intorsatura neasteptata care devoaleaza motivul ei adevarat pentru a bate la usa lui. Cartea m-a tinut captivata pana la ultima pagina. 🙂 Multumesc Alina inca o data ca ai impartasit aceasta carte cu cititorii tai.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

101 Things You Should Do Before Your Kids Leave Home, autori David Bordon si Tom Winters. Dupa cum sugereaza si titlul, este o colectie cu 101 povesti despre ce ai putea sa faci cu copiii inainte ca acestia sa creasca mari si sa-si ia zborul de acasa. Dar e o carte de inspiratie religioasa, are si referiri la Dumnezeu si credinta presarate pe ici pe colo. Mi-am dat seama ca multe din aceste lucruri le-am facut deja cu Alex, sau le fac acum, dar sunt si unele din ele care nu se aplica familiei mele si in care nu ma regasesc neaparat.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Elizabeth Taylor, publicata de revista People — o carte comemorativa despre viata si cariera lui Elizabeth Taylor, despre Hollywood, diamanante, cei 7 soti si 8 casatorii ale actritei (a fost casatorita cu Richard Burton de doua ori). A fost o femeie incredibil de frumoasa, si inteleg ca frumusetea ei a fost in intregime naturala, nu a apelat niciodata la chirurgie estetica.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Hillary ~ An American Life — o carte despre Hillary Clinton publicata de revista Time in 2014, despre viata politica a lui Hillary Clinton, despre perioada cand a fost secretara de stat si alte functii politice pe care le-a mai detinut, despre ambitiile si aspiratiile ei politice, despre Bill Clinton, despre scandalul Monica Lewinski si alte aspecte ale vietii ei.

Photo credit: Victoria West

Photo credit: Victoria West

Diana: A Celebration, o editie de comemorare pentru Printesa Diana, scrisa de Charles Spencer, fratele printesei. Am cumparat aceasta carte dintr-un anticariat acum 4 ani, si de-abia anul acesta mi-am facut timp sa o citesc. Sunt fascinata de familia regala britanica, si am citit pana acum mai multe carti dedicate monarhiei britanice, precum si membrilor familiei regale britanice.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

James Whitaker este un jurnalist din Anglia care scrie despre monarhia Marii Britanii. Cartea Diana vs. Charles ~ Royal Blood Feud a fost publicata pana acum in mai multe editii, una mai recenta fiind ebook in 2018; dar eu am citit prima editie a cartii, publicata in 1993 (am gasit-o intr-un anticariat acum cativa ani), cand Diana inca traia. Cartea este un account al casatoriei dificile pe care au avut-o Diana si Charles — s-au separat in 1992, divortul lor s-a finalizat in 1996, si Diana a murit in 1997.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

The Bedside Dream Dictionary de Silvana Amar — o carte dictionar al viselor si interpretarea lor. Am citit-o de curiozitate, dar n-am gasit ca are o valoare stiintifica iesita din comun, nu m-a convins, nu este pe atat de detaliata in explicarea viselor pe cat ma asteptam. O aveam in biblioteca de cativa ani, dar am vrut s-o citesc ca s-o tai de pe lista mea de lecturi, ca dupa aceea sa ma orientez spre alte lecturi.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Am mai multe carti in biblioteca personala din seria Chicken Soup for the Soul, pe care le-am cumparat din 2011 incoace. De obicei prefer editiile dedicate femeilor — prietene, mame, fiice, surori, iubitoare de shopping, femei singure, femei de cariera, etc. Aceasta editie Chicken Soup for the Soul ~ Just Us Girls este o colectie de 101 povesti scrise de femei obisnuite, dedicate prietenelor. Mi-a facut o mare placere sa o citesc.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

O alta carte din seria Chicken Soup for the Soul pe care am citit-o anul acesta este un volum dedicat surorilor — Sisters 2. A fost o lectura care m-a facut sa ma simt bine, am o sora mai mare si gandul mi-a fost la ea pe parcursul intregii lecturi. Avand in vedere ca acest volum este Sisters 2, bineinteles ca exista un volum anterior dedicat surorilor in seria cartilor Chicken Soup for the Soul, pe care de asemenea o am in biblioteca personala si pe care am citit-o acum cativa ani, dar as vrea sa o recitesc din nou.

