fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Carti citite in 2021 (Partea III, poezie)

de
Photo credit: Amazon

In doua din articolele mele recente am scris despre cartile citite in 2021, si anume poezie (partea I) si proza (partea II). Am publicat prima parte a acestui articol, cel dedicat poeziei, in octombrie 2021; dar pana la sfarsitul anului am mai citit un numar considerabil de carti de poezie, diferiti autori din Canada, SUA, Europa, Australia; asa ca in articolul de astazi mi-am propus sa scriu despre ultimele carti de poezie pe care le-am citit anul trecut si cu asta sa inchei seria de articole Carti citite in 2021. La fel ca si in cazul celorlalte carti citite anul trecut, unele din colectiile despre care voi scrie mai jos au fost imprumutate de la biblioteca publica, altele fac parte din biblioteca mea personala; unele in editie print, altele ebook.

Voi incepe cu Amanda Lovelace, autoare americana, si cartea sa de poezii Flower Crowns and Fearsome Things, publicata in 2021 (am imprumutat-o de la biblioteca) — este si cartea cea mai recenta a acestei poetese.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Continuu cu R. H. Sin, un poet afro-american, autor al multor volume de poezii. Am scris mai multe despre acest autor in articolul meu precedent dedicat poeziei, iar in ultimele 3 luni ale lui 2021 am mai citit cateva carti de poezii semnate de acest autor (toate in format ebook de la biblioteca), si anume:
1. Falling Toward the Moon (co-autor Robert M. Drake);
2. Empty Bottles Full of Stories (co-autor Robert M. Drake);
3. We Hope This Reaches You in Time (co-autoare Samantha King, care este sotia lui R. H. Sin);
4. She’s Strong but She’s Tired;
5. A Crowded Loneliness.

R. H. Sin

R. H. Sin

Blake Auden (autor britanic), si noua sa carte Murmuration, publicata in 2021 (ebook de la biblioteca).

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Makenzie Campbell, Rooms of the Mind (ebook de la biblioteca), publicata in 2021.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Michael Faudet (autor australian care scrie poezii de dragoste si erotice) — Cult of Two, ebook de la biblioteca.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Lang Leav, poetesa australiana, este o alta autoare pe care am descoperit-o anul trecut; de asemenea, este sotia lui Michael Faudet pe care il mentionam mai sus. Este autoarea a peste 10 carti, poezii si romane de fictiune; si in 2021 i-am citit patru carti de poezii (in ordinea cronologica a publicarii, toate fiind ebooks de la biblioteca), si anume:
1. Love and Misadventure;
2. Lullabies;
3. Memories;
4. The Universe of Us.

Lang Leav

Lang Leav

Jessica Urlichs a publicat trei carti de poezii dedicate maternitatii, le-am citit pe toate trei anul trecut (in varianta ebook, imprumutate de la biblioteca). Sunt poezii sincere si foarte emotionante, mi-a scapat cate o lacrima cand le-am citit, caci m-am regasit in aceste poezii fiind si eu mama, si m-au facut de multe ori sa ma gandesc la copilul meu cand era bebelus; acum baiatul meu Alex are 12 ani si este in clasa a 7-a. Cartile Jessicai Urlichs sunt publicate in regim independent si as fi vrut sa vad o editare mai buna; autoarei i-au scapat multe greseli gramaticale si de tipar in aceste carti, de exemplu nu face diferenta intre plural cu „s” si genitiv cu apostrof „’s”. Ar fi fost ideal daca autoarea apela la un editor profesionist pentru a cizela manuscrisele inainte de publicare.
1. From One Mom to a Mother;
2. All I See Is You;
3. My After All.

Jessica Urlichs

Jessica Urlichs

Urmatorul autor de poezii despre care vreau sa scriu astazi si pe care l-am descoperit anul trecut este Atticus (pseudonim). A publicat pana acum trei carti de poezii, le-am citit pe toate trei in format ebook, si mi-au placut mult. Atticus are o prezenta foarte activa pe Instagram, si un numar mare de fani (peste un milion), dar alege sa scrie anonim, de unde si pseudonimul Atticus.

Cele trei carti de poezii ale lui Atticus sunt:
1. Love Her Wild;
2. The Dark between Stars;
3. The Truth about Magic.

Atticus

Atticus

Courtney Peppernell, All Dogs Are Good (de la biblioteca). Este cea mai recenta carte a acestei autoare australiene, publicata in 2021; si este dedicata, dupa cum sugereaza si titlul, animalelor de companie din viata noastra — mai exact cainilor. Courtney Peppernell este iubitoare de caini, „dog person”, si ea impreuna cu partenera ei au doi caini Harry si Dakota. Aceasta carte este inspirata de cele doua patrupede, si in general de afinitatea lui Courtney fata de caini. Este o carte atat de frumoasa si sensibila, incat este apreciata chiar si de iubitorii de pisici! 🙂

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Amanda Gorman, The Hill We Climb (ebook de la biblioteca). Este o editie speciala care cuprinde o singura poezie, si anume poezia de titlu The Hill We Climb pe care Amanda Gorman a recitat-o la inaugurarea prezidentiala a lui Joe Biden in Statele Unite in ianuarie 2021. Cartea este prefatata de Oprah Winfrey.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Am citit si doua volume de poezii in limba romana — Acum si in veac de Grigore Vieru si Poezii cenzurate de Adrian Paunescu (ambele in format ebook). Poeziile cenzurate ale lui Adrian Paunescu sunt un strigat amar din anii comunismului romanesc.

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Photo credit: GoodReads.com

Si inchei cu Margaret Atwood — cea mai iubita scriitoare canadiana, autoare de fictiune si nonficiune, poezie si proza, romane si povestiri. Am incheiat anul cu patru colecti de poezii semnate de aceasta autoare (imprumutate de la biblioteca), si anume:
1. Power Politics;
2. Morning in the Burned House;
3. The Journals of Suzanna Mooodie;
4. The Door.

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Atat pentru azi, va multumesc pentru rabdare si pentru ca ati citit acest articol pana la capat.

Va doresc tuturor un weekend minunat!

Categorii:
carti

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title