fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Ce carti am mai citit in ultima perioada (Partea I, poezie)

de
Andrea Gibson

Revin la seria de articole despre carti si lecturi, si articolul de astazi va fi dedicat lecturilor mele din ultima perioada — fictiune si nonfictiune, proza si poezie, carti din biblioteca mea personala precum si carti de la biblioteca publica, format tiparit si format ebook. Voi incepe cu volumele de poezie, caci in ultimele mai bine de 12 luni am descoperit multi poeti noi din Canada, SUA, Australia, dar si alte tari, despre care vreau sa scriu astazi; iar in articolul viitor voi scrie despre cartile de proza pe care le-am citit de curand.

Voi structura articolul de mai jos in ordine mai mult sau mai putin cronologica a lecturilor. Voi incepe cu Andrea Gibson, poetesa americana. Am citit doua carti semnate de aceasta autoare, Take Me with You si How Poetry Can Change Your Heart, ambele de la biblioteca (prima dintre ele fiind in format tiparit, si cea de-a doua in format ebook). Cea de-a doua carte, How Poetry Can Change Your Heart, este un ghid pentru poeti, si a fost scrisa impreuna cu o alta poetesa americana Megan Falley.

Andrea Gibson

Andrea Gibson

Urmatoarea poetesa despre care vreau sa scriu astazi este Lang Leav, o autoare din Australia de origine asiatica. Prima oara am descoperit-o in 2021. Este autoarea a peste 10 carti, poezii si romane de fictiune. Anul trecut am citit trei carti de poezii de-ale ei (ebooks de la biblioteca), si anume:
1. Sea of Strangers,
2. Love Looks Pretty on You,
3. The Gift of Everything.

Lang Leav

Lang Leav

Anul trecut cartea mea de poezii Sunset in Toronto a devenit disponibila la Biblioteca Publica din Whitby (Whitby fiind o suburbie a Toronto-ului), ca fiind parte dintr-o colectie a bibliotecii dedicata autorilor independenti locali. Aproximativ 70 de carti fac parte din aceasta colectie care a fost denumita Durham Indie Collection — romane, carti de poezii, carti nonficiune, scrise de autori locali din regiunea unde se afla si biblioteca din Whitby. Cu aceasta ocazie, am descoperit multi autori locali care si-au publicat cartile in regim independent, la fel ca mine, si am citit mai multe colectii semnate de acesti autori (format tiparit), dupa cum urmeaza:

Alexandra Mireanu

Alexandra Mireanu. Ati ghicit, este o alta scriitoare canadiana de origine romana.

Dustin Cormier

Dustin Cormier, Benjamin Nagy, Jack Dempster

Victor Fuke

Victor Fuke

L. Patricia Bayley

L. Patricia Bayley

A. Gregory Frankson

A. Gregory Frankson

Janet Williams Edwards

Janet Williams-Edwards

Familia Edwards

Familia Edwards — parintii si doi copii

Anul trecut am citit si o carte de poezii in limba romana (ebook) — Nicolae Labis, volumul Moartea Caprioarei.

Nicolae Labis

Nicolae Labis

Continuu cu un poet australian — Michael Faudet, si cartea sa de poezii Playing with Matches (ebook de la biblioteca). L-am descoperit pe acest autor in 2021, si pana acum am citit toate cartile lui de poezii (sase in total), Playing with Matches fiind cea mai recenta. Michael Faudet este casatorit cu scriitoarea Lang Leav, despre care scriam mai sus.

Michael Faudet

Michael Faudet

Urmatoarea poetesa despre care vreau sa scriu astazi este autoarea australiana Courtney Peppernell, despre care am mai scris in articolele mele precedente dedicate poeziei. Am citit pana acum aproape toate cartile de poezii ale acestei autoare, iar anul trecut am citit doua volume semnate de ea (ambele de la biblioteca) — Hope in the Morning (format tiparit) si The Way Back Home (ebook). Hope in the Morning a fost scrisa cu intentia de a strange fonduri pentru a lupta impotriva incendiilor care au cuprins padurile australiene in 2019-2020. Si de curand am aflat ca poetesa Courtney Peppernell a publicat inca un volum de poezii, Time Will Tell (lansata pe 1 august 2023), pe care sper sa o citesc in curand.

