fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Carti citite in 2021 (Partea II, proza)

de
Photo credit: Amazon

In unul din articolele mele precedente va spuneam despre cartile de poezii pe care le-am citit in 2021, iar in articolul de astazi as vrea sa va scriu despre cartile de proza pe care le-am citit anul trecut – fictiune, nonfictiune, romane, colectii de povestiri si proza scurta, biografii, memorii, carti din sfera politicului si a problemelor sociale din zilele noaste, carti de moda, carti inspirationale, si alte genuri literare. Aproape toate cartile de proza pe care le-am citit anul trecut au fost in limba engleza, una singura in limba romana. Unele din ele fac parte din biblioteca mea personala, altele au fost imprumutate de la biblioteca publica. Unele au fost carti tiparite, altele ebook. Ca de obicei, preferintele mele literare sunt foarte eclectice!

Voi structura articolul de astazi pe genuri literare, in ordinea cronologica a cartilor citite.

Sa incepem cu romanele de fictiune.

Candace Bushnell — am citit doua romane ale acestei autoare anul acesta, Killing Monica si Rules for Being a Girl (ambele de la biblioteca). Am scris deja o recenzie a romanului Killing Monica in acest articol, daca vreti sa o cititi, in cazul in care nu ati facut-o deja.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Rules for Being a Girl (2020) este un roman pentru o audienta mai tanara, actiunea caruia se petrece la un liceu, iar eroina principala este o liceana care se simte sufocata de regulile riguroase din liceu si societate care sunt impuse fetelor, dar nu in aceeasi masura si baietilor.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Urmatorul roman de fictiune despre vreau sa scriu astazi este Fashion Babylon de Imogen Edwards-Jones (de la biblioteca), un roman despre o creatoare de moda din Anglia care isi incearca norocul in America, si vine la New York cu noua sa colectie pentru a o prezenta la Saptamana Modei din New York.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

The Invisible Life of Addie LaRue de Victoria Schwab este un roman fantastic foarte popular in comunitatea Booktube. Am imprumutat-o de la biblioteca, este una din cartile din seria Booktube made me read it. 🙂 Addie LaRue este o tanara femeie din secolul XVIII din Franta care incheie un pact cu diavolul sa traiasca o eternitate, dar pretul pe care il plateste pentru o viata eterna este ca nimeni niciodata nu o tine minte, incat Addie traieste o viata lunga si singuratica. De-abia 300 de ani mai tarziu, in 2014, un librar din New York o tine minte si a doua oara cand o vede, ceea ce schimba dramatic cursul evenimentelor pentru Addie.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

The Kid (2011) de Sapphire — continuarea cartii PUSH / Precious, publicata in 1996, cea care a stat la baza filmului Precious din 2009 (si pe care am citit-o acum doi ani). In cea de-a doua carte, The Kid, personajul principal este Abdul, fiul lui Precious. Cartea incepe cu moartea lui Precious, cauzata de SIDA, cand copilul ei Abdul avea 9 ani. Este povestea dureroasa a lui Abdul, incepand cu ziua cand a ramas orfan, iar dupa moartea mamei sale ajunge in asistenta maternala. Urmeaza o perioada de cativa ani pe care Abdul i-a petrecut intr-un orfelinat, unde a fost abuzat de catre cei care conduceau orfelinatul si aveau indatorirea sa-l protejeze si sa aiba grija de el. A fost o lectura dificila, chiar daca este un roman de fictiune; dar autoarea a reusit cu succes ceea ce si-a propus sa realizeze cu aceasta carte — sa expuna partile sumbre ale sistemului american de institutionalizare a copiilor defavorizati, mai ales cei de culoare.

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Vara trecuta cand am fost in sejur la casa mea de vacanta din Minden Hills, am citit si doua romane de dragoste din colectia Harlequin. Nu mai citisem un roman de dragoste de mai bine de 20 de ani, asa ca a fost o mica schimbare binevenita de la cartile si genurile literare pe care le prefer de obicei. Dar, dupa cum va puteti da seama, din cartile de dragoste Harlequin dintre care poate ca ati mai citit si voi, subiectele acestor carti sunt foarte repetitive — el si ea se intalnesc, fac sex pasional, se indragostesc unul de altul, el este de un rang social mai inalt ca ea, dar o aduce in lumea lui, se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Exact aceeasi premisa este si in cele doua romane de dragoste pe care le-am citit in vara lui 2021.

