fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Lecturi recente (2023-2024, poezie)

de
Courtney Peppernell

N-am mai scris demult un articol dedicat lecturilor, asa ca astazi as vrea sa scriu despre cartile pe care le-am citit in ultima perioada — fictiune si nonfictiune, proza si poezie, carti de la biblioteca publica si cele din biblioteca mea personala, carti tiparite si carti ebook.

Articolul de astazi va fi dedicat cartilor de poezie, iar cel viitor va fi despre cartile de proza pe care le-am citit in ultimul an.

Voi structura acest eseu in ordine mai mult sau mai putin cronologica a lecturilor, per autori, si voi incepe cu poetesa australiana Courtney Pepernell si cartea ei de poezii Time Will Tell (ebook de la biblioteca), publicata in 2023.

Courtney Peppernell

Courtney Peppernell

Anul acesta Courtney Peppernell a mai publicat o carte de poezii, si anume A Month of Sundays, pe care am citit-o in aceasta vara (ebook de la biblioteca). Este o carte inspirata de experienta dezamagirii si deziluziei prin care autoarea Courtney Peppernell a trecut recent. Nu cunosc foarte multe detalii din viata privata a poetesei Courtney Peppernell, dar stiam ca s-a casatorit cu iubita ei in 2019. Se pare ca cele doua s-au despartit, ca urmare a infidelitatii sotiei lui Courtney. Daca citesti aceasta carte, ii citesti durerea tradarii si despartirii prin care a trecut recent.

Courtney Peppernell

Courtney Peppernell

Courtney Peppernell a scris pana acum mai multe carti de poezii, precum si romane de fictiune. I-am citit pana acum toate cartile de poezii (circa 9 la numar) in ultimii 4 ani de cand am descoperit-o.

Urmatoarea poetesa despre care voi scrie astazi este Emily Juniper pe care am descoperit-o anul trecut, si cartea sa de poezii A Strangely Unwrappded Gift (ebook de la biblioteca). Incerc sa descopar multe voci poetice noi, poeti noi, si in ultimul an am citit foarte multe carti de poezii scrise de autori noi pentru mine, iar aceasta autoare este una dintre poetesele mai noi pe care le-am descoperit de curand.

Emily Juniper

Emily Juniper

Continuu cu o alta poetesa noua pentru mine, Ari B. Cofer. Anul trecut am citit doua carti de poezii de-ale ei, Paper Girl and the Knives That Made Her si Unfold (ambele in format ebook, de la biblioteca).

Ari B. Cofer

Ari B. Cofer

Un alt poet nou pentru mine, pe care l-am descoperit anul trecut, a fost Zane Frederick. Am citit doua volume de poezii semnate de acest autor, si anume I Am Tired of Being a Dandelion si Itch (carti electronice, de la biblioteca).

Zane Frederick

Zane Frederick

Continuu cu Trista Mateer, si cea mai recenta carte a sa de poezii, Persephone Made Me Do It (ebook de la biblioteca), publicata in 2023.

Trista Mateer

Trista Mateer

Dar de asemenea, anul acesta am citit alte patru carti de poezii de Trista Mateer, publicate in anii trecuti (in format ebook) — si anume When the Stars Wrote Back, Small Ghost, Redacted, si The Dogs I Have Kissed.

Trista Mateer

Trista Mateer

Ar trebui de asemenea sa mentionez ca volumul de poezii Small Ghost a fost prima oara publicat in regim independent de autoarea Trista Mateer, si am citit varianta independenta a cartii. Dar altfel, aceasta colectie a fost publicata anul acesta si de catre o editura traditionala din Canada.

Nu este prima oara cand citesc volume de poezii semnate de Trista Mateer. Mentionasem alte trei carti de-ale ei in acest articol, cand am scris despre lecturi de-ale mele poetice de anul trecut. Pe de alta parte, volumul de poezii Persephone Made Me Do It este al treilea volum din trilogia poetica a autoarei Trista Mateer inspirata de zeitele din mitologia greaca, si anume Aphrodite Made Me Do It, Artemis Made Me Do It, si Persephone Made Me Do It.

O alta carte de poezii pe care am citit-o anul trecut a fost I Am Her Tribe (ebook de la biblioteca) de Danielle Doby, o poetesa noua pentru mine.