Courtney Peppernell

Courtney Peppernell

O alta poetesa despre care am mai scris in trecut si pe care vreau sa o mentionez astazi este Amanda Lovelace, autoare americana. Am citit pana acum toate cartile de poezii pe care le-a publicat, iar o carte mai recenta a acestei autoare pe care am citit-o anul trecut este Unlock Your Storybook Heart.

Amanda Lovelace

Amanda Lovelace

Anul trecut am participat la o serie de evenimente poetice online, in cadrul carora am cunoscut multi poeti talentati. Unul din acesti poeti este Ke’Aun Charles (din SUA), autorul volumului de poezii Fashion Poetics, Fashion Praxis. Este o carte inspirata de articole de moda din reviste si presa mondena, cum ar fi Vogue. I-am citit cartea anul trecut (ebook).

Ke'Aun Charles

Ke’Aun Charles

Zornitsa Gerogieva este o poetesa canadiana de origine bulgara, locuieste la Ottawa. Am descoperit-o pe Instagram, si suntem conectate pe retelele de socializare. Anul trecut am citit cartea ei de poezii Wildflowers, Roses and Bees (ebook), inspirata de gradina ei cu flori.

Zornitsa Georgieva

Zornitsa Georgieva

Un alt autor de poezii care va este deja familiar din articolele mele precedente dedicate poeziei este poetul afro-american din New York R. H. Sin, care scrie poezii de dragoste, precum si poezii dedicate femeilor. Am citit pana acum toate cartile de poezii pe care le-a publicat pana acum (mai mult de 10 la numar), din 2016 incoace. Anul trecut si anul acesta am citit cele mai recente patru volume semnate de R. H. Sin (ebooks de la biblioteca). Unele dintre aceste carti au fost scrise si de co-autori, mai exact poetul american Robert M. Drake, dar si poetesa americana Samantha King Holmes, care este si sotia lui R. H. Sin.

Cele patru carti de poezii ale lui R. H. Sin pe care le-am citit recent sunt:
1. Winter Roses After Fall (co-autor Robert M. Drake);
2. She Fits Inside These Words (co-autori Samantha King Holmes si Robert M. Drake)
3. I Hope She Finds This,
4. I Hope This Reaches Her in Time.

R. H. Sin

R. H. Sin

Si pentru ca am scris despre R. H. Sin, urmatoarea poetesa despre care vreau sa scriu este Samantha King Holmes. Anul trecut am citit 3 volume de poezii semnate de aceasta autoare (ebooks de la biblioteca). La fel ca si sotul ei R. H. Sin, Samantha King Holmes scrie poezii de dragoste.

1. Born to Love, Cursed to Feel,
2. Don’t Tell Me Not to Ask Why,
3. Anywho, I Love You (co-autor R. H. Sin; numele Graham Holmes este de asemenea mentionat pe coperta cartii — copilul celor doi).

Samantha King Holmes

Samantha King Holmes

Urmatorul autor despre care voi scrie astazi este Penric Gamhra, si cartea sa de poezii I Hope This Reaches Her in Time Too (ebook de la biblioteca). Prima oara cand am descoperit aceasta carte, am crezut ca este o parodie a cartilor lui R. H. Sin, dar dupa ce am citit-o, am ajuns la concluzia ca nu este o parodie, ci o carte inspirata de poezia lui R. H. Sin, sau cel putin asa am perceput-o eu.

Penric Gamhra

Penric Gamhra

Un alt autor de poezii pe care l-am descoperit anul trecut este Yung Pueblo (numele de pana al lui Diego Perez), si cartea sa Clarity and Connection (ebook de la biblioteca).

Yung Pueblo

Yung Pueblo

Continuu cu Michaela Angemeer, si cartea sa de poezii Please Love Me at My Worst (ebook de la biblioteca).

Michaela Angemeer

Michaela Angemeer

Si o alta poetesa pe care am descoperit-o anul trecut este Bella Mayo, cu volumul sau de poezii My Greenhouse (ebook de la biblioteca).

