Cu prietenie, pentru Corina Stoica
Anul acesta Canada si China au semnat un acord de imprumut pentru doi ursi panda care vor petrece 10 ani in Canada (5 ani la Gradina Zoologica din Toronto, si urmatorii 5 ani la Gradina Zoologica din Calgary). Cei doi ursi panda, femela Er Shun si masculul Da Mao, au sosit la Toronto cu un avion FeDex in martie. V-am povestit mai multe despre sosirea celor doua mamifere la Toronto in acest articol. Atunci in martie m-am bucurat nespus la aflarea acestei vesti, caci imi doream demult sa vad ursi panda (dar nu am mai avut niciodata o asemenea ocazie), si mi-am propus ca in aceasta vara sa merg neaparat la Zoo sa-i vad.
Weekendul trecut eu si familia mea am mers la Gradina Zoologica sa vedem ursi panda. Zoo Toronto este cea mai mare gradina zoologica din Canada si iti ia o zi intreaga sa o vezi in intregime. Stiind ca asa stau lucrurile, nici nu ne-am propus sa vedem toata gradina (avand in vedere ca am mai vizitat-o in vara lui 2007 si atunci am vazut-o de la cap la coada), ci ne-am gandit sa vedem mai intai ursii panda, dupa care sa mai vedem cateva animale, sa stam la gradina atat timp cat rezista Alex, si pe urma sa plecam spre casa. Iar pentru Alex a fost prima oara cand a vizitat o gradina zoologica, si in cativa ani, cand va creste mai mare si va putea face fata unei aventuri de o zi intreaga precum aceasta, vom mai merge la Zoo Toronto sa o vada in intregime.
Gradina Zoologica din Toronto are doua parcari imense, una chiar in fata intrarii gradinii, si una un pic mai departe, la vreo 5 minute de mers pe jos. Cand am ajuns acolo la pranz, accesul spre prima parcare era inchis, caci era deja la capacitate maxima, si a trebuit sa mergem la cea de-a doua parcare. Iar cand am ajuns in parcare, era si aceasta arhiplina, cu doar cate un loc pe ici colo ramas liber. Si sute de oameni care se indreptau spre gradina. Wow, ma gandeam, toti oamenii astia vin sa vada panda, cum facem si noi. Pentru majoritatea celor care au vizitat Gradina Zoologica din Toronto in aceasta vara a fost prima ocazie in viata lor sa vada ursi panda, tot asa cum a fost si in cazul meu. Sa presupunem ca cei care s-au nascut si au crescut la Toronto si au cel putin 30 de ani au avut ocazia sa vada ursi panda in anii ‘80, atunci Gradina Zoologica din Toronto a avut panda. Dar pentru multi dintre cei care au s-au mutat in Canada de cativa ani, asa cum este si cazul nostru, aceasta ocazie a fost prima cu siguranta.
Ursii panda te intampina cu mult inainte sa ajungi la Zoo. Cand te apropii cu masina de zona gradinii, toate indicatoarele care ii indreapta pe vizitatori spre intrare sunt insotite de afise mari cu pozele celor doi ursi, si cu mesajul Live Your Panda Experience. Er Shun si Da Mao sunt adevarate vedete in Toronto! Ambasadorul Chinei in Canada i-a numit VIPs, that is, Very Important Pandas, atunci cand mamiferele au sosit la Toronto in martie. Cozile la intrare erau si ele lungi, dar din fericire gradina are si multe case de bilete, asa ca nu a trebuit sa stam mult la coada.
Odata intrati in gradina, bineinteles ca primul si primul lucru pe care l-am facut a fost sa-i vedem pe ursuleti. Oh my goodness, sunt atat de simpatici! Oare exista animale mai dragalase decat ursii panda? Aveau la dispozitia lor un fel de casa, adica un spatiu inchis, si un fel de curte, adica un spatiu neacoperit, sau ma rog, un tarc. Baiatul era afara si manca bambus, iar fata era in casa si… nu stiu ce facea, mai nimic, cred ca se cam plictisea. Se invartea prin cusca, se mai catara in copac, mai venea la geam. Cand am ajuns la gradina, ma gandeam sa-l intreb pe vreun angajat daca Er Shun este deja insarcinata, dar m-am luat cu admiratul ursuletilor si am uitat sa intreb. Poate ca in urmatorii 5 ani cat vor sta la Toronto Er Shun si Da Mao vor avea un pui, fingers crossed. 🙂 In acelasi timp, acolo in zona ursilor era un fel de crainic pentru ursi, angajat al gradinii care vorbea la microfon si le prezenta vizitatorilor experienta panda. Daca era deja insarcinata, cu siguranta crainicul ar fi mentionat acest lucru. Altfel, am aflat despre cei doi ursi ca Er Shun tocmai a implinit 6 ani in august, iar Da Mao va implini 5 ani in septembrie. Crainicul a mai vorbit despre viata celor doi ursi inainte sa vina in Canada, de unde provin, in ce rezervatii si gradini zoologice au locuit pana acum, a vorbit despre parintii si fratii lor, etc. Daca ii ascultai discursul intr-un context separat si nu stiai ca e vorba de doi ursi panda, ai fi crezut ca omul vorbeste despre niste persoane, si nu despre animale. Acolo la gradina, Er Shun si Da Mao chiar sunt tratati ca fiind mai mult decat niste animale – sunt de departe vedetele gradinii.
