In articolul precedent va spuneam despre cartile de poezii pe care le-am citit in ultima perioada, iar astazi as vrea sa continuu aceasta serie de articole cu partea a II-a, si anume cartile de proza pe care le-am citit in ultimul an si ceva. Lecturile mele recente sunt fictiune si nonfictiune, carti tiparite si ebooks, carti din biblioteca mea personala precum si de la biblioteca publica. Printre genurile literare pe care le-am citit sunt romane, nuvele, povestiri scurte, microfictiune, eseuri, carti de moda, umor, dezvoltare personala, carti inspirationale, si alte genuri literare.
Voi incepe cu romanele de fictiune, si anume My Sister’s Keeper de Jody Picoult, drama de familie, care a fost una din lecturile mele preferate din ultimul an. Este prima oara cand o abordez pe aceasta autoare, desi stiam despre ea din librarii de multi ani. Doua surori sunt in centrul actiunii cartii; sora mai mare are cancer, iar cea mai mica a fost conceputa in vitro si s-a nascut pentru a fi donatoare de sange si maduva pentru sora bolnava de cancer. Am savurat aceasta carte, si pe viitor mi-ar placea sa citesc si alte carti de Jody Picoult. La scurt timp dupa ce am citit cartea, am vizionat si filmul cu acelasi titlu bazat pe acest roman (pe Amazon Prime). Cartea a fost publicata in 2004, iar filmul a aparut pe marile ecrane in 2009. Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin au jucat rolurile principale in film.
Urmatorul roman pe lista mea de lecturi recente este The Girl on the Train de Paula Hawkins, thriller, o alta lectura preferata de-a mea din ultimele luni. Ca si in cazul cartii despre care scriam mai sus, am vazut si filmul inspirat de acest roman thriller, The Girl on the Train (2016), cu Emily Blunt in rolul principal. Dar de data aceasta a fost invers — mai intai am vazut filmul (pe Netflix), iar patru ani mai tarziu am citit cartea care l-a inspirat. De obicei prefer invers, mai intai citesc cartea si dupa aceea ma uit la film, dar de data aceasta asa s-a intamplat ca am citit cartea dupa ce m-am uitat la film. Si avand in vedere ca a trecut atat de mult timp intre vizionarea filmului si lectura romanului, am savurat cartea aproape la fel ca si cum as fi citit-o fara sa-i stiu deznodamantul de dinainte.
Continuu cu Bookends de Jane Green, un roman despre prietenie. Uu grup de prieteni de la facultate este in centrul actiunii acestui roman, iar doua dintre prietene din grup deschid o librarie cu o cafenea, libraria Bookends. A fost o carte draguta, in general apreciez si savurez romane de fictiune in care cartile, librariile si bibliotecile sunt in centrul atentiei.
Un alt roman de fictiune pe care l-am citit in ultima perioada este Deconstructed de Liz Talley, scriitoare americana. Am citit aceasta carte in varianta ebook. Actiunea romanului se petrece in statul Louisiana din SUA, iar eroina principala a cartii este proprietara unui magazin de haine si obiecte vintage. Una din angajatele ei se aventureaza in lumea reconditionarii hainelor vintage, iar titlul romanului Deconstructed se refera la faptul ca tanara creatoare de moda deconstruieste haine vechi din care creaza tinute noi. Imi plac cartile despre carti, dar de asemenea imi plac cartile despre moda vintage, ceea ce m-a atras la aceasta carte si de aceea m-am hotarat sa o citesc, desi autoarea Liz Talley nu imi era familiara pana atunci.
Continuu cu nuvela This Is Pleasure de Mary Gaitskill, scriitoare americana. Eroul principal este un barbat care lucreaza in lumea corporatista si are obiceiul sa flirteze cu colegele de serviciu, un lucru care din punctul lui de vedere nu constituie nicio problema morala, dar femeile din cercul lui profesional nu simt la fel. Mary Gaitskill este o alta scriitoare noua pentru mine.
O alta nuvela pe care am citit-o anul acesta este Evidence of the Affair (ebook) de Taylor Jenkins Reid, scriitoare americana (autoarea romanelor The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Daisy Jones & the Six, Malibu Rising). Actiunea nuvelei are loc in California in anii ’70, iar cei doi protagonisti sunt un barbat si o femeie care incep o corespondenta epistolara ca urmare a faptului ca sotul ei si sotia lui au avut o aventura impreuna, ceea ce a lasat un gust amar celor doi parteneri conjugali inselati.
