fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Am fost atacata de un blog hacker

de

Vineri seara am publicat un articol pe blog intitulat “Rochii de vara de la Diane’s Boutique” (articolul meu precedent), pe care probabil ati apucat sa-l vedeti si voi in decursul diminetii de sambata. L-am publicat vineri in jurul orei 11pm ora Toronto-ului, cand la Bucuresti era aproximativ 6 dimineata a zilei de sambata, iar data articolului era afisata sambata 9 iunie, comform fusului orar din Romania.

Sambata dimineata cand m-am trezit si am deschis blogul (8am la Toronto, 3pm la Bucuresti), am avut parte de cea mai mare “surpriza” pe care mi-a fost dat sa o am de cand scriu acest blog. In locul articolului despre rochii de vara publicat de mine, am vazut pe prima pagina a blogului un articol intrus in limba engleza despre cancerul de pancreas. Am fost de-a dreptul socata. Cum naiba a ajuns articolul asta pe blogul meu, ca eu n-am absolut nimic de a face cu aceasta postare. Nu eu eram autoarea articolului, nu eu l-am postat, si nu am dat nimanui aprobare sa-l posteze pe blogul meu.

Postarea respectiva a fost vizibila timp de cateva ore pe blogul meu, dar si pe prima pagina a site-ului revistei Tango – poate ca unii dintre voi ati apucat sa o vedeti. Articolul meu despre rochii a fost pur si simplu inlocuit cu acest intrus – avea aceeasi data, aceleasi categorii in care mi-am incadrat ultimul meu articol, aceleasi tag-uri, dar in schimb au fost schimbate titlul, si linkul (nu era linkul pe care l-am creat eu la publicarea articolului despre rochii, ci unul care sa reflecte titlul acelei postari despre cancerul de pancreas). Primul lucru pe care l-am facut sambata dimineata, dupa descoperirea musafirului nepoftit, a fost sa sterg acea postare si sa re-public articolul despre rochii pe care l-am publicat pe blog prima oara vineri seara. Mai intai m-am gandit ca pur si simplu sa fac si eu inlocuirea, inversa de data aceasta, sa folosesc acelasi spatiu si sa pastrez aceeasi data si ora pentru articolul meu, sa coretez linkul, dar pana la urma m-am gandit ca e mai bine sa-l sterg pe intrus de tot, sa-l elimin de pe platforma blogului in totalitate, sa nu ramana nicio urma a acestuia pe blogul meu, si sa creez un articol nou. Acum articolul meu, cel care trebuia sa fie acolo de la bun inceput, are aceeasi data de publicare (9 iunie), dar o ora diferita.

Dupa ce am facut aceasta rectificare, mi-am dat seama ca inainte de asta ar fi trebuit sa fac un print screen al acelei postari ca sa pastrez o dovada a infractiunii, dar n-am mai apucat sa o fac.

Informatia in sine pe care postarea respectiva o continea parea ok (am citit-o in diagonala), dar felul in care aceasta a aterizat pe blogul meu ma deranjeaza cel mai mult. Articolul continea si trei linkuri, care probabil te trimiteau la diverse site-uri unde (cica) subiectul cancerului de pancreas este dezvoltat mai mult, dar bineinteles ca nu am accesat nici unul din acele linkuri, de teama sa nu-mi infestez calculatorul cu virusi si trojeni. Mi s-a mai intamplat o chestie similara acum cateva luni, dar nu la aceeasi scara. Revizuiam odata niste articole de-ale mele de la inceputul acestui an, si in unul din ele am descoperit un link intrus pentru un site de dating – cum naiba a ajuns acel link pe blogul meu, in unul din articolele mele, nu stiu. Am editat articolul si am sters linkul respectiv.

Dar de data aceasta este mult mai serios, cand un articol de-al meu a fost inlocuit in totalitate cu o postare straina de mine cu desavarsire. Se pare ca am fost victima unui blog hacker, caci altfel nu stiu cum sa-mi explic aceasta intamplare. Si de ce a ales sa atace taman blogul meu, si dupa ce criterii si-a ales tinta – habar nu am. Putem fi victimele criminalilor online mai mult decat banuim, si trebuie sa fim extra-precauti sa nu ni se fure identitatea si sa nu-si bage nimeni coada in datele noastre personale, financiare, sau alte informatii cu caracter sensibil.

LATER EDIT

Cu doar cateva minute inainte sa public acest articol, ce credeti ca descopar? Am o intreaga gasca de postari din astea “straine” pe blogul meu, imprastiate prin toata arhiva blogului. Problema cu care ma confrunt este de fapt mult mai mare decat am crezut la inceput. Cu o singura postare neautorizata puteam sa ma descurc, dar cu o duzina – mai greu. Articole intregi de-ale mele, cu poze si comentarii cu tot – au fost rase de pe fata blogului si inlocuite cu agentii astia patogeni. Deocamdata nu stiu cum voi rectifica aceasta situatie, sper sa gasesc o solutie, astfel incat blogul meu sa nu aiba de suferit. Aveam de gand sa imi inchei articolul de azi cu „Sper sa nu mi se mai repete aceasta poveste”, dar deja s-a reptetat, de cel putin 10 ori, in ultimele 24 ore. Voi investiga problema si voi reveni cu detalii.

Tag-uri:
· · ·
Categorii:
Blog

Comentarii

  • Ce ciudat sa ti se intample asa ceva, luand si partea buna a lucrurilor …inseamna ca au dat importanta blogului daca s-au obosit sa il viruseze. :)) Pup si bafta!

    Butterfly 10 iunie 2012 8:09 Răspunde
  • Buna Butterfly, multumesc pentru comentariu. E si asta un punct de vedere, dar pe bune ca preferam sa ma ocoleasca. 🙂 E o audienta pe care nu si-ar dori-o nimeni. Am mai multi de 10 intrusi din astia, si imi va lua o groaza de timp sa reconstitui articolele mele originale. Cel mai tare sunt suparata ca multe din articolele afectate erau cu poze, si trebuie iar sa trec prin acele poze, sa repet procesul de selectie a pozelor, sa-mi aduc aminte ce poze am pus la articolele respective, etc. Oooffff… Si pana acum, in 2 saptamani de cand a avut loc „infestarea”, inca n-am avut timp sa ma ocup de problema asta.

    Victoria West 24 iunie 2012 4:00 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title