Danielle Doby

Danielle Doby

R. H. Sin este un poet american din New York, autor a peste 10 carti de poezii — le-am citit pe toate din 2021 incoace, in format ebook de la biblioteca. Una din cartile sale mai recente, aparuta in 2023, este This Day Is Dark, si am citit-o la scurt timp dupa ce a fost publicata. Am scris despre cartile lui R. H. Sin si in alte articole precedente de-ale mele dedicate lecturilor de poezii.

R. H. Sin

R. H. Sin

Iar cea mai recenta carte de poezii de R. H. Sin, publicata in 2024, este A Midnight Moon.

R. H. Sin

R. H. Sin

Altfel, R. H. Sin a mai scris alte doua carti in colaborare cu autorul R. M. Drake in 2023 — Beautiful Sad Eyes si Weary Waiting for Love, acestea fiind doua colectii de poezii dedicate iubirii.

R. H. Sin, R. M. Drake

R. H. Sin, R. M. Drake

Urmatoarele carti de poezii pe care vreau sa le mentionez in acest eseu sunt carti pe care le-am citit toamna trecuta (carti electronice de la biblioteca). Toti acesti poeti sunt autori noi pentru mine.

Kristen Costello, "Tidal Pools"

Kristen Costello, „Tidal Pools”

Sumaya Enyegue, "Heavy Is the Head"

Sumaya Enyegue, „Heavy Is the Head”

R. H. Swaney, "Lovely Seeds"

R. H. Swaney, „Lovely Seeds”

Cindy Cherie, "Confessions of Her"

Cindy Cherie, „Confessions of Her”

Abraham Rodriguez, "Mixed Feelings"

Abraham Rodriguez, „Mixed Feelings”

Rhiannon McGavin, "Grocery List Poems"

Rhiannon McGavin, „Grocery List Poems”

Faraway, "Sad Birds Still Sing"

Faraway, „Sad Birds Still Sing”

Grant Chemidlin, "What We Lost in the Swamp"

Grant Chemidlin, „What We Lost in the Swamp”

Continuu cu Lang Leav — o autoare australiana care scrie poezie si romane de fictiune si pe care am descoperit-o in 2021. I-am citit pana acum toate cartile de poezii; am mai scris in trecut despre poezia lui Lang Leav. In 2023 Lang Leav a publicat cea mai recenta carte a sa, si anume colectia de poezii Self-Love for Small-Town Girls, pe care am citit-o in format ebook de la biblioteca.

Lang Leav

Lang Leav

Voi continua cu o autoare canadiana pe care am descoperit-o anul trecut — Amber Dawn, si doua carti de poezii de-ale ei pe care le-am citit de curand (carti ebook de la biblioteca), si anume Where The Words End and My Body Begins si My Art Is Killing Me.

Amber Dawn

Amber Dawn

O alta poetesa pe care am descoperit-o de curand este Amber Vittoria, si cartea sa de poezii These Are My Big Girl Pants, o colectie de poezii dedicate femeilor si feminitatii.

Amber Vittoria

Amber Vittoria

Si acum voi trece la cartile de poezii pe care le-am citit de la inceputul acestui an, toate fiind carti ebook de la biblioteca sau carti din colectia mea personala. Primul autor pe care vreau sa-l mentionez este F. S. Yousaf, cu volumele sale Sincerely, si Serenity (volume ebook de la biblioteca).

F. S. Yousaf

F. S. Yousaf

Iar urmatoarele trei poetese au fost autoare noi pentru mine, si anume:
Alexandra Elle, Neon Soul;
Emily Perkovich, Baby, Sweetheart, Honey;
K. Y. Robinson, The Chaos of Longing.

Am citit Neon Soul de Alexandra Elle anul acesta de doua ori deja, prima oara in format ebook de la biblioteca, si a doua oara in editie tiparita.

Alexandra Elle, "Neon Soul"

Alexandra Elle, „Neon Soul”

Emily Perkovich, "Baby, Sweetheart, Honey"

Emily Perkovich, „Baby, Sweetheart, Honey” (ebook de la biblioteca)

K. Y. Robinson, "The Chaos of Longing"

K. Y. Robinson, „The Chaos of Longing” (ebook de la biblioteca)

O alta autoare pe care am descoperit-o anul acesta este Gabbie Hanna, cu doua carti de poezii ale ei Adultolescence si Dandelion. Gabbie Hanna este Youtuberita, dar a scris si aceste doua volume de poezii. Nu o cunosc de pe Youtube caci nu i-am urmarit canalul, si nu sunt familiara cu tipul de continut pe care il creeaza pe Youtube. Dar am auzit despre ea si cele doua carti de poezii ale ei din comunitatea poetica online, m-a facut curioasa, si i-am citit cartile (ebooks), mi-a facut placere sa le citesc, ba chiar le-am citit deja de doua ori pana acum.

