fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Whitby, Ontario, Canada

de

Va spuneam intr-un articol recent de-al meu ca m-am mutat de curand la noua mea casa in Whitby, o suburbie a Toronto-ului. Este un oras situat in estul Toronto-ului, pe malul lacului Ontario, in regiunea Durham. Este un oras linistit si curat, cu o populatie de aproximativ 112,000 locuitori.

Istoria orasului Whitby dateaza din 1792, cand a fost infiintat prima oara; iar numele Whitby vine de la numele unui oras Whitby din Anglia; la fel a fost si cazul altor orase din Canada si din provincia Ontario care si-au primit numele de la localitati engleze – York, Scarborough, Pickering, Darlington. Etimologic vorbind, originea numelui Whitby provine de la expresia White Village, o posibila aluzie la farul alb care se afla pe malul lacului Ontario la Whitby. Centrul orasului Whitby a inceput sa se dezvolte si sa se extinda in 1836. Orasul Whitby este infratit cu alte 3 orase din lume – Feldkirch din Austria, Longueuil din provincia canadiana Quebec, si bineinteles Whitby din Anglia, orasul care i-a dat numele.

Imi place viata linistita de la Whitby. Am inceput sa cunosc orasul, strazile, spoturile principale de interes local. M-am plimbat putin prin centru, atat in timpul zilei, cat si seara, cu luminile orasului aprinse. Inca nu am descoperit toate curiozitatile din Whitby, cum ar fi restaurante bune, dar imi voi face timp sa le descopar de acum incolo.

Am fost pana acum la shopping in Whitby o singura data, cu exceptia cumparaturilor pe care le-am facut de sarbatori. Singurul centru comercial din Whitby (mai exact singurul pe care l-am descoperit pana acum, daca nu cumva exista si altele despre care deocamdata nu stiu) este un mic mall caruia i se spune Whitby Mall Shopping Centre. Cand spun “mall mic”, luati-o ca atare, ca exact asa este, mic. Si nici oferta sa nu este grozava. Singurul magazin pe care l-am vazut acolo si numele caruia imi era familiar, adica facand parte dintr-o franciza cunoscuta, era Urban Planet. Am intrat in mai multe magazine de haine, incaltaminte si accesorii de la Whitby Mall, dar nu m-a impresionat nimic in mod special; iar sa cumpar ceva doar de dragul de a cumpara ca sa nu ma intorc acasa cu mainile goale, am considerat ca nu avea rost. Pentru cumparaturi tot la Toronto voi merge si de acum incolo, deoarece e clar ca la Whitby shopping-ul nu este punctul forte al orasului. In schimb, am gasit o librarie draguta, cu carti la jumatate de pret fata de media pietei din Toronto. Cu aceasta ocazie, mi-am luat de acolo doua carti. Prima este semnata Catherine Price si se numeste 101 Places Not to See Before You Die – o carte hilara (o citesc chiar acum), despre locuri din lume pe care nu merita sa te obosesti sa le vizitezi, din diverse motive (prea periculoase, prea plictisitoare, prea aglomerate, etc.). O alta carte pe care am luat-o atunci a fost un roman de Tilley Bagshawe (autoare de romane thriller), Flawless. Dupa ce am platit cartile si am iesit din librarie, am vazut expusa pe un raft din fata o colectie intreaga de carti din seria Chicken Soup for the Soul, care este printre preferatele mele. Si acestea aveau preturi foarte bune, jumatate fata de librariile din Toronto. Dar deoarece iesisem deja din librarie si intentionam sa ma indrept catre un alt magazin din mall, nu m-am mai intors sa cumpar vreo supa de pui, ci m-am gandit sa revin aici cu o alta ocazie.

Va arat mai jos si cateva imagini din Whitby.

Whitby, centru

Whitby, centru

Whitby, centru

Whitby, centru

Whitby, Castelul Trafalgar

Whitby, Castelul Trafalgar

Whitby, biblioteca publica

Whitby, biblioteca publica

Portul Whitby, lacul Ontario

Portul Whitby, lacul Ontario

Farul alb Whitby, lacul Ontario

Farul alb Whitby, lacul Ontario

Categorii:
Canada

Comentarii

  • Victoria ,pozele surprind foarte bine curatenia si linistea orasului,aspectul ingrijit al cladirilor ; alaturi de utilitati,se vede ca locurile sint incarcate de istorie si cultura ;malul lacului ofera in plus imagini de romantism …
    Gasesc inspirat si util ,pentru soferi ca si pentru pietoni ,modul de amplasare a sistemului ce indica denumirea strazilor.
    Apreciez ca te-ai interesat despre perioadele de inceput ; sint convinsa ca ai sa te legi din ce in ce mai mult de Whitby.
    Daca vei dori,ar fi intersant sa ne povestesti in continuare despre noile locatii descoperite,despre oamenii de acolo.

    Am trait o experienta asemanatoare cind m-am mutat cu familia intr-un oras mai mic cu peisaje deosebite ,de care ne-am atasat mult .
    Facem saptaminal cumparaturi din orasul pe care l-am lasat ,fapt ce ne rezerva bucuria revederii meleagurilor copilariei.
    Uneori am meditat asupra avantajelor si dezavantajelor legate de marimea localitatii in care traiesti ;am ajuns la concluzia ca ,daca celelalte se pot vedea ,respectiv cumpara prin deplasari si cu bani,linistea si aerul curat in care iti petreci aproape tot timpul sint de nepretuit.

    Lili 7 ianuarie 2012 8:38 Răspunde
  • Buna Lili, multumesc pentru mesaj. Cu adevarat curatenia, aerul curat si linistea unui oras nu le poti cumpara. Desi Toronto este un oras curat fara probleme, dar nu este linistit, 😀 si are probleme de poluare a aerului.

    Si mie mi-a placut chestia asta cu denumirea strazilor, chiar de la inceput cand am venit in Canada. Poza a doua, cu strazile Brock si Dundas, este o poza din zona cea mai centrala din Whitby, intersectia noastra principala.

    Victoria West 7 ianuarie 2012 15:57 Răspunde
  • Victoria, primele doua poze ma duc cu gandul la cladirile din anii ’80, nu stiu de ce . Parca-ar fi din filmul ”Om bogat, om sarac” , sau cum se numea…
    Dar faptul ca aveti lacul Ontario si portul aproape e o garantie a faptului ca nu puteti sa va plictisiti la Whitbi.
    Cat va apreciez ca ati putut s-o luati de la capat, atat de departe, si totusi cu atata succes…

    camellia 7 ianuarie 2012 19:19 Răspunde
  • Multumesc Camellia pentru cuvintele calde. Si eu sunt constienta ca acum 6 ani, cand am traversat Oceanul, ne-a luat o mare doza de curaj sa facem acest pas enorm, la propriu si la figurat. Dar aveam incredere in noi si in viitor, si a fost bine. Nu regret nimic din ce am facut aici, iar casa este cu siguranta cea mai mare realizare a noastra, cel putin din punct de vedere financiar.

    Sunt indragostita de Lacul Ontario, este un landscape deosibit; si incerc sa ajung pe faleza lacului macar o data pe vara.

    Si ca tot a venit vorba de Lacul Ontario, uite niste poze pe care le-am facut in 2010.

    http://fashionstylebeautyandmore.blogspot.com/2010/07/lacul-ontario.html

    Victoria West 7 ianuarie 2012 19:36 Răspunde
  • La multi ani tututor celor care isi sarbatoresc astazi ziua numelui! Petrecere frumoasa si va doresc un weekend minunat!

    Victoria West 7 ianuarie 2012 19:47 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title