Bella Mayo

Bella Mayo

Atticus este unul din poetii moderni preferati ai mei. Cea mai recenta carte a sa de poezii este LVOE, publicata in 2022, am citit-o anul trecut (ebook). Primele trei volume ale sale le citisem in 2021, si am mai scris despre acest autor in articolele mele precedente dedicate poeziei. Atticus este un poet canadian care scrie despre dragoste.

Atticus

Atticus

Un alt autor despre care am mai scris in trecut este poetul britanic Blake Auden. Cea mai recenta carte a sa de poezii este To Drown as a Cure for Thirst, publicata in 2022, si am citit-o anul trecut (ebook de la bibioteca).

Blake Auden

Blake Auden

Iain S. Thomas este un poet pe care l-am descoperit anul trecut cand am inceput sa-i citesc cartile de poezii, si am continuat sa-i citesc cartile si anul acesta. Pana acum am citit 9 volume semnate de acest autor (ebooks de la biblioteca):

1. Every Word You Cannot Say,
2. The Truth of You,
3. I Wrote This for You,
4. I Wrote This for You 2007-2017,
5. I Wrote This for You and Only You,
6. I Wrote This for You: Just the Words,
7. 25 Love Poems for the NSA,
8. How to Be Happy,
9. 300 Things I Hope.

Iain S. Thomas

Iain S. Thomas

Urmatorul poet pe care vreau sa-l includ in articolul meu de asazi este William Thomas Brumley (din SUA), pe care l-am descoperit pe Twitter, si in prezent suntem conectati pe social media. Am citit doua carti de poezii de-ale lui anul acesta, si anume You Might Feel This si Ceremony for Heartbeats (ebooks).

William Thomas Brumley

William Thomas Brumley

Continuu cu Allie Michelle, cu ale ei trei colectii de poezii delicate si suave (ebooks de la biblioteca):
1. The Rose That Blooms in the Night,
2. Explorations of a Cosmic Soul,
3. The Words Left Unspoken.

Allie Michelle

Allie Michelle

O alta carte de poezii pe care am citit-o anul acesta este A Tide Should Be Able to Rise Despite Its Moon de Jessica Bell.

Jessica Bell

Jessica Bell

Urmatorul poet pe care il prezint in acest articol este Beau Tapin, am citit anul acesta trei carti de poezii de-ale lui (ebooks de la biblioteca):
1. Bloom,
2. Words of You,
3. Here at Dawn.

Beau Tapin

Beau Tapin

Bridget Devoue, seria de poezii in doua volume Soft Thorns (volumul I si II, ebooks de la bioblioteca):

Bridgett Devoue

Bridgett Devoue

Melody Godfred si trei colectii de poezii (ebooks de la biblioteca):
1. Self Love Poetry,
2. The Shift,
3. The ABCs of Self Love.

Melody Godfred

Melody Godfred

Some Things I Still Can’t Tell You (ebook de la biblioteca) de Misha Collins, un autor american de descendenta rusa.

Misha Collins

Misha Collins

River Woman de Katherena Vermette, o autoare canadiana indigena (ebook de la biblioteca).

Katherena Vermette

Katherena Vermette

Stuff I’ve Been Feeling Lately de Alicia Cook (ebook de la biblioteca).

Alicia Cook

Alicia Cook

Stay with Me de Stacy Nicholson, o autoare australiana de origine yugoslava (ebook). Am descoperit-o pe Twitter, si in present suntem conectate pe social media.

Stacy Nicholson

Stacy Nicholson

Girl Made of Glass de Shelby Leigh (ebook de la biblioteca).