Bedded by the Boss de Miranda Lee (autoare australiana de romane de dragoste) — am gasit aceasta carte la un garaj sale din cartierul meu acum 6 ani, si ani la rand cartea a stat in biblioteca mea de acasa fara sa ma ating de ea, si in sfarsit vara trecuta am citit-o. Este in format mic pocketbook. Am obiceiul, cand in merg in vacanta la cottage, sau cand petrec un weekend la cottage, sa iau cu mine carti in format mic pocketbook, pentru ca imi este mai usor sa le impachetez la plecare, astfel am citit aceasta carte la Minden intr-un weekend de vara. Premisa este exact ceea ce spune si titlul cartii — o tanara femeie din Sydney incepe un job nou, se indragosteste de seful ei temporar (care il inlocuieste pe seful permanent cat timp acesta lipseste din localitate), cei doi incep o relatie, si se casatoresc spre finalul cartii.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Prince’s Virgin in Venice de Trish Morey — am cumparat aceasta carte la un anticariat din Minden Hills in timpul vacantei mele de vara trecuta. Actiunea romanului se petrece in timpul carnavalului din Venetia. O tanara fata vine la carnaval cu prietenii ei, dar se pierde de grupul de prieteni inainte sa ajunga cu ei la petrecerea de bal mascat pentru care a platit un bilet scump de intrare. In timp ce se simte pierduta pe strazile Venetiei animate de carnaval si fara sa stie daca mai poate ajunge la acea petrecere, il intalneste pe eroul principal si accepta invitatia acestuia la un bal mascat organizat la un palat din Venetia, dar barbatul nu-si dezvaluie identitatea de aristocrat, acesta fiind printul mostenitor al principatului Venetiei. De asemenea, tanara femeie nu dezvaluie ca este virgina. Cei doi petrec noaptea impreuna, fara intentia de a continua relatia. Numai ca aristocratul are si o misiune (de vita) nobila de indeplinit — trebuie sa se casatoreasca si sa devina tatal urmatorului mostenitor al principatului Venetiei. Si cine credeti ca devine sotia lui si mama mostenitorului? 🙂 Frumoasa virgina culeasa de pe strada la carnaval, care, spre norocul printului, a ramas insarcinata dupa acea noapte pasionala, how very clicheic. 🙂

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

The Alchemist de Paulo Coelho. Prima oara am citit aceasta carte in 2008, si anul trecut mi-a venit cheful sa o citesc din now.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

O alta carte de Paulo Coelho pe care am recitit-o in 2021, dupa ce am citit-o prima oara in 2008, este Life. Selected Quotations, o colectie de citate din toate romanele si cartile lui Paulo Coelho de pana atunci. E o carte usor de citit, am parcurs-o intr-o ora cand voiam o pauza de lectura.

Photo credit: Victoria West

Photo credit: Victoria West

Beverly Hills 90210, nuvelizarea serialului pentru adolescenti din anii 90. Daca sunteti din aceeasi generatie cu mine, cu siguranta ati urmarit acest serial la TVR1 in anii 90. Eram adolescenta atunci si am urmarit cu drag acest serial la TV, personajul meu preferat fiind Dylan. 🙂 Am gasit aceasta carte la un anticariat acum doi ani, si nostalgia anilor adolescentei m-a facut sa o cumpar. Este o carte subtirica, pana in 200 de pagini, si este nuvelizarea primului sezon (din zece) al serialului, cand familia Walsh se muta in California si gemenii Brenda si Brandon se acomodeaza noii lor vieti californiene cu standarde mult mai inalte decat stilul de viata linistit si casual cu care erau obisnuiti in Minnesota.

Photo credit: Ebay

Photo credit: Ebay

Si un roman politist — A Nun in the Closet de Dorothy Gilman, o scriitoare americana de romane politiste. Mai am trei romane semnate de acesata autoare in biblioteca personala pe care le-am citit mai demult, si acesta a fost ultimul din colectia mea, asa ca l-am citit toamna trecuta, de Halloween, si astfel am sentimentul implinit ca am citit toate cartile scrise de Dorothy Gilman din biblioteca mea, pe care le aveam deja de mai bine de 10 ani.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Continuu cu proza scurta — povestiri si povesti.

Povesti de Hans Christian Andersen — ebook de la biblioteca. Am vrut sa citesc un volum de povesti clasice de-ale lui Hans Christian Andersen intr-un moment cand cautam inspiratie pentru cartea mea de poezii Sunset in Toronto pe care o scriam la vremea respectiva, si anume am cautat inspiratie in povestea Mica Sirena (The Little Mermaid). Aceasta colectie contine cele mai populare si indragite povesti ale lui Hans Christian Andersen, cum ar fi Craiasa zapezii, Prințesa și bobul de mazăre, Darzul soldatel de plumb, Ole Luk-Oie, si altele. Am citit povestile lui Hans Christian Andersen si cand eram copil; acum, la maturitate, le-am perceput altfel decat in copilarie.

