In articolul precedent va spuneam despre cartile de poezie pe care le-am citit in ultimul an si ceva, iar astazi as vrea sa continuu aceasta serie de articole cu partea a II-a, si anume cartile de proza pe care le-am citit in ultima perioada. Lecturile mele din ultimul an sunt fictiune si nonfictiune, carti tiparite si ebooks, carti din biblioteca mea personala precum si de la biblioteca publica. Printre genurile literare pe care le-am citit sunt romane, carti de moda, cultura, diverstisment, umor, justitie sociala, si alte genuri literare.
Voi incepe cu romanele de fictiune, si anume romanul I Must Betray You (de la biblioteca) de Ruta Sepetis, o scriitoare americana de origine lituaniana. Actiunea romanului se petrece in Romania comunista in preajma revolutiei din decembrie 1989. I Must Betray You este povestea unul tanar roman de 17 ani, Cristian Florescu, aflat in fata dificilei alegeri intre a deveni turnator al sistemului comunist din Romania si a lupta impotriva sistemului. Cartea a fost publicata in 2022, poate ca multi dintre voi ati citit-o. Am gasit-o cat se poate de veridica, si am recunoscut multe din elementele din societatea romaneasca din 1989 si de dupa, asa cum au fost ele in realitate. Am fost impresionata de profunzimea cercetarii pe care autoarea a efectuat-o ca sa scrie aceasta carte. Si nu am fost surprinsa ca a facut un job atat de bun in a descrie societatea romaneasca de la 1989 asa cum a fost ea — desi autoarea nu este romanca ci de origine lituaniana, ceea ce are in comun cu noi, romanii, este faptul ca are o intelegere solida a istoriei Europei de Est, precum si a regimurilor comuniste care au existat in Europa pana in 1989.
Urmatorul roman de fictiune despre care vreau sa scriu astazi este romanul grafic The Outside Circle de Patty LaBoucane Benson, autoare canadiana indigena, despre populatiile indigene din Canada.
Un alt roman de fictiune pe care vreau sa-l mentionez este Before Green Gables de Budge Wilson, scriitoare canadiana (de la biblioteca). Romanul pentru o audienta tanara Before Green Gables este povestea lui Anne, celebra eroina creata de scriitoarea canadiana Lucy Maud Montgomery, autoarea romanelor despre orfana Anne Shirley.
Lucy Maud Montgomery a scris o serie intreaga de romane si povestiri despre Anne Shirley, incepand cu anii copilariei cand a fost adoptata de o familie din provincia canadiana Prince Edward Island, pana la maturitate. Cartile despre Anne Shirley fac parte din patrimoniul literaturii canadiene. Iar Budge Wilson a scris aceasta carte Before Green Gables in 2008 — despre Anne inainte de a fi adoptata de familia din Prince Edward Island, mai exact de cand s-a nascut si pana cand a plecat in Prince Edward Island cu familia adoptiva la varsta adolescentei. In aceasta carte care este prequel seriei de carti ale autoarei Lucy Maud Montgomery, este vorba despre primii ani de viata ai lui Anne. S-a nascut intr-o familie de invatatori in provincia canadiana Nova Scotia, dar parintii au murit de tuberculoza cand fetita avea doar trei luni. A fost luata ca orfana in mai multe familii in primii ani de viata, o perioada dificila pentru mica Anne, care a trebuit sa infrunte mult mai multe greutati decat alti copii de varsta ei, tocmai pentru ca era orfana.
Cartile despre Anne Shirley ale lui Lucy Maud Montgomery sunt o capodopera literara canadiana, si ca orice canadian, vreau si eu sa le citesc pe toate. Dar inainte de a incepe sa citesc seria scrisa de Lucy Maud Montgomery, m-am gandit ca este o idee buna sa incep cu aceasta carte prequel a lui Budge Wilson, despre Anne in primii ani de viata, inainte de cartile despre Anne adolescenta cand incepe povestea ei in seria lui Lucy Maud Montgomery.
Cartea Before Green Gables (prequel) a lui Budge Wilson a fost scrisa cu aprobarea mostenitorilor scriitoarei canadiene Lucy Maud Montgomery.
