fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Grace Kelly, artista si printesa

de

TIFF Bell Lightbox din Toronto (350 King Street West), gazda anuala a festivalului TIFF (Toronto International Film Festival), a deschis o expozitie dedicata actritei si Printesei de Monaco, Grace Patricia Kelly. Expozitia (pe care am vizitat-o saptamana trecuta) prezinta crampeie din viata artistei de la Hollywood care in 1956 a devenit Printesa de Monaco, iar printre exponate se numara piese din garderoba printesei; accesorii; lucruri personale cum ar fi scrisori, telegrame, felicitari, fotografii; marci postale cu imaginea Printului si Printesei de Monaco; precum si afise cinematorgrafice.

Un scurt biographic. Grace Kelly s-a nascut in 1929 in Philadelphia, SUA. A devenit actrita in 1950, la varsta de 21 ani. Printre filmele in care a jucat au fost Fourteen Hours (1951), High Moon (1952), Mogambo (1953), Dial M for Murder, Rear Window, The Country Girl, Green Fire, The Bridjes at Toko-Ri (1954), To Catch a Thief (1955), The Swan, High Society (1956). Unul din celebrii regizori in filmele caruia a jucat a fost Alfred Hitchcock, iar printre vedetele vremii alaturi de care a jucat in filme au fost Gary Cooper, Clark Gable, Cary Grant, Frank Sinatra. Majoritatea rolurilor pe care le-a jucat Grace Kelly in filme au fost personaje din inalta societate; exceptie facand filmul The Country Girl, un film in care actrita a jucat rolul unei fete simple, lipsite de glamour. Acest rol i-a adus Oscarul pentru titlul de Cea mai buna actrita a anului in rol principal, decernarea premiilor Oscar din 1955. Rochia pe care Grace Kelly a purtat-o la acea ceremonie Oscar a fost creata de Edith Head.

Pe 18 aprilie 1956 Grace Kelly s-a casatorit civil cu Printul de Monaco, Rainier al III-lea, cu care era logodita inca din 1955. Ceremonia religioasa si nunta princiara au urmat pe 19 aprilie 1956. Helen Rose a fost cea care a creat atat rochia pentru ceremonia de cununie civila, cat si rochia de mireasa a viitoarei Printese de Monaco. Dupa casatorie, Grace Kelly s-a retras din cariera de actorie pentru a-si urma responsabilitatile si obligatiile sociale in calitate de Printesa de Monaco. Printesa Grace Kelly si Printul Rainier al III-lea au avut 3 copii – Caroline, Albert si Stéphanie. Grace Kelly s-a stins din viata in 1982, in urma unui accident de masina.

La expozitia de la TIFF Bell Lightbox din Toronto am vazut rochii pe care le-a purtat Grace Kelly (brandurile ei preferate au fost Chanel, Yves Saint Laurent, Givenchy, Dior), pantofi, palarii, ochelari de soare, precum si alte accesorii din garderoba sa personala; geanta Hermès Kelly pe care a purtat-o printesa si care a primit numele Kelly in onoarea sa; statueta Oscar pe care actrita a primit-o la decernarea premiilor Oscar pentru rolul feminin principal din filmul The Country Girl; o replica  a rochiei de mireasa de la nunta ei cu Printul Rainier al III-lea.

Unele din citatele actritei si printesei Grace Kelly, care au ramas in memoria celor care au iubit-o si apreciat-o, au fost:

I would like to be remembered as someone who accomplished useful deeds, and who was a kind and loving person. I would like to leave the memory of a human being with a correct attitude, who did her best to help others.

Although I’ve played a wide variety of roles, I’ve never had the chance to act in a story written specially for me. It’s a pity, as they are the only stories that really let you reveal your personality.

Before my marriage, I didn’t think about all the obligations that were awaiting me. My experience has proved useful and I think that I have a natural propensity to feel compassion for people and their problems.

I avoid looking back. I prefer good memories to regrets.

Iata si cateva pzoe de la expozitie:

Tinuta Chanel

Tinuta Chanel

Tinuta Dior

Tinuta Dior

Tinute Dior

Tinute Dior

Tinuta Dior

Tinuta Dior

Rochie Branell of New York, geanta Hermès Kelly

Rochie Branell of New York, geanta Hermès Kelly

Grace Kelly a purtat aceasta rochie creata de Branell of New York la logodna sa cu Printul de Monaco, in 1955.

Rochie Oleg Cassini

Rochie Oleg Cassini

Grace Kelly a purtat aceasta rochie de dantela, creata de Oleg Cassini, in 1954.

Replica a rochiei de mireasa a Printesei Grace Kelly

Replica a rochiei de mireasa a Printesei Grace Kelly

Oscar 1956, Cel mai bun rol feminin principal, "The Country Girl"

Oscar 1955, Cel mai bun rol feminin in rolul principal, "The Country Girl"

Este prima oara in viata cand am ocazia sa vad o statueta Oscar veritabila, si nu oarecare, ci una vintage, veche de mai bine de 50 de ani!

Alte poze de la eveniment:

aaa 041

aaa 032

aaa 033

aaa 036

aaa 040

aaa 097

Expozitia va fi deschisa la TIFF Bell Lightbox in Toronto pana pe data de 22 ianuarie 2012; asa ca, fetelor din Toronto, daca vreti sa vedeti expozitia, grabiti-va, mai sunt 3 saptamani!

Sursa poze: Victoria West

Categorii:
Evenimente

Comentarii

  • Superb! O admir mult pe Grace Kelly, un model de frumusete si eleganta. Esti o norocoasa ca ai avut ocazia sa vezi expozitia, mi-ar fi placut enorm s-o vad si eu, cred ca as fi stat ore intregi! 🙂

    Corinas 5 ianuarie 2012 13:04 Răspunde
  • Buna Corina, ma bucur sa te vad din nou, si multuemsc pentru cuvintele calde.

    Victoria West 5 ianuarie 2012 16:14 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title