Photo credit: Google Images

Photo credit: Google Images

The Curio Cabinet. A Collection of Miniature Stories de Carol Beth Anderson (ebook), o colectie de proza foarte scurta, dupa cum sugereaza si titlul cartii — fiecare poveste are in jur de 50 de cuvinte, iar colectia contine 150 de astfel de povesti in miniatura.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Colin Mochrie, Not Quite the Classics, o colectie de povestiri umoristice. Am cumparat aceasta carte la un anticariat din Minden Hills cand eram in vacanta vara trecuta. Colin Mochrie este un actor canadian de comedie, l-am intalnit in 2011 la un eveniment monden din Toronto. Iata ca a scris si o carte. Povestirile cuprinse in acest volum sunt inspirate de carti clasice cum ar fi Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle, Moby Dick de Herman Melville, 1984 de George Orwell, A Tale of Two Cities de Charles Dickens, The Cat in the Hat de Dr. Seuss, Frankenstein de Mary Shelley, The Great Gatsby de Francis Scott Fitzgerald, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, si alte opere clasice din literatura universala. Pentru a scrie aceasta colectie de povestiri, Colin Mochrie a luat prima si ultima fraza din operele clasice din care s-a inspirat, si a creat propriile povestiri, cu propriul continut. De exemplu, povestirea inspirata de Sherlock Holmes al lui Arthur Conan Doyle il gaseste pe detectivul Sherlock Holmes in incercarea de a deveni comedian, si de a-si incerca norocul pe scena intr-un spectacol de comedie.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Si o antologie de povestiri umoristice in limba romana Bazar Bizar de Radu Paraschivescu (ebook), singura carte de proza in limba romana pe care am citit-o in 2021. Am murit de ras! 🙂 Cel mai mult mi-a placut prima povestire din aceasta colectie, despre o romgleza dusa la extrem in lumea corporatista din Romania zilelor noastre.

Photo credit: Humanitas.ro

Photo credit: Humanitas.ro

Continuu cu nonfictiune, si anume carti de moda.

Fashionopolis de Dana Thomas (de la biblioteca), despre fast fashion si consumul excesiv al resurselor naturale.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Kelsey Timmerman, Where Am I Wearing? A Global Tour to the Countries, Factories, and People That Make Our Clothes (de la biblioteca), o carte care analizeaza acelasi subiect ca si cea de mai sus. Sustenabilitatea in moda este un subiect sensibil si de mare interes pentru mine, cum, unde si mai ales in ce conditii sunt confectionate hainele pe care le purtam.

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Michael Lavergne, Fixing Fashion: Rethinking the Way We Make, Market and Buy Our Clothes (de la biblioteca), despre business-ul industriei textile in diferite tari ale lumii.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Farm from Home (2018) de Amanda Brooks, de la biblioteca. Amanda Brooks este o fosta fashionista din New York care in prezent locuieste in Anglia, la o ferma, cu familia ei. A publicat pana acum trei carti, Farm from Home (despre viata ei din Anglia) fiind cea mai recenta. Cartea este structurata ca un jurnal al unui an petrecut la ferma din Anglia, cu 12 capitole pentru fiecare luna a acelui an. Amanda Brooks ne spune in carte despre proprietatea din Anglia unde locuieste cu familia, ne arata poze atragatoare cu casa ei, livingul, biblioteca personala, bucataria, home decor, gradina; ne spune despre animalele pe care le creste la ferma impreuna cu sotul, felurile de mancare pe care le gateste, retete culinare, curiozitati ale vietii rurale din Anglia, si multe altele. Mi-a facut o mare placere sa citesc aceasta carte, Amanda Brooks fiind una din autoarele mele preferate.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Makeovers at the Beauty Counter of Happiness de Ilene Beckerman. Este povestea unei doamne de 60 si ceva de ani care a primit o invitatie la reuniunea de clasa de 50 de ani, si cum reia legatura cu fosti colegi de scoala, si cum se pregateste pentru acea reuniune. In mod normal, povestea in sine ar incapea intr-un eseu de cateva pagini, dar pentru ca volumul are si multe desene, s-a facut o carte intreaga. O aveam de mai multi ani in biblioteca, in colectia mea personala de carti de moda, si prima oara am citit-o acum 6 ani; am recitit-o recent cand am vrut sa iau o pauza de lectura intre doua carti mai serioase. A fost o lectura usoara, am citit-o in cateva minute. Cateodata imi place sa recitesc carti din biblioteca personala pe care le-am citit prima oara cu ani in urma; mi se face dor sa le citesc din nou.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