Urmatorul roman de fictiune despre care vreau sa scriu in articolul de astazi este Identity Crisis (ebook) de autorul canadian de origine indiana T. K. Kanwar. Actiunea romanului se petrece la Toronto in 2025, cand lumea a luat-o razna. Ideile de egalitate si inclusivitate sunt intelese, percepute si puse in aplicare gresit de catre autoritatile canadiene, ceea ce duce societatea canadiana catre prapastie. Acest roman a fost publicat in 2021, am citit cartea in 2022. Suntem in 2023, si acum traiesc in Canada ceea ce acest autor a descris in cartea sa in urma cu doi ani. Din pacate, societatea occidentala este pe cale de a se rostogoli in prapastie, si doar o revolutie impotriva atacului asupra bunului simt ne mai poate scoate din aceasta prapastie. Doua din personajele din carte sunt inspirate de Heather Mac Donald si Jordan Peterson, doua personalitati marcante din SUA si respectiv Canada, comentatori politici de dreapta, profesori universitari. Jordan Peterson a fost profesor de psihologie la Universitatea din Toronto pana in 2021, dar si-a dat demisia din titulatura profesorala cand Universitatea din Toronto a devenit prea woke.
Continuu cu un alt roman pe aceeasi frecventa. The Elven Inquisition. A woke fairy tale de Steve Wiley (ebook). Steve Wiley este un autor independent, l-am descoperit anul trecut, si este prima carte a sa pe care am citit-o. Aceasta carte este o satira a lumii woke in care traim acum. Sau mai exact, o parodie a Occidentului care traieste intr-o lume woke, poate ca tarile din Europa de Est si alte regiuni ale lumii nu sunt neaparat la fel de woke precum Occidentul. Cand am citit aceata carte, m-am simtit la fel ca atunci cand am citit cartea lui T. K. Kanwar despre care va spuneam mai sus. Acest roman satira a fost publicat in 2020, l-am citit in 2022, si acum in 2023 traim exact aceleasi vremuri in America de Nord ca cele descrise in aceasta carte. Personajele din acest roman nu sunt oameni, ci fiinte mitice — sirene, elfi, cerbi, goblini, vampiri, etc., iar tara unde se desfasoara aceasta poveste se numeste Fantasmagoria.
In Fantasmagoria functioneaza inchizitia pentru egalitate si echitate absoluta, si aceasta institutie a inchizitiei lupta impotriva tuturor formelor de nedreptate sociala prin orice mijloace necesare. Elfii sunt arsi pe rug pentru ca sugereaza ca exista o diferenta biologica intre sirene si spiridusi. Ginii sunt executati pentru indeplinirea dorintelor capitaliste. Vampirii sunt torturati pana la moarte pentru glume insensibile facute acum cinci sute de ani.
Finbar Finnegan este un cerb bine intentionat angajat de ziarul regatului. La locul de munca, Finbar se ocupa de cenzura, asigura diversitatea personalului si scrie articole virtuoase despre inchizitie. Problema este ca Finbar este suparat pe inchizitie. El uraste victimologia, politicile de identitate si cancel culture. Mai mult decat orice, uraste nebunia multimilor. Intrebarea este: oare el si regatul pot sa supravietuiasca?
George Orwell da mana cu Hans Christian Andersen in aceasta satira care ne provoaca sa ne gandim la problemele culturale si politice din societatea moderna care ne afecteaza felul de a trai si a functiona.
Urmatorul roman de fictiune despre care vreau sa scriu in articolul de astazi este Scarborough (de la biblioteca), semnat de scriitoarea canadiana de origine sud-americana Catherine Hernandes (din Toronto). Scarborough este un cartier mai sarac si mai putin privilegiat din Toronto, unde populatia de culoare este predominanta. Romanul are in centru trei familii care locuiesc in Scarborough, persoane de culoare, precum si lupta lor pentru supravietuire in saracia cu care se confrunta de zi cu zi. Este o carte care m-a marcat profund, hit home to me, avand in vedere ca Toronto este orasul meu adoptiv pe care il iubesc mai mult decat orice alt loc din aceasta lume. Imaginea de pe coperta cartii depicteaza o statie de metrou din Toronto, din cartierul Scarborough. Exista si filmul cu acelasi titlu, ecranizarea romanului Scarborough de Catherine Hernandes (pe Amazon Prime), pe care l-am vizionat imediat dupa ce am citit cartea.
Urmatorul roman de fictine pe care l-am citit anul trecut a fost The Catcher in the Rye de J. D . Salinger (De veghe in lanul de secara). Stiu ca multi dintre voi de asemenea ati citit si ati apreciat acest roman din literatura clasica americana.
