fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Vara fierbinte la Toronto

de

Ieri am trait cea mai fierbinte zi din Toronto din ultimii 5 ani – termometrele au aratat 36.1 grade celsius, iar luand in consideratie si factorul umiditatii care face parte din prognoza meteo din Toronto, cele 36.1 grade s-au resimtit ca si cum ar fi 48 grade afara.

Zic eu de 5 ani, pentru ca sunt 5 ani de cand traiesc pe pielea mea canicula toronteza din fiecare vara, dar de fapt am aflat de la stiri ca temperaturile de ieri au fost un record mult mai mare la Toronto – a doua cea mai fierbinte zi din istoria recenta a metropolei canadiene a fost inregistrata in 1955, cu 35 grade, deci cu factorul umiditatii usor sub cele 48 grade de ieri. Daca nu erau parcurile si zgarie-norii din jurul meu, as fi crezut ca eram in Sahara… Alerta cod rosu de canicula pentru ziua de ieri a vuit la TV, radio si in presa inca de saptamana trecuta, incat ieri dimineata tot torontezul de la mic la mare s-a pregatit fizic si psihic pentru a infrunta cea mai fierbinte zi din ultima jumatate de veac si mai bine, cu masurile de rigoare, fiecare cum il duce capul sa faca fata caniculei.

Sunt o persoana careia ii place vara, soarele, caldura. Spre deosebire de cei care isi spun “rai de caldura”; eu de fapt sunt rea de frig; si oricat de cald n-ar fi afara, tot prefer canicula estivala frigului si vanturilor din sezonul rece, asa ca nu mi-a venit sa injur asa de tare caldura de ieri. Deja ma gandesc cu jind ca suntem in a doua jumatate a verii, si mai stranut odata si se termina vara, si dupa aia timp de 8 luni cand vine iarna peste noi, visez la urmatoarea vara.

La mine la birou aerul conditionat functioneaza la maxim, si de obicei cand ies afara pentru ora de pranz, de fapt chiar ma bucur ca e cald afara, dupa cateva ore bune petrecute in aerul rece si conditionat din biroul meu. Ieri dimineata cand am iesit din metrou si ma indreptam spre birou, nu mi s-a parut asa de fierbinte. Dar era de-abia 9am, si nu m-am lasat pacalita de orele devremi ale diminetii, si ma gandeam ca orele de foc din ziua ce s-a anuntat a fi cea mai fierbinte din acest an de-abia urmau. Stai sa vezi la pranz… Dar cand am iesit la pranz la ora 12, caldura de afara nu mi s-a parut atat de insuportabila pe cat ma asteptam, doar neobisnuita. In schimb, la 5pm, cand mi-am incheiat programul, am simtit ca atmosfera arde in flacari pur si simplu. Cu siguranta cele 48 grade ale zilei de ieri au fost atinse la ora 5 dupa-amiaza, iar seara termometrele meteorologice s-au incapatanat la stea la fel de sus.

O alta vara fierbinte din Toronto de care imi aduc aminte a fost cea din 2006, fiind si prima mea vara canadiana. Cea mai caniculara zi din acel an ne-a servit 46 grade cu factor de umiditate. Pe vremea aceea lucram la un supermarket, si cand ieseam in pauza din magazinul cu aer conditionat, simteam ca intru intr-un cuptor incins. La polul opus, cea mai racororasa si mai comfortabila vara a mea a fost cea din 2009, vara in care eram insarcinata cu Alex. Temperaturile medii din acele luni de vara au fost 26-27 grade celsius, si doar de vreo 2-3 au depasit pragul de 30 grade. A fost o adevarata binecuvantare pentru mine, o gravida in lunile avansate ale sarcinii.

