Sa cumpar carti este una din pasiunile mele, si anul trecut mi-am innoit biblioteca personala cu un numar considerabil de carti, sa fie cateza zeci. Asa ca pentru anul acesta, avand in vedere ca am deja o biblioteca atat de numeroasa, de cateva sute de volume, dintre care inca nu am citit o suta si ceva de carti, mi-am propus sa nu mai cumpar la fel de multe carti, pana cand nu mai citesc din ele. Dar nici sa stau departe de librarii si anticariate nu am putut, si tot m-am ales cu cateva carti noi pe raft din ianuarie incoace.
In articolul de astazi as vrea sa va arat ce carti mi-am luat anul acesta. O parte din aceste volume au fost achizitii noi, si o parte de la anticariat — atat fictiune, cat si nonfictiune; carti de moda, de frumusete, stil, romane, carti inspirationale, carti politice.
Voi incepe cu cartile de moda si frumusete.
Amanda Brooks este o fosta fashionista din New York care in prezent locuieste in Anglia, la o ferma, cu familia ei. A publicat pana acum trei carti, iar I Love Your Style este prima ei carte, aparuta in 2009, cand inca locuia in SUA si facea parte din scena modei din New York. Am citit si celelalte doua carti ale ei, Always Pack a Party Dress (publicata in 2015, cand deja locuia in Anglia), si Farm from Home (publicata in 2018, o carte despre viata ei in Anglia). Mi-au placut ambele, dar mai ales am fost incantata de cartea Always Pack a Party Dress, pe care de asemenea o am in biblioteca personala, si pe care am citit-o anul trecut (v-am spus mai multe despre aceasta carte in unul din articolele mele precedente). Cartea Farm from Home am imprumutat-o de la biblioteca la inceputul acestui an. Revenind la noua mea achizitie I Love Your Style, mi-o doream demult, caci o apreciez foarte mult pe Amanda Brooks cand vine vorba de autoare de carti de moda. Prima oara am incercat sa o imprumut de la biblioteca, dar nu o aveau in colectie, avand in vedere ca e o carte mai veche, si pana la urma am cumparat-o de pe Amazon. In prezent este pe noptiera mea, impreuna cu alte carti pe care vreau sa le citesc in perioada imediat urmatoare, si de-abia astept sa-i vina randul, mi-am propus sa o citesc pana la sfarsitul acestui an.
On Beauty de Paul Starr — o carte de tip coffee table book, o colectie de interviuri cu 30 femei frumoase din lumea artistica — actrite, cantarete, vedete TV. Interviurile cu vedetele prezentate in aceasta carte sunt acompaniate cu fotografii menite sa le arate frumusetea. Printre femeile frumoase care sunt incluse in aceasta carte sunt Jennifer Garner, Jada Pinkett Smith, Angelica Huston, Angelina Jolie, Ellen DeGeneres, Meg Ryan, Cameron Diaz, Lindsay Lohan, Pamela Anderson, Britney Spears, Scarlett Johansson, Michelle Pfeiffer, Kate Hudson, Lisa Marie Presley, Brooke Shields, Renée Zellweger, Salma Hayek, si altele.
Creative Spaces, o alta carte de tip coffee table book, o carte cu idei pentru decor si cum sa-ti infrumusetezi casa.
Creative Touches, o carte din aceeasi serie ca si cea prezentata mai sus, o compilatie cu idei pentru home decor. Mare parte din aceste idei sunt cat se poate de simple, de exemplu cum putem transforma un borcan de sticla intr-o vaza eleganta pentru flori, dupa ce am consumat castravetii murati, cand altfel borcanul ar ajunge la ghena de gunoi sau ghena de reciclare.
Urmatoarea carte despre care vreau sa scriu astazi este The Gutsy Girl de Kate White, o carte de dezvoltare personala pentru femei. Am citit-o deja, este o carte cu sfaturi utile pentru a avea succes in cariera.
Urmatoarele patru carti pe care vreau sa le prezint sunt carti inspirationale, din seria Chicken Soup for the Soul. Sunt patru mini-editii (fiecare dintre ele avand in jur de 10 povestiri, mai putin de 100 pagini fiecare) pe diferite teme — dragoste, credinta, recunostinta. Le-am citit deja pe toate patru. Apreciez seria de carti Chicken Soup for the Soul, si am mai multe carti din aceasta serie in biblioteca mea personala. Pe unele le-am citit deja, si pe altele urmeaza sa le citesc in viitor.
Continuu cu doua carti non-fictiune.
Lion de Saroo Brierley, o memorie a unui baietel de 5 ani din India care s-a pierdut de familia lui si care a fost adoptat de un cuplu australian; iar 25 de ani mai tarziu, cand a ajuns la maturitate, Saroo si-a regasit familia din India. Am vazut si filmul Lion cu Dev Patel in rolul principal, e un film reusit; si cand am vazut aceasta carte la anticariat la inceputul acestui an, m-am gandit ca mi-ar placea sa o citesc, si am cumparat-o.
Renegade. The Making of a President de Richard Wolffe, o carte dedicata lui cu Barack Obama si cum a devenit presedinte.
Si in final, cateva romane de fictiune.
Extremely Loud and Incredibly Close de Jonathan Safran Foer, o carte inspirata de atacurile de la 11 septembrie 2001. Este povestea unul baiat de 9 ani care si-a pierdut tatal in atacul 9/11 din New York, si care incearca sa inteleaga tragedia prin care trece familia lui, de ce a trebuit sa-si piarda tatal in acest atac fara sens, si cum sa-si continue viata de-acum inainte fara ca tatal sau sa-i fie alaturi. Cartea a fost scrisa in 2005, si adaptata in filmul cu acelasi nume in 2011, cu Tom Hanks in rolul tatalui. Nu stiu cum de se facu, dar n-am vazut niciodata acest film, desi imi aduc aminte de popularitatea si succesul de care s-a bucurat atunci cand a fost lansat in cinematografe; si as vrea sa-l vad si eu, eventual, daca voi avea ocazia cat de curand. Revenind la carte, voiam sa o citesc demult, si cand am vazut-o anul acesta pe raft la anticariat, nu am ezitat sa o adaug in cos, si acum face parte din biblioteca mea personala.
The Boleyn Inheritance de Philippa Gregory, o carte din seria The Tudor Court (a 5-lea din 6 carti in serie), am cumparat-o de la anticariat. Aveam deja The Other Boleyn Girl (prima in serie, am citit-o deja) si The Constant Princess (a 4-a in serie) in biblioteca personala, si as vrea sa-mi completez colectia cu toate cele sase carti din seria The Tudor Court.
Si ultima carte despre care vreau sa scriu in articolul de astazi — The Secret History of Twin Peaks de Mark Frost. Am cumparat-o noua, dar am gasit-o la un magazin discount la pret redus. Va mai aduceti aminte de serialul Twin Peaks care era atat de popular la inceputul anilor ’90, si care a fost difuzat pe TVR1? Aceasta carte este continuarea povestii din serialul Twin Peaks din anii ’90.
Si cu asta inchei articolul de astazi, sper ca v-au placut cartile pe care vi le-am prezentat mai sus. Ati citit sau aveti vreuna din ele in biblioteca personala?
Va doresc in continuare un weekend minunat.