In familia mea fiecare are colectia lui de filme preferate – John prefera filme de actiune, eu prefer filme chick-fling si romantice cateodata, iar Alex are propria lui colectie de filme pentru copii – Shrek, Happy Feet, Elmo, Alvin and the Chipmunks.
Shrek the Third este un film la care Alex se tot uita in aceste zile, si ma uit si eu impreuna cu el, caci de multe ori ma prind in vizionare si raman in fata televizorului cu Alex in brate pana la sfarsitul filmului. E un film foarte dragut si bine realizat, si nu te plictiseti sa il urmaresti, chiar daca l-ai mai vazut de multe ori.
Ceea ce imi place cel mai mult la acest film este felul atat de ingenios si reusit in care sunt combinate elemente de poveste cu elemente din viata noastra moderna. Si imi mai place faptul cum au fost adunate la un loc toate personajele din povestile noastre indragite de cand eram copii – Cenusareasa si surorile ei vitrege; Frumoasa Adormita; Alba ca Zapada; vrajitoarea cea rea, mama vitrega a Albei ca Zapada; cei 7 pitici (desi in poveste vedem doar unul, care trebuia sa devina bona pentru copiii lui Shrek si Fiona); Rapunzel; Pinocchio; cei trei purcelusi; lupul cel rau din Scufita Rosie, dar si din povestea celor trei purcelusi (pot sa mentionez si Capra cu trei iezi?); caprioara Bambi; soarecii orbi din Degetica; nu mai zic de Motanul Incaltat.
Ma amuza copios aceasta impletire a lumii povestilor cu lumea moderna in film. Regatul Far Far Away este o alegorie pentru Los Angeles, cu semnul hollywoodian care domina orasul in varful muntelui; cu palmieri; cu strada principala care ne aminteste de Bulevardul Hollywood din Los Angeles; cu magazine de fite Versacery si Saxxon Fifth Avenue; cu cafenele Starbucks unde lumea sta la terasa si soarbe cate o cafea; cu cutii postale, scrisori si timbre – exact ca in zilele noastre.
Cand Prince Charming se hotaraste sa preia tronul regatului Far Far Away, apeleaza la ajutorul personajelor negative din povesti. Ii gaseste pe toti la fieful lor, crasma “Unhappy Hour” unde se bea bere si cocktailuri Cosmopolitan, si ii convinge pe toti sa ia Far Far Away cu asalt, pentru a se razbuna pe soarta lor de villaini parasiti la marginea povestilor. Si pe cine gasim la “Unhappy Hour”? Printre altii, pe Mabel, una din surorile vitrege ale Cenusaresei, urata si grasa, barmanita la “Unhappy Hour”; pe vrajitoarele din povesti, care joaca billiard; pe Piratul Hook, care canta la pian si asigura programul artistic al crasmei.
In acest timp Shrek pleaca sa il aduca pe urmatorul mostenitor al tronului Far Far Away, varul Fionei, Arthur Pendragon (care este o referire la nimeni altul decat Arthur, regele medieval al Angliei), elev la un liceu. Cand Shrek, Magarul si Motanul Incaltat ajung la liceul Worcestershire, vedem ca e vorba de un liceu (aproape) ca in America zilelor noastre – cu campus studentesc, cu scoala de soferi pentru elevi, cu autobus scolar din ala galben cum vedeti in filmele americane, cu echipa de cheerleaders, cu fete frumoase, cu baieti populari (Lancelot) si nepopulari (Arthur), cu tocilari care joaca sah si poarta aparate dentare, cu concursuri scolare, etc. etc.
Shrek, Donkey, Puss in Boots si Arthur se intorc in Far Far Away, pentru a afla ca Prince Charming pune la cale uzurparea tronului; si nu oricum, ci printr-o piesa de teatru pe care o regizeaza el insusi, ajutat de villaini, si in care intentioneaza sa-l omoare Shrek, “live”, in fata intregii audiente. Cand Shrek si grupul sau sunt acostati de soldatii lui Prince Charming pe strazile din Far Far Away, Shrek face pe vedeta ofticata ca nu i se arata respectul cuvenit; iar soldatii, nedumeriti, se scarpina in ceafa si isi spun unul altuia ca ar trebui sa escaladeze problema la Nancy de la Departamentul de Resurse Umane.
Cand incepe piesa de teatru a lui Prince Charming, vedem iarasi o scena din zilele noastre – spectatorii vin in sala cu popcorn si cola, iar in spatele scenei totul se intampla ca intr-un teatru modern: mizanscena, efecte speciale, Bring Your Child to Work Day.
Povestea are un happy-end, bineinteles. Arthur devine regele cetatii Far Far Away; personajele negative isi dau seama ca nu vor sa mai fie villaini si imbratiseaza meserii decente cum ar fi deschiderea unui spa in Franta; Prince Charming pierde din nou si ajunge la marginea povestii de unde a plecat.
Iar Shrek si Fiona se retrag din viata publica si de la curtea regala, si se intorc in casa lor din padure, impreuna cu copiii. In ultima scena a filmului ii vedem extenuati dupa o zi lunga, cand adorm in patul lor inainte sa mai apuce sa faca dragoste; iar pe noptiera Fionei vedem o veioza Ikea!
Am vazut si primele doua filme despre Shrek, atunci cand au aparut, in 2000 si 2004. Ba chiar este si un al patrulea film, Shrek Forever After, aparut in 2010, pe care l-am vazut odata, cu coada ochiului ce-i drept, cand eram la un prieten in vizita, si pe care as vrea sa-l mai vad odata, ca lumea. Si probabil ca stiti despre Puss in Boots, un film aparut in cinematografe in octombrie 2011, figura centrala a caruia este Motanul Incaltat interpretat de Antonio Banderas – povestea lui Puss inainte sa-l cunoasca pe Shrek.
ah.. puss in boots.. o placere de film pentru amatorii de pisici 🙂
Buna ofz! Eu n-am vazut Puss in Boots, dar mi-ar placea sa-l vad, mai ales ca sunt si eu amatoare de pisici, am o pisica. 🙂
O saptamana minunata iti doresc!
Nah ca nu stiam ce sa fac in seara asta, tocmai mi-ai dat o idee 😀
Vizionare placuta Anda! Have fun. 🙂