fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Jacqueline Suskin, poezie

de

Astazi continuu seria de articole pe care am inceput-o de curand, dedicata poeziei moderne. In articolul de astazi as vrea sa va spun mai multe despre Jacqueline Suskin, poetesa din SUA. Din decembrie incoace am citit patru volume de poezii de Jacqueline Suskin, pe care le voi prezenta in randurile de mai jos.

Prima oara am descoperit-o pe Jacqueline Suskin in vara lui 2018. Cand eram odata la cumparaturi, am dat peste cartea ei Go Ahead and Like It pe raft, mi-a atras atentia, am rasfoit-o putin, si m-am hotarat sa o cumpar. Am citit-o la scurt timp dupa aceea. Este o carte inspirationala in care autoarea scrie despre un obicei de-al ei de a scrie liste cu lucruri care ii plac, lucruri mici care fac parte din viata ei de zi cu zi si care ii fac viata mai frumoasa.

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Felul in care Jacqueline Suskin si-a organizat cartea Go Ahead and Like It este unul foarte ingenios, pe care nu l-am mai intalnit la alti autori pana atunci. De-a lungul anilor Jacqueline Suskin tot a scris liste si listute cu lucruri care ii plac pe diferite file de hartie — de block-notes, de caiete, de post-it, de jurnal, chiar si plicuri vechi; cu alte cuvinte, orice fila de hartie ii pica sub mana, o folosea pentru a scrie o alta lista cu lucruri care ii plac. Si cand s-a hotarat sa scrie aceasta carte, a adunat toate acele file de hartie cu liste, si literalmente a creat o carte cu acele liste, iar paginile cartii sunt un album cu fotografii ale acelor liste, unele scrie de mana, unele tiparite la masina (masina de tiparit fiind o modalitate de scris indragita de autoarea Jacqueline Suskin, in ciuda faptului ca este depasita tehnologic).

Photo credit: Victoria West

Photo credit: Victoria West

Cartea m-a inspirat sa scriu un jurnal asemanator cu listele lui Jacqueline Suskin — un jurnal al lucrurilor mici si simple din viata mea de zi cu zi care imi aduc bucurie. Mi-am propus atunci ca in fiecare zi sa scriu cate o pagina in acest jurnal care sa fie o lista cu lucruri care imi plac, pe diferite teme, astfel incat fiecare data din jurnal sa fie dedicata unei liste de lucruri in jurul unei anumite teme — casa mea, familia mea, scris, hobby-uri, carti, scrisori, calatorii, moda, frumusete, parfumuri, lumanari, mancaruri preferate, etc. Si daca listele lui Jacqueline Suskin au fost simple file de hartie, de marimi si culori diferite, am preferat ca listele mele sa fie mai organizate, toate intr-un loc, ca mai tarziu sa pot reveni la ele si sa nu le pierd peste tot prin casa, asa ca le-am scris intr-un jurnal.

Nu l-am scris in fiecare zi, caci nu reuseam sa-mi fac timp neaparat sa scriu cate o lista zilnic; am avut pauze de cateva zile, saptamani, ba chiar si cateva luni intre doua scrieri. Dar am continuat sa creez liste pe fiecare pagina a jurnalului, pana cand l-am incheiat; l-am scris intre iunie 2018 si decembrie 2019.

Cand am inceput sa scriu articolul de astazi, am scos jurnalul din biroul meu de acasa unde imi tin intreaga colectie de jurnale (scrise si noi), ca sa-l rasfoiesc putin si sa ma ajute sa-mi gasesc inspiratia pentru acest articol. Il am acum langa mine. Il rasfoiesc, si imi aduc aminte de ceea ce am scris in acest jurnal acum doi ani cand am creat acele liste cu lucruri care imi plac, iar acum este o ocazie potrivita sa revin la aceste amintiri frumoase pe care le recitesc astazi. Am obiceiul sa dau titluri jurnalelor mele, si titlul acestui jurnal este unul simplu si adecvat continutului, I Like. Unele pagini sunt scrise in engleza, altele in romana, dupa cum ma simteam in ziua respectiva cand il deschideam sa scriu o noua lista cu lucruri care imi plac si care imi fac viata mai frumoasa.

De curand am scos cartea Go Ahead and Like It de pe raftul bibliotecii mele personale si am recitit-o, iar dupa aceea am rasfoit catalogul online al bibliotecii publice unde sunt inscrisa ca sa explorez si alte carti de Jacqueline Suskin. In urmatoarele zile am citit alte trei carti de poezii semnate de aceasta autoare — The Edge of the Continent ~ The Forest, The Edge of the Continent ~ The Desert, si Every Day is a Poem (in varianta ebook).

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Photo credit: Amazon

Jacqueline Suskin locuieste in California, iar colectia de carti de poezii The Edge of the Continent cuprinde trei volume (The Forest, The City, The Desert), si este dedicata Californiei. Am citit primul si al treilea volum, dar n-am citit deocamdata volumul The City, dedicat Los Angeles-ului.

Iar cartea Every Day is a Poem este un ghid creativ pentru cei care doresc sa scrie poezie.

In afara de aceste patru carti pe care le-am citit de curand, Jaqueline Suskin este si autoarea altor carti (pe care inca nu le-am citit, dar sper sa am ocazia sa le citesc pe viitor), si anume Help in the Dark Season si The Collected.

Categorii:
carti

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title