Shelby Leigh

Shelby Leigh

Doua carti de poezii de Kate Baer, I Hope This Finds You Well si What Kind of Woman. Cateva cuvinte despre I Hope This Finds You Well, are un concept interesant pe care nu l-am mai intalnit in alte carti de poezii. Inspiratia autoarei pentru aceasta carte a fost negativitatea pe care i-au adresat-o unii cititori. Inceputul ei de scriitoare a fost prin intermediul unui blog. Unele comentarii la articolele si eseurile ei erau pozitive, altele negative. La inceput ignora comentariile negative, pana cand s-a hotarat sa le foloseasca in poeziile ei. Si astfel a inceput sa scrie poezii inspirate de acele comentarii negative lasate pe blogul ei de unii cititori. Kate Baer a luat negativitatea care i s-a aruncat in fata si a transformat-o intr-un produs pozitiv, astfel s-a nascut ideea pentru cartea de poezii I Hope This Finds You Well.

Kate Baer

Kate Baer

Trista Mateer, trei colectii de poezii (ebooks de la biblioteca):
1. Honeybee,
2. Aphrodite Made Me Do It,
3. Artemis Made Me Do It.
Colectiile Aphrodite Made Me Do It si Artemis Made Me Do It fac parte dintr-o serie de trei carti inspirate de mitologia greaca, dupa cum sugereaza si titlurile. Exista si o a treia carte din aceasta serie, Persephone Made Me Do It, pe cale de a fi publicata, care va aparea in librarii in septembrie 2023, si sper sa o pot citi in curand.

Trista Mateer

Trista Mateer

Trei colectii de poezii de Clementine von Radics (ebooks de la biblioteca):
1. Mouthful of Forevers,
2. For Teenage Girls with Wild Ambitions and Trembling Hearts,
3. In a Dream You Saw a Way to Survive.

Clementine von Radics

Clementine von Radics

Trei colectii de poezii de Catarine Hancock (ebooks de la biblioteca):
1. Shades of Lovers,
2. Sometimes I Fall Asleep Thinking About You,
3. I Gave Myself the World.

Catarine Hancock

Catarine Hancock

Doua colectii de poezii semnate de o poetesa care scrie cu pseudonimul Wilder Poetry, Nocturnal si Golden. Poeziile acestei autoare sunt inspirate de Atticus. La fel ca Atticus, aceasta autoare scrie sub anonimat si foloseste un nume de pana neutru.

Wilder Poetry

Wilder Poetry

Inchei cu doua carti care nu sunt colectii de poezii, ci carti de nonfictiune despre poezie.

How to Write Poetry in How Many Chapters de Maurice Whelan, ebook de la biblioteca, un ghid literar pentru poeti.

Maurice Whelan

Maurice Whelan

Yours, Al. The Collected Letters of Al Purdy, editat de Sam Soletcki (de la biblioteca). Al Purdy a fost un poet canadian (1918-2000), si aceasta carte este o colectie de corespondenta. A scris scrisori prietenilor sai si camarazilor de scris timp de mai bine de 50 de ani, incepand cu 1947 si pana in 2000, ultimul sau an de viata. Unii dintre prietenii sai de corespondenta au fost Margaret Atwood, cea mai cunoscuta scriitoare canadiana; dar si Pierre Trudeau, fostul prim-ministru al Canadei in anii ’70, si tatal actualului prim-ministru al Canadei, Justin Trudeau. In scrisorile cuprinse in acest volum, poetul Al Purdy scrie foarte mult despre poezie si despre procesul sau de a scrie poezie. Am invatat foarte multe lucruri noi despre Al Purdy din aceasta carte. De exemplu, a calatorit mult, si calatoriile ii serveau drept o sursa inepuizabila de inspiratie pentru a scrie poezie. Mi-a placut foarte mult aceasta carte, m-am simtit si eu inspirata sa scriu poezie cand timp am citit-o, am scris multe poezii in ultimele doua-trei luni, pe care le voi publica in curand.

Al Purdy

Al Purdy

Iar cartea de poezii pe care o citesc in prezent este The Surrender Theory de Caitlin Conlon (ebook de la biblioteca).

CConlon

Caitlin Conlon

Atat pentru azi, va multumesc pentru rabdare si pentru ca ati citit acest articol pana la capat.

Va doresc tuturor un weekend minunat!

Photo credit: Amazon, Indigo Canada, TargulCartii.ro, Victoria West

Tag-uri:
· ·
Categorii:
carti

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title