Un alt roman de fictiune pe care l-am citit anul trecut a fost The End of Men de Christina Sweeney-Baird (de la biblioteca).
Actiunea romanului si petrece in 2025, cand un virus fatal afecteaza barbatii, omoara 90 la suta din populatia masculina a lumii, si le lasa pe femei sa se descurce cu lumea ramasa fara barbati. Cum este, ca femeie, sa conduci un camion sau sa fii electriciana? Partea cea mai interesanta despre aceasta carte este ca nu a fost scrisa in timpul pandemiei Corona inspirata de Corona din 2020-2022, ci a fost scrisa in 2018-2019, cu mult inainte de Corona, si publicata in 2021. Pana in prezent, romanul The End of Men a fost tradus in cel putin 15 limbi. Am citit aceasta carte pe nerasuflate, am plans pe alocuri. Si chiar ma gandeam atunci cand o citeam anul trecut prin decembrie, a trecut mult timp de cand o carte m-a facut sa plang. Aceasta carte m-a facut sa plang.
Continuu cu cartile de nonfictiune, si anume biografii, autobiografii si memorii. Prima carte din aceasta categorie despre care vreau sa scriu este biografia lui Elon Musk scrisa de Ashlee Vance (de la biblioteca) — Elon Musk. Tesla, SpaceX, and the quest for a fantastic future. Sunt o mare admiratoare a lui Elon Musk, si am citit multe carti despre el pana acum. Conduc Tesla Model Y, eh? Este o carte despre viata lui Elon Musk incepand cu anii de copilarie pana cand a devenit antreprenorul din zilele noastre. Cartea a fost publicata in 2015, deci include evenimene din viata si activitatea lui Elon Musk de pana atunci — crearea companiilor Tesla si SpaseX, casatoriile cu Justine Wilson (scriitoare canadiana) si Talula Riley (actrita britanica), primii cinci copii pe care i-a avut cu prima sotie Justine Wilson.
Dar de asemenea am citit si cartea autobiografica a lui Maye Musk, mama lui Elon Musk, A Woman Makes a Plan (de la biblioteca). Maye Musk s-a nascut in Canada, in provincia Saskatchewan, dar s-a mutat cu familia in Africa de Sud cand era copil. A petrecut prima parte a vietii in Africa de Sud, pana cand s-a casatorit cu Errol Musk, si i-a nascut pe cei trei copii — Elon, Kimbal si Tosca. A avut o casatorie dificila cu Errol Musk, a fost marcata de violenta conjugala, si in 1980 a divortat (dupa 10 ani de casatorie). Intre timp a devenit dieticiana, dar si model, meserii pe care le practica si astazi, la varsta de 75 de ani. Dupa divort a revenit in Canada, impreuna cu copiii; Errol Musk a continuat sa locuiasca in Africa de Sud. Acum familia Musk locuieste in SUA. Tosca este regizoare de filme romantice, iar Kimbal detine un lant de restaurante in Colorado. De Elon stim ce face, nu mai repetam. 🙂 Partea mea preferata din cartea lui Maye Musk a fost descrierea perioadei din Africa de Sud, cand Elon era copil. Sunt foarte putine lucruri despre Elon pe care internetul si lumea intreaga nu le stiu deja, dar cand am citit aceasta carte, mi-a facut placere sa aflu lucruri noi despre Elon Musk (fiind copil) despre care nu stiam deja dinainte. Cartea lui Maye Musk a fost tradusa de curand si in limba romana.
Urmatoarea carte din aceasta categorie despre care vreau sa scriu este Indian in the Cabinet. Speaking truth to power de Jody Wilson-Raybould, fosta ministra a Justitiei din Canada (de la biblioteca). Este o carte autobiografica, in care politiciana canadiana de origine indigena scrie despre perioada in care a fost ministra Justitiei in timpul primului mandat al lui Justin Trudeau, prim-ministru al Canadei, 2015-2019.
Ramanem in zona politicului, si continuu cu o carte scrisa de o alta personalitate politica, si anume Hillary Clinton, si memoria ei What Happened, despre alegerile prezidentiale din SUA din 2016 cand Hillary Clinton a fost prima candidata la presedentia SUA (de la biblioteca). Aceasta carte descrie evenimentele din 2016 si cele de dinaintea lor — din punctul de vedere al lui Hillary, si pierderea pe care a suferit-o in fata lui Donald Trump.