A Bunch of Pretty Things I Did not Buy de Sarah Lazarovich, o autoare din Toronto. O alta carte usoara si rapida pe care am citit-o intre doua lecturi serioase. O carte de moda, scrisa intr-un stil umoristic, dedicata modei sustenabile. O am in biblioteca personala de mai multi ani, am citit-o prima oara atunci cand am cumparat-o, si anul trecut am recitit-o din nou, cand voiam o pauza intre doua sarcini de treburi casnice.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Continuu cu acelasi gen de carti de moda usoare si relaxante — How to Be a Lady de Alexandra Parsons. Sfaturi pentru femei, cum sa fie adevarate doamne. Nu e nimic groundbreaking in aceasta carte si nimic despre care nu s-a mai scris inainte. La fel ca si in cazul mai multor carti despre care am scris mai sus, o aveam in biblioteca personala de mai multi ani, am citit-o prima oara acum 6 ani, si anul trecut am luat-o din nou de pe raft.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Si inca una din vechea mea colectie de carti de moda, pe care am citit-o prima oara acum 9 ani, si am recitit-o de curand — Manners de Kate Spade. Pe langa faptul ca a fost creatoare de moda (am o poseta semnata de ea), Kate Spade a fost si scriitoare, si din cate stiu, a scris si alte volume, nu doar acesta. Un cod al bunelor maniere. O carte draguta, buna daca vrei sa-ti reamintesti cum e cel mai bine sa te comporti in anumite situatii sau care mai sunt regulile de eticheta in diverse situatii.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Tales of the Scarf Lady of Yorkville de Suzy Sprott – am cumparat aceasta carte de la autoarea insasi, in primavara lui 2016. Este povestea lui Suzy Sprott, scriitoare si pictorita din Toronto, despre viata ei de artista din cartierul Yorkville din centrul Toronto-ului cand a inceput sa picteze esarfe de matase in anii ’80. I-am dedicat o poezie in cartea mea Sunset in Toronto, publicata in 2021.

~~~~~~~~~~~~~~~

THE SCARF LADY OF YORKVILLE

Her story is truly fascinating.
She spent thirty years as an artist in the neighborhood of Yorkville,
And she is known as the Scarf Lady of Yorkville.
Painting silk scarves, she brought joy to people in the very heart of the city of Toronto.
Those who bought her exquisite scarves came from all walks of life,
From regulars of the neighborhood hanging out,
To foreign tourists,
To celebrities who visited our fine city.
The most beloved Canadian writer was among those celebrities.
She kept coming back summer after summer for more scarves, more paintings, more art.
All kinds of eclectic and colorful characters made up the fabric of Yorkville,
And the Scarf Lady of Yorkville has seen them all.

I am shopping in Yorkville and the Scarf Lady approaches me.
She strikes up a conversation with me.
You look artsy, she tells me, and I am drawn to artsy people.
She tells me about her art, her painting, her silk scarves,
All while holding a book in her hands.
And then she shows me the book.
It’s called “Tales of the Scarf Lady of Yorkville”, and it is her very story.
A young artist starting out in the neighborhood of Yorkville,
All the way through her mature life for the next thirty years,
While going through the most captivating experiences in between.
And after thirty years of sharing her art with the city of Toronto,
She now wants to share her story in a book.
By now, she got my full attention and curiosity.

I come home with a copy of her book.
My next read.
What an intriguing story.
The chapters in the book make you feel like you have known her all along,
Like a good friend whom you meet for coffee every Saturday afternoon,
And who has an endless collection of charming stories up her sleeve to delight you with every time.

— Victoria West, Sunset in Toronto, 2021, p. 174

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

~~~~~~~~~~

Continuu cu o alta categorie — carti inspirationale, si anume carti HYGGE. In 2021 am citit 6 carti HYGGE, diferiti autori, toate de la biblioteca. Au fost lecturi foarte placute si relaxante, toate sase.

O alta serie de carti inspirationale pe care imi place sa le citesc sunt cartile din seria Chicken Soup for the Soul. Anul trecut am citit 4 mini-carti din aceasta serie, editii ingrijite si editate de Amy Newmark. Fiecare din cele 4 mini-carti are cate 10-11 povesti despre dragoste si relatii, recunostinta, credinta.
1. Love That’s Meant to Be
2. Giving Thanks
3. Faith Makes the Difference
4. When Prayers Are Answered

Urmatoarele doua carti sunt colectii de citate inspirationale (le-am citit pe ambele in format ebook, de la biblioteca). Prima se numeste Great Quotes from Great Women, si a fost scrisa de Peggy Anderson.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Si cea de-a doua — 101 Inspirational Quotes, autor Gurmeet Dhanjal.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Voi continua cu alte doua carti de dezvoltare personala, cu sfaturi pentru femei, cum sa aiba succes in cariera si in viata sociala. Prima dintre ele se numeste The Gutsy Girl si a fost scrisa de Kate White. Cartea este scrisa pe un ton usor umoristic, dar contine sfaturi utile.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Cea de-a doua carte este Women, Work and the Art of Savoir Faire, scrisa de autoarea franceza Mireille Guiliano; a fost una din cartile mele preferate de anul trecut. Autoarea ne povesteste despre cariera sa in industria sampaniei si vinurilor fine frantuzesti, despre experientele si succesele profesionale pe care le-a obtinut de-a lungul anilor pe parcursul carierei sale, si ce a trebuit sa faca sa aiba acel nivel de succes. E o carte scrisa bine, povestea vietii autoarei te captiveaza, n-am putut sa o las din mana, am savurat aceasta carte din plin.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Continuu cu memorii, biografii, autobiografii.