Gabbie Hanna

Gabbie Hanna

Pe de alta parte, cartile lui Gabbie Hanna au starnit si critica in comunitatea poetica online, nu doar aprecieri. Unii influenceri si comentatori literari de pe Youtube considera poezia lui Gabbie Hanna scrisa cam la pocneala, si una din persoanele care a criticat-o dur pe aceasta autoare este Rachel Oates, o alta Youtuberita care face recenzii de carti. Rachel Oates a fost atat de critica la adresa lui Gabbie Hanna incat ea insasi a scris o colectie parodie de poezii, cu titlul Doggolescence (am citit-o in varianta ebook) — o parodie, v-ati dat seama, a volumului Adultolescence. Cartea-parodie Doggolescence a lui Rachel Oates este inspirata de catelusa lui Rachel, Kyra. E o carte care cuprinde in jur de 18 poezii despre catelusa Kyra, care face misto de Gabbie Hanna si cartea sa.

Rachel Oates

Rachel Oates

O poetesa la care am revenit anul acesta a fost Michaela Angemeer, si anume cartile de poezii in format ebook You’ll Come Back to Yourself si When He Leaves You. Prima oara am descoperit-o pe aceasta autoare acum doi ani, si am mai scris despre cartile ei de poezii in articole precedente de-ale mele dedicate lecturilor. Imi place cum scrie, asa ca anul acesta mi-a facut placere sa citesc si alte volume de poezii semnate de ea.

Michaela Angemeer

Michaela Angemeer

A „Working Life” de Eileen Myles este o alta carte de poezii pe care am citit-o anul acesta (ebook de la biblioteca), dar nu am fost impresionata de aceasta lectura. Nu m-a atras formatul cartii, versurile multora din poezii sunt rupte in cuvinte ba chiar in silabe. Formatul foarte greoi si nedigerabil al cartii m-a tinut departe de mesajul ei, incat n-am ramas cu absolut nimic in urma acestei lecturi. Ce sa zic, nu toata lumea este Rupi Kaur. Am facut efortul sa citesc aceasta carte pana la capat doar pentru ca o incepusem si nu imi place sa las carti neterminate, dar nu voi mai reveni la aceasta carte niciodata.

Eileen Myles, "A Working Life"

Eileen Myles, „A Working Life”

Continuu cu alti poeti pe care i-am descoperit anul acesta.

Ama Codjoe, Bluest Nude (ebook de la biblioteca).

Ama Codjoe, "Bluest Nude"

Ama Codjoe, „Bluest Nude”

Megan Fox, Pretty Boys Are Poisonous. Am citit aceasta carte anul acesta de doua ori deja, prima oara in format ebook, si a doua oara in format tiparit.

Megan Fox

Megan Fox

Rhiannon Janae, Words You’d Never Thought You’d Hear (ebook).

Rhiannon Janae

Rhiannon Janae

Alex Aubrey, Learning to Love Myself (ebook). A fost una din lecturile mele poetice preferate din acest an, pe viitor cred ca am sa revin la aceasta carte.

Alex Aubrey

Alex Aubrey

Cherie Avritt, She Was the Storm. Am aflat despre aceasta carte de la aceeasi Youtuberita Rachel Oates pe care am mentionat-o mai sus. Rachel i-a facut o recenzie negativa acestei carti pe canalul ei Youtube (Rachel are tendinta sa fie foarte critica la adresa cartilor de poezie moderna cand face recenzii de carte, in majoritatea cazurilor). M-a facut curioasa, si am decis sa citesc eu insami aceasta carte, ca sa-mi fac eu insami o parere obiectiva despre aceasta colectie de poezii. Si am avut o parere mai favorabila despre cartea lui Cherie Avritt decat a avut Rachel. Din cate imi aduc aminte, aceasta carte a fost publicata in regim independent.

Cherie Avritt

Cherie Avritt

Dear Self de Patience Tamarra (ebook).

Patience Tamarra

Patience Tamarra

Her. de Pierre Alex Jeanty, volumul 1 si 2 (ebooks).