Urmatoarea colectie de povestiri scurte despre care vreau sa scriu astazi este Today a Woman Went Mad in the Supermarket de autoarea Hilma Wolitzer (ebook).
Anul acesta am citit si o colectie de microfictiune (povestiri foarte scurte) — Best Microfiction 2020 (ebook de la biblioteca). Este o antologie de microfictiune scrisa de diferiti autori.
Continuu cu eseuri si colectii de eseuri. Prima colectie de eseuri pe care vreau sa o mentionez este Man Repeller de Leandra Medine (ebook). Leandra Medine este o bloggerita de moda din New York si aceasta carte este o colectie de eseuri personale despre evolutia stilului sau personal, de cand era copil pana cand s-a casatorit cand avea 20 si ceva de ani. Este o carte ebook pe care o am de foarte mult timp in aplicatia mea Kindle, de vreo 11 ani. A fost printre primele carti ebook pe care le-am cumparat de pe Amazon Kindle atunci cand am inceput sa citesc carti ebook. Imi aduc aminte ca am cumparat-o in varianta ebook in 2013 dupa ce am citit despre aceasta carte intr-o revista de moda din Toronto si mi-a trezit curiozitatea. Dar nu m-a prins atunci cand am inceput sa o citesc, si am abandonat-o. A ramas in contul meu Kindle de atunci, dar multi ani la rand n-am mai deschis-o. Anul acesta in schimb am revenit la ea, am citit-o, si de data asta mi-a placut mai mult decat in 2013 cand am inceput sa o citesc prima oara. In general imi plac eseurile personale, imi place sa citesc despre evenimente demne de impartasit din viata scriitorilor, vedetelor, personalitatilor din diferite domenii, asa ca de data aceasta am citit cartea pana la sfarsit, si chiar am savurat-o.
Am mai citit 5 colectii de eseuri personale (ebooks) scrise de Mindy Kaling, una din actritele din serialul The Office, dar care este si scriitoare si scenarista. Imi place cum scrie Mindy Kaling, imi place stilul sau scriitoricesc (savuros si captivant), si ii citesc cartile ori de cate ori am ocazia, dar mai ales ii apreciez eseurile personale.
Cele cinci colectii de eseuri de Mindy Kaling pe care le-am citit anul acesta sunt:
Big Shot,
Once upon a Time in Silverlake
Help Is on the Way
Searching for Coach Taylor
Please Like Me
Mi-a placut in special Help Is on the Way, o colectie de eseuri in care Mindy Kaling (acum in varsta de 45 de ani) scrie despre experienta pe care a avut-o ca tanara mamica atunci cand s-a nascut fiica ei.
O alta mini-carte eseu pe care am citit-o anul acesta este Themes and Variations de David Sedaris (ebook). In acest eseu, autorul vorbeste despre unele din experientele sale ca scriitor, dar si despre un punct de vedere hilar pe care l-a descoperit in conversatiile cu femeile din viata lui — prietene, cunostinte, colege, verisoare, rude etc. Odata o cunostinta i-a spus: „Cand vin acasa si imi scot sutienul, am terminat pe ziua aia, nu mai ies din casa.” Prima oara David Sedaris a ramas uimit de aceasta destainuire neobisnuita, caci el ca barbat niciodata nu a avut ocazia sa reflecteze asupra acestui aspect al socializarii si relatiilor umane. Si le-a intrebat si pe alte femei din viata lui, „Care e treaba cu sutienul?” Si toate, rand pe rand, au confirmat acelasi lucru — da, este perfect adevarat. Odata ce ajung acasa si imi scot sutienul, am terminat-o pe ziua respectiva, nu mai ies din casa. 🙂 Pentru mine este valabil acelasi lucru, am acelasi obicei — cand vin acasa si imi scot sutienul, nu mai ies din casa pana a doua zi dimineata. LOL.
Continuu cu cartile de non-fictiune. Deborah Tannen, You Just Don’t Understand. O carte de dezvoltare personala despre comunicarea dintre barbati si femei.
O alta carte de non-fictiune pe care am citit-o de curand este Gift Wrap Green de Camille Wilkinson (ebook de la biblioteca) — o carte despre cum sa ambalezi cadouri intr-un mod sustenabil, adica sa folosesti si sa refolosesti metode verzi pentru ambalarea cadourilor cu intentia sa reducem consumul. Nu ca n-as sti cum sa ambalez cadouri intr-un mod sustenabil si sensibil (de fapt sunt experta in acest sens), dar mi-a facut placere sa citesc o carte pe acest subiect si sa descopar idei noi cu privire la un stil de viata mai sustenabil.