Eat, Pray, Love de Elizabeth Gilbert — una din cartile mele preferate. O stiti fara indoiala, a fost foarte populara si a avut un succes enorm in 2006 cand a aparut in librarii (dar si multi ani dupa aceea), poate ca multi dintre voi ati citit-o, poate ca ati vazut si filmul bazat pe aceasta carte, cu Julia Roberts in rolul principal. Prima oara am citit aceasta carte in 2010. Am si filmul in colectia mea cinemateca personala, l-am vizionat pana acum de mai multe ori. Si anul trecut am recitit cartea. Candva i-am scris si o recenzie pe blog, pe care puteti sa o cititi aici. Ceea ce m-a inspirat sa o iau din nou de pe raft a fost faptul ca in vara lui 2020 am citit o carte Eat, Pray, Love in Rome scrisa de autorul italian Luca Spaghetti, care este nimeni altul decat prietenul lui Elizabeth din Roma, cei doi s-au cunoscut in timpul anului sabatic al lui Elizabeth Gilbert despre care autoarea scrie in memoria Eat, Pray, Love, atunci cand a petrecut primele patru luni in Italia, dupa care si-a continuat calatoria de un an in India si Indonezia. In cartea Eat, Pray, Love in Rome de Luca Spaghetti citim despre aceleasi evenimente din Roma din 2003, cand cei doi scriitori s-au cunoscut si au colindat Roma impreuna, dar de data aceasta evenimentele din Roma sunt relatate din perspectiva italianului care a inceput o prietenie cu scriitoarea americana. Si dupa ce am citit aceasta carte dulce si savuroasa a lui Luca Spaghetti, mi s-a facut dor sa citesc Eat, Pray, Love de Elizabeth Gilbert din nou, si iata-ma recitind-o in 2021.

Photo credit: PenguinRandomHouse.com

Photo credit: PenguinRandomHouse.com

They Left Us Everything de Plum Johnson, o autoare din Toronto. Am cumparat-o de la anticariat acum doi ani, si ceea ce m-a atras la aceasta carte este faptul ca autoarea este din Toronto, ma bucur de fiecare data cand descopar un scriitor nou din Toronto sau Canada. Mi-am facut timp sa citesc aceasta carte anul trecut, cand eram in vacanta in Quebec in octombrie. Este o carte splendida, mi-a placut foarte mult si o recomand din suflet, a fost una din cartile mele preferate pe care le-am citit in 2021. Este o memorie despre viata familiei lui Plum Johnson, de cand era copil si pana cand parintii ei au decedat. Casa parinteasca a fost o casa mare, incapatoare si frumoasa din suburbia toronteza Oakville, situata pe malul Lacului Ontario pe care parintii lui Plum au cumparat-o in 1952 si unde s-au stabilit dupa ce s-au mutat in Canada. Plum a fost primul copil al familiei, si a avut patru frati mai mici. Autoarea scrie in memoria They Left Us Everything despre moartea mamei sale, despre testamentul mamei lasat copiilor, despre casa parinteasca din Oakville de pe malul lacului, despre lucrurile familiei (mobila, obiecte valoroase, amintiri personale, albume cu fotografii etc.), despre inventarierea posesiunilor familiei dupa moartea parintilor, cum Plum si fratii ei au impartit lucrurile din casa si fiecare a ales ce sa pastreze, cum alte lucruri au fost vandute sau scoase la licitatie, lucrurile inutile aruncate la gunoi, iar cele utile dar nedorite donate la magazine second-hand. Si in timp ce autoarea a triat toate lucrurile, hainele si piesele de mobilier din casa, fiecare din acele lucruri o faceau sa-si aduca aminte despre evenimentele din viata familiei in miezul carora au fost acele obiecte. Cartea They Left Us Everything nu este doar un inventar al obiectelor personale din viata unei familii, dar si o colectie de amintiri legate de acele obiecte, istoria unei familii pe parcursul a unei jumatati de secol, de cand copiii erau mici pana cand parintii lor s-au stins din viata. Dupa moartea parintilor si inventarierea obiectelor, casa a fost pusa la vanzare.

Dupa publicarea cartii in 2014, casa din Oakville a devenit o atractie locala, incat multi care i-au cunoscut povestea in urma lecturii acestei carti veneau la Oakville pe malul lacului sa o vada. Si cum altfel? Casa a fost un personaj aparte in carte, alaturi de membrii familiei — Plum si fratii ei, precum si parintii cand erau in viata. O mai vad pe Instagram si prin presa, chiar si acum, dupa toti acesti ani de cand a devenit notorie in Greater Toronto Area. Sunt tentata sa merg odata la Oakville sa o vad, sa merg pe strada unde se afla si sa fac o plimbare pe malul lacului de unde se vede fatada casei. Poate ca am sa merg sa o vad vara viitoare. Autoarea Plum Johnson a vandut casa dupa moartea mamei si acum o alta familie locuieste in aceasta casa.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: TheGlobeandMail.com

Si aceasta este casa din Oakville, casa eroina din cartea lui Plum Johnson. Photo credit: TheGlobeandMail.com