Pierre Alex Jeanty

Pierre Alex Jeanty

Beast at Every Threshold de Natalie Wee (ebook de la biblioteca).

Natalie Wee

Natalie Wee

On an Ebbing Seafoam Tide de Alannah Radburn (ebook de la biblioteca).

Alannah Radburn

Alannah Radburn

Eclipse de Wilder Poetry (ebook de la biblioteca). Wilder este una din poetesele mele preferate, alaturi de Atticus, Rupi Kaur, Jacqueline Suskin. Este a treia colectie (publicata in 2024) a acestei autoare care publica poezii cu un pseudonim anonim — am citit si primele doua volume ale ei mai demult, si anume Nocturnal si Golden. Mi-au placut atat de mult cele trei colectii de poezii ale poetesei Wilder, incat le-am citit pana acum de mai multe ori. Probabil ca pe viitor o sa revin la cartile lui Wilder si o sa le mai recitesc. Gasesc ca poezia lui Wilder este inspirata de Atticus. La fel ca Atticus, aceasta autoare scrie sub anonimat si foloseste un nume de pana neutru.

Wilder

Wilder

O alta poetesa despre care vreau sa scriu astazi pe care am descoperit-o anul acesta este Kamilla Tolnoe, si doua colectii de poezii pe care le-a semnat, si anume The Moon si The Ocean (carti ebook de la biblioteca).

Kamilla Tolnoe

Kamilla Tolnoe

Alti poeti si volume de poezii.

C. Churchill, Petals of the Moon (ebook).

C. Churchill

C. Churchill

Gabrielle G., To the Man I Loved Too Much (ebook).

Gabrielle G.

Gabrielle G.

Caroline Kaufman, doua volume de poezii, si anume Light Filters In, precum si When the World Didn’t End (carti ebook).

Caroline Kaufman

Caroline Kaufman

Atticus este fara indoiala unul din poetii mei preferati din literatura contemporana, am citit pana acum toate cartile lui de poezii (5 la numar) de multe ori, caci imi place poezia lui si ma simt inspirata cand ii citesc cartile. De fiecare data cand (re)citesc o carte de poezii semnata de Atticus, sunt inspirata sa scriu si eu cateva poezii. Anul acesta Atticus a publicat cea de-a doua carte din seria LVOE (volumul II), pe care am citit-o si savurat-o imediat ce a fost lansata.

Atticus

Atticus

O alta poetesa la care am revenit anul acesta este Kate Baer, cu volumul And Yet. Am mai citit carti de-ale ei de poezii in trecut.

Kate Baer

Kate Baer

Alte carti de poezii pe care le-am citit anul acesta:

Ada Limon, The Hurting Kind (ebook de la biblioteca).

Ada Limon

Ada Limon

Hannah Emerson, The Kissing of Kissing (ebook de la biblioteca).

Hannah Emerson

Hannah Emerson

Franny Choi, Soft Science (ebook de la biblioteca).

Franny Choi

Franny Choi

R. K. Gandhi, Red Pill Rhymes (ebook). Este o colectie de poezii pe teme conservatoare.

R. K. Gandhi

R. K. Gandhi

Suri Chan, But I Don’t Feel Empowered (ebook de la biblioteca).

Suri Chan

Suri Chan

Jessica Semaan, Child of the Moon (ebook).

Jessica Semaan

Jessica Semaan

Kiana Azizian, Us. (ebook).

Kiana Azizian

Kiana Azizian

Dawn Lanuza, You Are Here (ebook de la biblioteca).

Dawn Lanuza

Dawn Lanuza

Maya Angelou, Poems. Este prima oara cand am abordat-o pe legendara poetesa afro-americana Maya Angelou.

Maya Angelou

Maya Angelou

Iain S. Thomas, The Secret of You (ebook de la biblioteca). Este colectia de poezii cea mai recenta a acestui autor, publicata in 2024. Am citit mai demult si toate celelalte carti de poezii ale lui Iain S. Thomas, si am mai scris despre acest poet in eseurile mele precedente dedicate poeziei.