Continuu cu o carte despre Printesa Diana, scrisa de Andrew Morton — Diana. Her new life. Cartea a fost publicata in 1994, dupa separarea Printului Charles si a Printesei Diana, cand Diana inca era in viata. Cartea este un account al vietii independende pe care Diana incerca sa o aiba dupa ce a parasit familia regala. Coperta cartii o arata pe Diana purtand rochia razbunarii (razbunarea pe Camilla).
Ramanem in familia regala britanica. Anul acesta Printul Harry si-a publicat autobiografia, Spare, si am citit-o la scurt timp dupa aparitie (de la biblioteca). Pentru cei care doresc sa cunoasca familia regala britanica mai bine, aceasta carte ne permite sa ne punem in papucii Printului Harry, cel putin pentru mine asa a fost cand i-am citit autobiografia. Rolul de print „de rezerva” nu a fost unul usor pentru el. Oh, l-am vazut pe Printul Harry la Toronto in septembrie 2017, cand Harry a visitat Canada cu ocazia Jocurilor Invictus din acel an, iar cu ocazia acelui eveniment Harry si Meghan au facut relatia lor publica (in acel moment erau impreuna de un an). Tocmai am aflat ca autobiografia Printului Harry a fost tradusa si in limba romana, Rezerva.
Memoria lui Nefertiti Austin Motherhood so White (ebook de la biblioteca), scrisa de o femeie de culoare din America despre experienta ei de mama a unui copil adoptat, despre cum este sa fii mama afro-americana in SUA, si mai ales cum este sa fii mama adoptiva in comunitatile de culoare din America. Autoarea scoate la iveala tarele rasiste din SUA care le afecteaza pe mamele de culoare, in comparatie cu mamele albe — fie ca e vorba de maternitate naturala sau adoptiva.
Si o alta memorie pe care am citit-o anul acesta, si anume Heart Berries de Terese Marie Mailhot (de la biblioteca), o autoare canadiana de origine indigena care a crescut in rezervatiile indigene din provincia Columbia Britanica din Canada. Este o carte pe care am ales-o „blind date with a book” de la biblioteca.
Voi continua cu o alta categorie de carti non-fictiune, si anume carti pe tema justitiei sociale — rasa, gen, ideologii politice. Si prima carte din acest gen literar despre care voi scrie este What’s up with White Women? Unpacking sexism and white privilege in pursuit of racial justice (de la biblioteca), scrisa de autoarele Ilsa Govan si Tilma Smith. Este o carte care analizeaza relatiile dintre femeile albe americane si celelalte grupuri rasiale de culoare din SUA, si cum comportamentul public si social al femeilor albe ii afecteaza pe oamenii de culoare din America de Nord. Well, nu stiu daca stiati, dar sa fii femeie alba europeana in America de Nord nu mai este ceva obisnuit, ci are o incarcatura rasiala si sociala dificila, din cauza careia cateodata este greu sa-ti mentii echilibrul in viata de pe acest continent. In America de Nord, atat in SUA cat si in Canada, nu mai suntem pur si simplu copiii lui Dumnezeu asa cum ne-a creat Mama Natura, ci avem destinul influentat si de unele aspecte innascute ale vietii noastre cum ar fi rasa.
Raman in acelasi registru — White Tears, Brown Scars. How white feminism betrays women of color de Ruby Hamad, autoare australiana de origine araba (de la biblioteca). Este o carte despre rasismul femeilor albe de origine europeana si impactul acestuia asupra femeilor de culoare, mai ales cand femeile albe plang, si cele de culoare trag ponoasele pentru ca sunt invinovatite de suferinta femeilor albe.
O alta carte pe tema rasismulului si luptei contra rasismului in Canada este But I’m not Racist! Tools for well-meaning whites de Kathy Obear (ebook).
Continuu cu o alta categorie de nonfictiune pe teme de justitie sociala, si anume gen, sex si inegalitate intre sexe. Voi incepe mai intai cu cartile de opinii de centru si dreapta, dupa care voi urma cu cartile de opinii de stanga.
The Fate of Gender de Frank Browning (de la biblioteca) — o carte despre cum este perceput conceptul de gen si despre politicile de gen si identitate in societatea nord-americana, precum si despre diferitele aspecte ale genului ca parte a identitatii umane.
Everyday Sexism de Laura Bates (de la biblioteca). Proiectul Everyday Sexism a fost fondat de scriitoarea si activista Laura Bates in 2012. Proiectul a inceput ca un website unde femeile puteau impartasi experientele de sexism normalizat de zi cu zi, de la hartuirea de strada la discriminarea la locul de munca pana la agresiune sexuala si viol.