Tocmai am supravietuit celei mai fierbinti zile din ultimii 60 de ani…

Tag-uri:
· · ·
Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Din fericire (sau din pacate) mai avem putin timp de vara. Si la noi a fost canicula, iar ziua pentru mine e suportabila, in sensul ca mai stau la umbra, beau apa, fac dusuri. Insa noaptea devine un cosmar atunci cand e prea cald, incatnu pot adormi deloc sau daca adorm, dorm foarte rau. Oricum, si eu prefer sa ma plang de caldura decat de frig 😀

    Flavia 22 iulie 2011 10:24 Răspunde
  • Oh Flavia, aici la Toronto e canicula de cateva saptamani. Iunie n-a fost asa de fierbinte, dar iulie a fost — nu degeaba i se spune luna lui cuptor. 🙂
    Cu toate caldurile insa, stiu sigur ca o sa regret vara atunci cand se va sfarsi. 🙂 🙂

    Victoria West 22 iulie 2011 15:06 Răspunde
  • Si aici e foarte cald si umiditatea foarte ridicata. Trece frecvent de 36 de grade. In timpul zilei daca iesi din casa e tare sufocant. Iar in casa, fara aer conditionat nu s-ar putea sta. Eu nu prea-l suport insa, asa ca am gasit o solutie de compromis. Las aerisirile de la A/C deschise in casa, mai putin in dormitor, unde folosesc ventilatorul. Asa ca e racoare, dar nu e deranjant.

    americanca 23 iulie 2011 2:35 Răspunde
  • Si eu tin aer conditionat in casa, il tin deschis si noaptea cateodata.

    Victoria West 23 iulie 2011 14:16 Răspunde
  • Victoria , este un adevarat “ cuptor ” la voi acum fata de anul 2009 , an in care chiar ca
    te-ai bucurat de ajutorul divin …
    Te compatimesc pe tema aerului conditionat dat la maxim pentru ca stiu ce inseamna sa fii “ rau de frig” si sa stai la racoare imbracat subtire sau sa suporti trecerea brusca de la foarte cald la foarte rece .

    In orasul de depresiune intramontana in care locuiesc ,afara nu au fost mai mult de 32 grade , iar in casa 26 grade (fara aer conditionat sau “curent”) ; atmosfera este oxigenata cu exceptia zilelor in care ,datorita presiunii atmosferice, se simte “ lipsa“ aerului .
    Pacat ca avem o vara regretabil de scurta cu precadere racoroasa , diferente mari de temperatura intre zi si noapte si umiditate ridicata .

    Se pare ca pe vreme de canicula , celor “ rai de caldura “ le face rau daca :beau cafea sau ness , fumeaza, consuma alcool (chiar in cantitati mici), nu consuma suficiente lichide , se agita si intra in panica pe tema caldurii .
    Ma intreb daca a fi “rau de caldura”sau “ rau de frig” poate avea legatura si cu anotimpul in care se naste fiecare …

    Lili 24 iulie 2011 9:48 Răspunde
  • Lili, eu m-am nascut iarna, si sunt rea de frig, deci „rau de caldura” sau „rau de frig” o fi direct proportional cu anotimpul in care te-ai nascut?.. Sotul meu s-a nascut in septembrie, si e rau de cald. 🙂

    Victoria West 24 iulie 2011 16:14 Răspunde
  • Victoria , iata un adevarat subiect de gindire pe tema ” raului de frig ” si ” raului de cald ” si cred ca de acesta din urma se pling cei mai multi oameni .

    Si eu sint ” rea de frig” , dar sint nascuta vara … ma gindeam ca majoritatea celor nascuti vara se adapteaza greu frigului , dar se vede din raspunsul tau si din alte comparatii pe care le-am facut intre timp de azi dimineata ca anotimpul nu are nici o legatura .
    Sotul meu este nascut tot vara ,dar pe el nu-l deranjeaza nici frigul ,nici caldura ; stiu doar ca are circulatia singelui normala , asa cum ar trebui sa fie la toti oamenii .
    Inseamna ca cei cu circulatia prea mica sint „rai de frig” , iar cei cu circulatia marita sint „rai de cald” ; asa s-ar explica de ce atunci cind este canicula , persoanele din a 2-a categorie trebuie sa evite pe cit posibil orice fel de stimulent circulatoriu (cafea,tigari, prea multa miscare,etc).

    Lili 24 iulie 2011 17:29 Răspunde
  • Ai dreptate Lili, chestia cu circulatia este mai verosimila decat cea a anotimpului in care te-ai nascut. 🙂

    Victoria West 24 iulie 2011 18:34 Răspunde
  • Pingback: GANDURI BUNE TUTUROR

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title