The Diary of a Young Girl de Anne Frank (Jurnalul Annei Frank) — o alta lectura preferata de-a mea din 2021, am citit-o in decursul verii cand am fost in vacanta la cottage la Minden Hills. O carte pe care ar trebui sa o citeasca toata lumea. Anne Frank a fost o adolescenta evreica in timpul celui de-al doilea razboi mondial; timp de doi ani familia ei s-a ascuns de nazisti in podul unei case din Amsterdam. Aveau prieteni care ii ajutau sa procure cele necesare (alimente, haine etc.), astfel incat familia Frank sa iasa din ascunzis si sa se expuna in vazul lumii cat mai putin posibil. Anne si-a scris jurnalul in cei doi ani petrecuti in ascunzis. Citim despre trairile fetei de 13 ani din timpul razboiului care sunt cutremuratoare si foarte emotionante. In 1944 familia Frank a fost descoperita de nazisti si deportata in lagare de concentrare; Anne Frank a murit in februarie 1945, la varsta de 15 ani, captiva in lagar. Tatal lui Anne a fost singurul membru al familiei Frank care a supravietit nazistilor; a publicat jurnalul fiicei sale in 1947. Cartea a fost republicata de multe ori in multe tari din 1947 incoace, si tradusa pana in prezent in peste 70 de limbi.

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Michelle Obama, Becoming (de la biblioteca) — autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite. Michelle Obama scrie in carte despre viata sa, incepand cu anii copilariei pe care i-a petrecut in Chicago impreuna cu familia cand locuiau intr-un mic apartament din partea de Sud a Chicago-ului, cum a devenit avocata (fiind absolventa a Universitatii Harvard), cum l-a cunoscut pe viitorul sot Barack Obama, cum Barack Obama a devenit presedintele Statelor Unite, cele doua mandate ale lui Barack Obama din 2008-2016, ce fel de Prima Doamna a Statelor Unite a fost. Cartea se incheie cu evenimentele de la sfarsitul presedintiei lui Barack Obama in ianuarie 2017, cand cuplul Obama a predat Casa Alba urmatorului cuplu prezidential — Donald si Melania Trump. Este o carte foarte buna care merita citita si o recomand din inima, poate ca unii dintre voi ati citit-o deja.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Rocket Man ~ Elon Musk in His Own Words de Jessica Easto (de la biblioteca), o colectie de afirmatii si citate ale lui Elon Musk de-a lungul timpului, pe diferite teme — business, tehnologie, stiinta, educatie, Tesla, SpaceX, etc.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Rage de Bob Woodward (de la biblioteca) — o carte despre Donald Trump cand era presedintele SUA. Cam dezastruoasa presedintia lui Donald Trump, daca e sa ne luam dupa aceasta carte. Bob Woodward este un jurnalist si scriitor politic ametrican, care a scris carti despre presedintii SUA de la Richard Nixon incoace.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Melania and Me de Stephanie Winston Wolkoff (de la biblioteca), o memorie a autoarei despre prietenia sa cu Melania Trump, evenimentele de la Casa Alba din timpul presedintiei Trump, precum si destramarea prieteniei dintre cele doua femei care a fost afectata de politicul din Washington. A fost o lectura interesanta — partea cea mai curioasa fiind cum a fost prezentata Melania Trump in calitate de Prima Doamna a Satelor Unite in aceasta carte. De cand Donald Trump a devenit presedinte in 2016 si sotia sa Melania a inceput sa aiba mai multa vizibilitate in functia de Prima Doamna, mi-am dat seama ca Melania e cam o prima doamna de hartie. Nu i-am auzit gura o singura data cat timp a fost sotia unui presedinte in functie al Statelor Unite. Dar ce dumnezeu poti sa astepti de la o femeie care e o sotie trofeu? Melania Trump va fi inghitita de toaleta istoriei ca fiind cea mai neinfluenta prima doamna de la Casa Alba de la inceputurile Statelor Unite incoace. Aveam impresia asta si inainte sa citesc aceasta carte, dar convingerea mi s-a cimentat si mai mult dupa ce am citit cartea lui Stephanie Winston Wolkoff. Cand s-a maritat cu Donald Trump in 2005, nici prin cap nu-i trecea ca intr-o buna zi va ajunge Prima Doamna a Statelor Unite — ce contrast fata de Michelle Obama. Nu o interesa deranjul unui asemenea rol. Sa fii Prima Doamna a SUA inseamna sa muncesti, ca e un rol important nu doar in SUA ci si pe plan international, si ea nu voia sa depuna acel efort. Ca doar nu s-a maritat cu Donald Trump care e cu 20 de ani mai in varsta decat ea ca sa munceasca. De unde si pana unde sa astepti de la Melania Trump sa munceasca? Ea nu voia sa fie deranjata, nu voia sa faca nimic, nu voia sa fie responsabila pentru nimic la Casa Alba, singurul lucru pe care voia sa il faca in cei patru ani de presedintie era sa aiba grija de baiatul ei adolescent Baron, de parca era o sotie ordinara de suburbie. Ba chiar Donald si Melania au avut o perioada cand presedintele era la Washington, si Melania era sotie casnica in resedinta lor privata din New York, n-avea nicio treaba cu barbat-su presedinte la Casa Alba.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Tell Your Story ~ How to Write Memoirs and Autobiographies de Paul Lima (ebook de la biblioteca) — un ghid creativ pentru scriitori cum sa scrii memorii si autobiografii.

