Cel mai mare muzeu din Toronto este Royal Ontario Museum, situat in centrul orasului, si este unul din cele mai importante obiective turistice din Toronto, gazduit de o cladire impunatoare, dominata de acronimul ROM.
Prima oara cand am vazut cladirea muzeului, in primele mele saptamani petrecute in Toronto acum 10 ani cand m-am mutat aici, a fost cu ocazia unei plimbari prin centru in misiunea noastra de a cunoaste si a invata orasul, fiind noi veniti in metropola canadiana. Cand am vazut ROM de-asupra cladirii mari, cu cele trei culori pe care le vedeti si voi in poza alaturata cu sigla muzeului, bineinteles ca, fara sa vreau, automat am facut asocierea cu Romania. Ce stiam eu, de-abia venita din Romania? Mi se parea cel putin neobisnuit sa vad o asemenea sigla pe o cladire din America de Nord, pe care oricine in locul meu ar fi confundat-o cu un simbol romanesc. Am exprimat intrebarea cum sa inteleg aceasta sigla si aceste culori, si daca intr-adevar au vreo legatura cu Romania sau cu tricolorul nostru. Si mi s-a explicat ca aceasta este cladirea celui mai mare muzeu din Toronto, ca ROM inseamna Royal Ontario Museum, iar aceleasi culori ca si cele ale drapelului romanesc sunt doar o coincidenta.
Mi-a mai luat alti trei ani ca sa si vizitez muzeul. Prima oara am vizitat ROM in 2009, impreuna cu colegii mei de serviciu de la jobul meu de atunci. Am vazut atunci expozitia permanenta a muzeului, vizitarea careia dureaza in medie 3-4 ore. De obicei Royal Ontario Museum gazduieste si diverse expozitii temporare; una dintre cele mai remarcabile expozitii la ROM de care imi aduc aminte a fost expozitia Dead Sea Scrolls, care a fost deschisa la muzeu intre 2009 si 2010.
A doua oara am vizitat Royal Ontario Museum in 2011, cand am vazut expozitia Riotous Colour, Daring Patters: Fashion and Textiles 18th to 21st Centuries – o expozitie de piese vestimentare si textile care au influentat lumea modei in ultimele 3 secole. Am scris mai multe despre aceasta expozitie in acest articol. Atunci am vazut si o parte din expozitia permanenta, si anume sala dinozaurilor.
Ultima oara am vizitat muzeul in aceasta vara (saptamana trecuta de fapt), impreuna cu Alex si o prietena. Nu a fost prima vizita la muzeu pentru Alex – a mai fost la muzeul ROM in timpul unei activitati extracurriculare cu colegii si profesorii de la scoala. I-a placut foarte mult la muzeu cand a mers prima oara, si acum a fost foarte incantat sa mearga la muzeu din nou. Nu am vazut intreg muzeul, avand in vedere ca ne-ar fi luat 3-4 ore sa-l vedem in intregime, dar am vazut cateva sali – sala cu istoria Orientului Extrem, istoria Romei Antice, istoria Greciei Antice, istoria Egiptului Antic, si o parte din sala biodiversitatii.
Cand am fost ultima oara la muzeu, in 2011, mi-aduc aminte ca incepeai turul muzeului cu sala dinozaurilor, si apoi continuai cu etape ulterioare ale istoriei. Dar acum nu mai este asa – s-au mai schimbat lucrurile (si exponatele) la muzeul ROM in ultimii 5 ani; acum nu mai incepi vizitarea muzeului cu scheletele dinozaurilor, ci cu istoria Orientului Extrem (China, Korea).
Photo credit: Victoria West (cu exceptia pozei cu sigla ROM)