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

In aceasta vara mi-am petrecut concediul de doua saptamani la casa mea de vacanta din Minden Hills (doua ore distanta de Toronto), si mi-am petrecut serile de la cottage citind. Am avut 4 carti cu mine (plus cartile ebook pe care le am pe tableta), suficiente cat sa ma bucur de lecturi cat timp a fost in vacanta. Kate ~ The Future Queen de Katie Nicholl (o jurnalista britanica) este una din cartile pe care am citit-o in aceasta vara cat am fost in vacanta. Aceasta carte a fost publicata in 2013, si este o biografie a printesei de cand s-a nascut & istoricul familiei ei, pana cand s-a casatorit cu printul William in 2011 si a nascut primul copil. Cartea e scrisa bine si inchegat, se citeste cu usurinta, pe un ton foarte prietenos fata de Kate Middleton, mi-a facut placere sa o citesc.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Urmatoarea carte pe care am citit-o in aceasta vara cat timp am fost in vacanta a fost Miss Understanding de Stephanie Lessing, un roman de fictiune din categoria literatura chic. N-am mai citit carti chick-lit de ani de zile, si am citit foarte putine carti de fictiune in ultima perioada. Dar aveam aceasta carte in biblioteca personala si voiam sa o citesc pana la urma, asa ca mi-am facut timp sa o citesc in aceasta vara. De altfel, aceasta carte face parte dintr-o serie de doua romane chick-lit de autoarea Stephanie Lessing. Prima carte se numeste She’s Got Issues, am citit-o acum 10 ani, eroina principala a careia este o fata Chloe Rose care lucreaza la o revista pentru femei. Cea de-a doua carte, pe care o prezint astazi in acest articol, o are drept personajul principal pe Zoe Rose, sora lui Chloe, care se angajeaza ca editor la aceeasi revista pentru femei alaturi de sora ei. Zoe Rose este o feminista care are o relatie antagonista cu femeile fashioniste din jurur ei, si mai ales cu femeile fashioniste de la revista unde lucreaza. Este un subiect nou pe care l-am descoperit intr-o carte chick-lit, ceea ce m-a surprins evident — de obicei personajele din cartile chick-lit sunt fashioniste care traiesc pentru moda si respira moda, iar de data aceasta povestea feministei Zoe Rose m-a facut sa ma uit la unele lucruri din viata femeilor, precum si la relatiile dintre femei, dintr-o alta perspectiva.

Am descoperit-o pe scriitoarea Stephanie Lessing acum 10 ani cand am citit si prima ei carte, She’s Got Issues; si acum mi-a facut placere sa citesc si de-a de-a doua carte a autoarei. Stephanie Lessing locuieste in New Jersey, SUA cu familia si sunt conectata cu ea pe Facebook.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Urmatoarea carte pe care am citit-o in aceasta vara, cat timp am fost in vacanta la cottage, a fost acest roman politist The Dead Cat Bounce semnat de scriitoarea americana Sarah Graves. Candva eram pasionata de romane politiste, Agatha Christie fiind una din autoarele mele preferate a genului politist. Am cumparat o serie de 4 carti politiste semnate de Sarah Graves de la Reader’s Digest prin 2010, dar toti acesti ani nu mi-am facut timp sa le citesc (pentru ca tot timpul erau alte carti pe noptiera mea care ma atrageau mai mult), si anul acesta in sfarsit m-am hotarat sa sparg gheata cu aceasta serie de romane politiste, si am inceput cu The Dead Cat Bounce. Expresia dead cat bounce are un inteles financiar in limba engleza — se refera la un anumit tip de actiuni de la bursa care nu o duc bine pe piata financiara. Dead cat bounce sunt actiuni care sunt in declin continuu si se devalorizeaza de la o zi la alta sau de la o perioada la alta, care observa o mica revenire cateodata, dar nu o revenire suficient de puternica incat actiunea sa revina in forta la valoarea initiala, astfel incat pe plan general actiunea este in continuare in declin. Si acele mici reveniri ale actiunii care se observa din cand in cand la bursa se numesc dead cat bounce. Victima din romanul politist The Dead Cat Bounce a fost un financier de pe Wall Street care a recurs la tertipuri financiare de tip dead cat bounce; iar suspectul principal al crimei a fost prietenul sau devenit dusman dupa ce acesta si-a pierdut banii la bursa in urma acelor tertipuri financiare, influentat de victima.

Cartea mi-a placut destul de mult incat sa vreau sa le citesc si pe celelalte trei din aceeasi serie semnata de autoarea Sarah Graves; si sper sa-mi fac timp pentru ele in curand.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Loose Girl de Kerry Cohen este o memorie a autoarei despre stilul de viata promiscuu pe care aceasta l-a dus incepand cu anii de adolescenta pana cand s-a casatorit si a intemeiat propria familie. Este o carte sincera in care autoarea exploreaza nevoile ei sufletesti care au impins-o spre promiscuitate, si anume setea pentru atentia si iubirea barbatilor, dorinta de a fi dorita de un barbat. In aceasta carte Kerry Cohen scrie despre multele greseli pe care le-a facut de-a lungul anilor in relatiile ei cu sexul opus, drumul pe care l-a parcurs in cautarea intimitatii care sa o faca fericita si implinita, si cum a ajuns gradual sa aiba mai multa incredere in ea si in barbatul de langa ea.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Cartea pe care am citit-o cel mai recent este aceasta carte-album dedicata nuntii regale a Printului Andrew (fratele mai tanar al lui Charles) si Sarah Ferguson (1986). Albumul contine poze de la nunta celor doi, dar si poze din perioada de dinaintea nuntii, relatia pe care Andrew si Sarah au avut-o inainte de casatorie, precum si logodna. Este un album cu un bogat continut fotografic din viata cuplului princiar, iar autorul cartii este Trevor Hall, scriitor britanic care si-a dedicat cariera familiei regale britanice.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Iar lectura mea din prezent este o carte investigativa despre viata si moartea lui Michael Jackson, 83 Minutes ~ The Doctor, the Damage, and the Shocking Death of Michael Jackson — autori Matt Richards si Mark Langthorne. 83 minute se refera la intervalul de timp de cand doctorul lui Michael Jackson, Conrad Murray, l-a gasit pe cantaret in dormitorul sau fara suflare, pana cand Jackson a fost adus la spital in incercarea (nereusita) de a fi resuscitat.

Voi ce carti ati citit anul acesta?

Va doresc tuturor o saptamana minunata!

Categorii:
carti

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title