Iain S. Thomas

Iain S. Thomas

De asemenea, am citit noua editie aniversara de 10 ani a cartii de poezii Milk and Honey de Rupi Kaur, poetesa canadiana de origine indiana. Rupi Kaur este una din poetesele mele preferate, ea este cea care m-a inspirat sa incep sa scriu poezie in 2020 atunci cand i-am descoperit versurile prima oara. Cartea Milk and Honey a fost publicata prima oara in regim independent in 2014, iar in 2015 editia a doua a cartii a fost publicata de o editura traditionala din SUA. Am citit de multe ori editia din 2015 a cartii pana acum. Iar anul acesta Rupi Kaur a publicat cea de-a treia editie a cartii Milk and Honey, o editie aniversara, caci in 2024 s-au implinit 10 ani de la acea prima editie independenta a cartii publicata in 2014, cand autoarea avea 21 de ani si era studenta la facultate in Canada. Mi-a facut o mare placere sa revin la cartea Milk and Honey si sa citesc aceasta frumoasa editie aniversara (am citit-o in format ebook de la biblioteca). Autoarea a adaugat un capitol nou editiei aniversare, al 5-lea capitol (prima editie a cartii avand 4 capitole); dar i-a mai adaugat poze, pagini de jurnal, notite despre unele din poezii, notite despre procesul sau creativ, reflectari asupra ultimilor 10 ani din viata poetica a autoarei de cand Milk and Honey a fost publicata prima oara. De multe ori mi-am dorit sa citesc si acea prima editie a cartii, cea independenta din 2014 pe care Rupi Kaur a lansat-o prima oara (si care este usor diferita de editia din 2015), dar din pacate aceasta editie nu mai exista in tipar, si pana acum am citit doar editia comerciala a cartii.

Rupi Kaur

Rupi Kaur

Acum doi ani am mers la un concert de poezie al lui Rupi Kaur la Toronto, la teatrul Massey Hall din centrul Toronto-ului, un concert care a facut parte din turneul mondial de poezie al lui Rupi Kaur din acel an. A fost un eveniment de poezie absolut spectaculos, cu o atmosfera incendiara in sala de teatru.

Anul acesta am citit si trei antologii de poezii, cuprinzand poezii si eseuri semnate de diferiti poeti din lumea intreaga.
1. Antologia Central Avenue Poetry Prize 2024, editata si publicata de casa editoriala Central Avenue Publishing din Canada (ebook de la biblioteca);
2. Antologia [Dis]Connected, editata si publicata de aceeasi casa editoriala canadiana Central Avenue Publishing (ebook de la biblioteca);
3. Antologia Dragonhearts creata de poetesele americane Amanda Lovelace, Trista Mateer (pe care am mentionat-o mai sus in acest articol), Nikita Gill (format ebook).

Antologii poetice

Antologii poetice

O alta carte pe care am citit-o de curand este A Year in Practice de Jacqueline Suskin — nu este o carte de poezii, ci mai degraba un ghid poetic; am citit-o in format ebook. Jacqueline Suskin este o alta poetesa preferata de-a mea (din SUA), am mai scris despre cartile ei in articolele mele precedente dedicate poeziei. Aceasta este cea de-a 8-a si cea mai recenta carte a lui Jacqueline Suskin, publicata in 2023, si am citit-o la scurt timp dupa aparitie. Este o carte in care autoarea scrie despre procesul sau creativ poetic si despre cum scrie poezie in fiecare anotimp al anului.

Jacqueline Suskin

Jacqueline Suskin

As vrea sa inchei cu cele doua volume de poezii ale mele — Sunset in Toronto publicata in 2021, si Despair and Hope publicata in 2024. Cele doua carti ale mele sunt disponibile pe Amazon, in varianta tiparita si ebook.

Victoria West, "Sunset in Toronto", 2021

Victoria West, „Sunset in Toronto”, 2021

Victoria West, "Despair and Hope", 2024

Victoria West, „Despair and Hope”, 2024

Sper ca v-a placut acest articol. Va las cu o poezie de-a mea, Creative Process din cartea Despair and Hope, pagina 143.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CREATIVE PROCESS

My poems are scattered everywhere.
Some of them are on my new phone.
Some of them are on my old phone.
Some of them are on my tablet.
One of them is jotted down on a random piece of paper at the bottom of my purse.
Another one is on the fridge, held by a magnet from the Caribbean.
Another one is on an old receipt in the back pocket of my jeans, and I almost lost it.
A couple of them are written down on a ripped envelope from a recent electricity bill.
A few of them are in my nightstand notebook that I keep on my bedside for all those times when inspiration visits me at night.
Some of them are in my planner on my desk.
My master manuscript is on my computer.
And now the next big thing – I am giving them a home in a book.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Photo credit: Amazon, GoodReads.com, Victoria West

Categorii:
carti

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title