Photo credit: PaulLima.com

Photo credit: PaulLima.com

Continuu cu carti non-fictiune pe teme sociale si politice. Voi incepe mai intai cu cele care prezinta opinii de stanga, dupa care cele de opinii de dreapta.

The Skin We’re In de Desmond Cole (de la biblioteca). Autorul este un jurnalist canadian de culoare care s-a nascut in provincia canadiana Saskatchewan, parintii caruia au emigrat in Canada din Sierra Leone. Actualmente, Desmond Cole locuieste la Toronto. Pe langa faptul ca este jurnalist si scriitor, este si activist Black Lives Matter. A fost jurnalist la cel mai mare si mai influent ziar canadian, Toronto Star, dar a plecat de la ziar in urma ciocnirilor pe care le-a avut cu managementul publicatiei care nu era de acord cu felul in care Desmond Cole activa in lupta contra rasismului in Canada — some might call it politics.

Cartea The Skin We’re In este o demascare a diferitor aspecte ale rasismului din Canada — ca na, exista rasism si in Canada, nimeni nu este perfect, Canada ca tara nu este perfecta, si inca mai are de lucrat la tarele ei cum ar fi rasismul. In principiu, am fost de acord cu majoritatea punctelor discutate de autor in aceasta carte, n-am fost de acord cu alte puncte de vedere de-ale lui, iar la unele chestii bate campii de-a dreptul.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

White Fragility (de la biblioteca) si Nice Racism (ebook) de Robin DiAngelo, doua carti dedicate luptei antirasiste in SUA si in lumea occidentala. Autoarea este o activista americana antirasista.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

O alta carte dedicata luptei contra rasismului pe care am citit-o in 2021 a fost How to Be an Antiracist de Ibram X. Kendi (de la biblioteca). Autorul este un activist afro-american care lupta importiva rasismului in SUA. Ideea principala a acestei carti este ca nu este suficient sa nu fii rasist, caci a nu fi rasist inseamna sa fii neutru si sa nu te implici in lupta contra nedreptatilor sociale si a rasismulul. Este important sa faci mai mult decat sa stai de-o parte fara sa faci nimic, este important sa te implici in lupta pentru o lume mai justa, sa te implici in lupta impotriva rasismului, este important sa fii antirasist.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

She Said de Jodi Kantor si Megan Twohey (de la biblioteca) — despre scandalul Harvey Weinstein care a izbucnit in 2017 si miscarea feminista #MeToo care a urmat.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Si acum, cartile cu opinii de centru si dreapta.

Dr. Debra Soh, The End of Gender (de la biblioteca). Debra Soh studiaza sexualitatea umana, detine un doctorat de la Universitatea York din Toronto in neurostiiintele sexuale, si este o autoritate in domeniul ei. Cartea Debrei Soh este dedicata stiintei, biologiei si anatomiei celor doua genuri umane, barbati si femei.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

The Madness of Crowds ~ Gender, Race and Identity de Douglas Murray (de la biblioteca), o carte care abordeaza subiecte legate de politicile de identitate, rasa, sex, gen din zilele noastre; si tampeniile si prostiile care au infestat lumea de azi; se pare ca unii oameni au uitat de conceptul de bun simt si respect fata de stiinta si fata de oranduirea naturala a lucrurilor.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Grant Moore, Is It Just Me? (ebook) — a Canadian conservative’s unapologetic thoughts about 21st-century North-American life. Este o carte in care autorul denunta politicile de tip woke si politically correct din America de Nord din zilele noastre, ca fiind politici care erodeaza societatea occidentala si sfideaza bunul simt.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