Stephen Wade, Write Your Self — o carte dedicata diaristicii (ebook de la biblioteca).
Continuu cu carti inspirationale. Anul trecut am descoperit o editura americana din San Francisco, Chronicle Books, si aceasta editura publica diferite carti inspirationale; in ultimul an am citit 6 carti publicate la aceasta editura. Sunt carti frumoase care ma fac sa ma simt bine, lecturi usoare si placute la care revin periodic cand simt nevoia spirituala sa citesc un rand frumos sau sa iau o pauza intre doua sarcini de treburi casnice.
You Are so Loved
Everything Is Going to Be OK
Make Change!
You Need to Hear This
Oh Hell No!
Disappointing Affirmations
Preferata mea dintre aceste 6 carti este You Are so Loved, am citit-o de foarte multe ori pana acum, poate de 5 ori. Urmatoarele patru (carti in varianta ebook) le-am citit de doua ori fiecare.
Ultima din aceasta lista, Disappointing Affirmations de Dave Tarnowski (ebook de la biblioteca), este o carte umoristica, nu doar inspirationala, care „face haz de necaz”, si care este o satira la duiumul de carti inspirationale cu mesaje pozitive ieftine de genul „You can do it!” care au invadat librariile si comerciantii online cum ar fi Amazon. Am ras cu pofta cand am citit aceasta carte.
Tot din categoria cartilor inspirationale, am citit de curand trei carti HYGGE (ebooks de la biblioteca), diferiti autori.
Dar am citit si multe carti de citate inspirationale in ultimul an (ebooks de la biblioteca). Aceste carti sunt:
Inspirational Quotes for Change de Dr. Sarah Thomas
Encouraging Quotes, Hope to Live Your Best Life de Gina Riley
101 Amazing Inspirational Quotes de Jack Goldstein si Jimmy Russell
101 Inspirational Quotes de Nikky Rich
Am citit si cateva carti umoristice in ultima perioada.
1001 Dumbest Things Ever Said de Steven D. Price (ebook de la biblioteca).
Nice Is Just a Place in France de un grup de autoare care isi spun The Betches. Este o carte cu sfaturi pentru tinere femei scrisa dintr-o perspectiva umoristica, ba chiar satirica, si nu este demna de luat in serios. 🙂
Titles Ruin Everything de Drake (ebook). Uite ca Drake a scris si o carte. Nu stiu de ce a considerat el ca este cazul sa scrie o carte. L-am auzit pe un Youtuber vorbind despre aceasta carte si mi-a trezit curiozitatea. Este o colectie de ganduri, unele din ele misogine. Cate un gand pe fiecare pagina. Mi-a luat 5 minute sa citesc aceasta carte.
Funny Quotes by Famous People de Jared Smith (ebook de la biblioteca).
Am publicat articolul meu precedent (in care va spuneam despre cartile de poezii pe care le-am citit anul acesta) in octombrie, si de atunci am apucat sa mai citesc cateva carti de poezii, avand in vedere ca inca suntem in 2024; asa ca vreau sa inchei articolul de astazi cu cele mai recente colectii de poezii pe care le-am citit in ultimele doua luni (ebooks de la biblioteca).
Amanda Lovelace, She Followed the Moon Back to Herself. Este cea mai recenta colectie de poezii ale acestei autoare, publicata in 2024. Am mai scris depre poetesa Amanda Lovelace si in alte articole de-ale mele din ultimii 4 ani dedicate poeziei; am citit toate cartile ei de poezii pana acum.
R. H. Sin, Read This if You’ve Been Ghosted — cea mai recenta carte de poezii a acestui autor, publicata in 2024. In ultimii 4 ani am citit toate cartile de poezii ale lui R. H. Sin publicate pana acum.
Samantha King Holmes este sotia lui R. H. Sin. A publicat o noua carte de poezii anul acesta, Meet Me Halfway. Am citit pana acum toate cartile ei de poezii.
Michelle G. Stradford este o poetesa noua pemntru mine, am descoperit-o de curand, si am citit cartea de poezii si citate Self Love Notes.
Si ultima care pe care am citit-o anul acesta si pe care vreau sa o adaug acestui articol este colectia de poezii Lover Girl de Raegan Fordemwalt, de asemenea o autoare noua pentru mine pe care am descoperit-o de curand.
Va doresc tututor un Craciun minunat si sarbatori fericite!
Photo credit: Amazon, GoodReads.com, Bol.com