Am un coleg de serviciu care a vizitat China, si mi-a povestit odata despre vizita sa. Printre altele, a mers la o gradina zoologica unde a vazut ursi panda. Tot de la el am aflat ca ursii panda nu mai traiesc in mediul salbatic in China, ci doar in rezervatii, fiind o specie pe cale de disparitie. Iar acele rezervatii nu sunt deschise publicului, si pentru a fi vizitate, ai nevoie de un permis de acces special pe care nu-i tocmai usor sa-l obtii. In timp ce ma documentam pentru acest articol, am incercat sa gasesc informatii despre accesul la rezervatiile panda din China. Am citit cateva review-uri recente scrise de turisti pe TripAdvisor.ca despre rezervatia Bifengxia din China, si multi dintre cei care au vizitat-o sustin ca cel mai usor mod de a vizita rezervatia este sa te oferi ca voluntar pentru cateva zile ca sa ajuti la ingrijirea ursilor panda – sa-i hranesti, sa le cureti custile etc. Multi turisti au facut exact asta, au venit in China din alte tari si au voluntariat la aceasta rezervatie, doar pentru a avea ocazia sa vada ursi panda de aproape, sa-i mangaie, sa-i tina in brate, etc.
Va arat mai jos cateva poze cu aceste fapturi minunate, Er Shun si Da Mao. Nu-i asa ca sunt adorabili?
Da Mao
Er Shun
In articolul urmator voi reveni cu alte poze de la Gradina Zoologica din Toronto.
Photo credit: Victoria West
Frumoase si interesante,articolul si pozele;tare draguti ursuletii,la fel si “casa lor”;chiar ca iti vine sa ii mangai…
Multumesc Lili, ma bucur ca ti-a placut. Si ma bucur atat de mult ca am avut aceasta ocazie, de cand imi doresc sa vad ursi panda. 🙂 Ii invidiez sincer pe cei care au fost in China si au avut posibilitatea sa vada ursi panda de aproape, in rezervatii, sa-i mangaie, sa-i hraneasca, sa se joace cu ei, sa-i tina in brate. Sunt oameni care au mers special pentru asta in China! Now that’s a commitment. 🙂
Sa ai o saptamana minunata!
Sper ca nu ai intrat in casuta lor sa faci poze. 🙂 Sunt asa blanzi incat ii poti tine in brate si te poti juca cu ei? Nu cred c-as incerca. Poate doar cu unii de plus. 🙂 O zi frumoasa!
Nu, nu, bineinteles ca nu, 🙂 nimeni nu are voie sa intre la ei cu exceptia angajatilor gradinii, ii admiri din spatele gardutului. Si evident ca e valabil pentru orice animal, in orice gradina zoologica, nu-i asa? 🙂 Pozele in care ursii par aproape sunt facute cu zoom.
In general, da, sunt blanzi si jucausi, devin agresivi doar atunci cand se simt in pericol. Desi fac parte din ordinul carnivorelor, ca sunt ursi, alimentatia lor consta in bambus in proportie de 90%. Mai mananca mere si morcovi.
Mi-ar placea sa tin unul in brate si sa ma joc cu el (cu precautiile de rigoare bineinteles, cand sunt sigura ca e binedispus) dar acest lucru e posibil doar intr-o rezervatie din China. 🙂 Chiar si in rezervatii, singurii care au voie sa-i atinga, cu exceptia angajatilor, sunt cei care voluntariaza sa ajute la ingrijirea lor (sa-i hraneasca etc.), dar altfel vizitatorii care merg sa-i vada in rezervatiile din China nu au voie sa-i atinga.
Sa ai si tu o zi frumoasa!
Sunt dragalasi ca infatisare, insa nu ma pot bucura cum nici ei de libertate. Daca s-a ajuns sa existe doar in rezervatii asta tot din vina omului. Pentru mine gradinile zoologice nu sunt o atractie.
Sa ai o zi frumoasa, iar comentariu meu e doar o parere si nu doresc nicicum sa te intristez cu el.
Iti inteleg punctul de vedere Mihaela. Bine ca macar se fac eforturi sa fie salvati si protejai, ma refer mai ales la rezervatii. In China de exemplu guvernul are mare grija de plantatiile de bambus, ca ursilor panda sa nu le lipseasa sursa principala de hrana.