I Find That Offensive! de Claire Fox (ebook), o alta carte care denunta cultura woke si politicile de tip politically correct din prezent care nu fac nimic altceva decat sa sfideze bunul simt si oranduirea fireasca a naturii.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Diversity and Inclusion Exclusion de Lindsay Shepherd (de la biblioteca). Autoarea este o fosta asistenta universitara la Universitatea Wilfrid Laurier din provincia canadiana Ontario. Lindsay Shepherd a fost implicata intr-un scandal woke pe vremea cand era asistenta universitara la aceasta institutie superioara de invatamant in 2017, cand a fost acuzata de transfobie din cauza unui video pe tema utilizarii pronumelor pe care l-a prezentat studentilor in timpul unui seminar. Aceasta carte relateaza evenimentele legate de acea acuzatie adusa autoarei, precum si controversa atacului asupra libertatii de exprimare care este pe cale de disparitie in unele universitati canadiene.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Gender Roles din seria Opposing Viewpoints, de la biblioteca. Aceasta serie Opposing Viewpoints este o serie de carti care trateaza diferite subiecte pe probleme sociale — imigrare, adoptie, violenta domestica, alcool, droguri, drepturile animalelor, cenzura, etc. etc. etc. M-am uitat la articolul de pe Wikipedia despre seria de carti Opposing Viewpoints si am aflat ca aceasta serie cuprinde foarte multe titluri, pe teme foarte diverse. Aceasta carte Gender Roles discuta rolurile traditionale ale barbatilor si femeilor in familie si societate, cat de rigide sau flexibile ar trebui sa fie. Cartea este mai veche, din 2014, dar aceste probleme abordate in carte inca sunt de actualitate. Seria se numeste Opposing Viewpoints deoarece fiecare carte se bazeaza pe puncte de vedere opuse — adica include articole scrise de jurnalisti care vad problema discutata si o argumenteaza dintr-un punct de vedere; si alte articole din punctul de vedere opus, de unde si numele seriei Opposing Viewpoints. De asemenea, am rasfoit catalogul bibliotecii si am descoperit ca sunt multe alte carti la biblioteca din aceasta serie, si am vazut multe titluti care m-ar interesa, le-am adaugat pe lista mea virtuala de citit mai tarziu, cum ar fi discriminare raciala, feminism, adoptie, avort, si altele. Prima carte din aceasta serie pe care am citit-o, acum 2 ani, a fost The Fashion Industry (despre problemele din lumea modei cum ar fi anorexia printre modele, diversitatea sau mai degraba lipsa ei, sustainability versus fast fashion, counterfeiting, viitorul modei). Sper sa-mi fac timp pentru mai multe carti din aceasta serie in viitorul apropiat, ca deocamdata am deja o lista definita de carti pe care vreau sa le citesc in perioada urmatoare, inainte sa trec la alte carti. Singurul lucru care nu imi este tocmai pe plac la aceste carti din seria Opposing Viewpoints este ca unele sunt mai vechi, multe din ele de mai inainte de 2010, si poate o sa se simta un pic depasite cand le citesc, dar sper sa nu, sa vad cat de actuale sunt unele din ele cand ajung la ele sa le citesc.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Voi incheia pe o nota mai vesela, asa cum mi-am facut deja obiceiul cand scriu despre carti, si anume — cartile umoristice pe care le-am citit in 2021.

Gregory LaFarge, Bizarre Sex Laws — o compilatie umoristica de legi din toata lumea cu privire la relatiile sexuale. Unele din legile descrise in aceasta carte sunt decente si de bun simt; altele sunt depasite si nu mai reflecta realitatea din zilele noastre, si ar trebui abolite, dar au fost demult uitate de legislatori si zac prafuite pe rafturile guvernamentale; iar altele sunt nesimtit de salbatice care sfideaza orice canon de bun simt si respect fata de viata umana, si care le afecteaza mai ales pe femeile din tarile respective. Am aceasta carte de mai multi ani in biblioteca personala, si am citit-o deja de 3 ori. De fiecare data cand o citesc, ma face sa fiu recunoscatoare soartei ca locuiesc intr-o tara civilizata cu legi civilizate unde guvernul nu intra cu bocancii in dormitorul meu.

Este o carte mai scurta, are pana in 200 de pagini, si de multe ori imi place sa recitesc carti scurte pe care le-am mai citit in anii precedenti, cand vreau sa iau o pauza intre doua lecturi mai lungi sau mai serioase; astfel incat am recitit-o in 2021.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Stephanie K. Wright, Per My Last Email… (ebook de la biblioteca) — comunicarea corporatista poate suna destul de uzata si tocita cateodata, nu-i asa? 🙂 Per my last email, I wanted to touch base, circle back, work around, si alte expresii din multinationale care si-au pierdut demult farmecul fac parte din activitatea profesionala de zi cu zi a nord-americanilor fara sa-si dea seama. 🙂 In aceasta carte umoristica autoarea ne propune sa mai condimentam comunicarea scrisa corporatista cu expresii care ies din tipar si ne aduc mici sclipiri in birou in timp ce trimitem cele cateva zeci de emailuri pe zi la serviciu.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Si ultima carte umoristica despre care vreau sa scriu astazi — Facebook Quotes, Quips and Status Updates (volume 1) de Silver S., ebook de la biblioteca. Dupa cum sugereaza si titlul, este o colectie de statusuri haioase culese de pe Facebook.

Photo credit: Chapters.Indigo.ca

Photo credit: Chapters.Indigo.ca

Atat pentru astazi, va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit acest articol.

Ati citit vreunele din aceste carti? Ce parere ati avut?

Sa aveti in continuare o saptamana superba.

Categorii:
Cartea mea · carti · Cartile mele

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title