Proiectul a devenit o senzatie virala, atragand atentia presei internationale, si a unor publicatii cum ar fi The New York Times, French Glamour, Grazia South Africa, Times of India; dar si sprijinul celebritatilor. Proiectul a adunat peste 100,000 de marturii de la femei din intreaga lume si a lansat noi filiale in 25 de tari de pe glob. Acest proiect a ajutat la declansarea unui nou val de feminism. Autoarea Laura Bates a publicat aceasta carte in 2016, bazata pe proiectul Everyday Sexism la care lucra din 2012. Unele experiente din aceasta carte sunt de-a dreptul cutremuratoare.
Irreversible Damage. The transgender craze seducing our daughters de Abigail Shrier, autoare americana (de la biblioteca). Este o carte care expune riscurile ideologiei de gen, victimele cele mai vulnerabile ale careia sunt copiii. In America sunt foarte multi copii confuzi despre genul lor, despre perioada pubertatii prin care trec, iar ideologii de extrema stanga ii influenteaza in transgenderism, de multe ori ireversibil, inclusiv prin tratamente hormonale si interventii chirurgicale ireversibile care duc la sterilitate, infertilitate, si o viata dependenta de medicamente.
Like a Boy but not a Boy de Andrea Bennett (de la biblioteca) este o colectie de eseuri personale despre cum autoarea canadiana se percepe ca persoana si cum isi intelege si manifesta genul in viata ei de zi cu zi din Canada.
Si acum voi mentiona carti pe alte teme sociale.
The Parasitic Mind. How infectious ideas are killing common sense de Gad Saad (de la biblioteca). E o carte care denunta politicile de extrema stanga din America de Nord, dar si din alte parti ale lumii, care sunt duse la extreme idiotice si care sfideaza bunul simt si oranduirea naturala a lucrurilor, de exemplu unii americani cred ca sunt 1000 de genuri, sau ca este perfect normal ca unii barbati sa-si spuna femei si sa concureze in sporturile femeilor sau sa invadeze spatiile publice destinate femeilor cum ar fi baile publice si vestiarele in salile de sport.
O carte pe tema Covid pe care am citit-o anul acesta este Unprecedented. Canada’s top CEOs on leadership during Covid-19, compilata si editata de Steve Mayer si Andrew Willis (de la biblioteca). Este o colectie de 29 eseuri scrise de lideri influenti din lumea afacerilor din Canada, cum ar fi presedinti de banci, companii financiare, lanturil hoteliere, lanturi de restaurante, si alte companii canadiene. In aceste eseuri liderii de afaceri din Canada ne impartasesc din experientele lor cum au luptat cu virusul si ce masuri au luat ca sa poata sa-si mentina companiile pe linia de plutire pe timp de criza. Coperta cartii depicteaza strada Adelaide din centrul Toronto-ului, am lucrat in trecut la doua companii pe aceasta strada.
Anul trecut am citit si doua carti pe teme ecologice si educatie pentru un stil de viata mai sustenabil.
Prima dintre ele este Sustainable Badass. A zero-waste lifestyle guide de Gittemarie Johansen, o youtuberita din Danemarca. Am descoperit canalul Youtube al lui Gittemarie Johnasen anul trecut, si am indragit-o de la primele ei videoclipuri pe care le-am vizionat. Gittemarie Johansen este pasionata de conservarea resurselor naturale si de promovarea unui stil de viata sustenabil, bazat de o economie circulara si nu lineara. Vorbeste engleza fluent, si posteaza pe Youtube in limba engleza. Are un accent nordic foarte dragut care o face si mai carismatica. Anul trecut i-am descoperit cartea, si am citit-o cu mare placere (ebook de la biblioteca). In aceasta carte, autoarea vine cu sfaturi practice cum sa ducem un stil de viata mai sustenabil, cum sa refolosim cat mai mult, si sa renuntam incetul cu incetul la produse de unica folosinta cum ar fi pungile de plastic de la magazin, precum si alte produse din plastic sau hartie.
Si o alta carte pe aceeasi tema — 101 Ways to Go Zero Waste de Kathryn Kellogg (ebook), o alta youtuberita pasionata de promovarea unui stil de viata mai sustenabil, pe care am descoperit-o anul trecut. I-am vizionat majoritatea clipurilor de pe canal pe tema sustenabilitatii. Am gasit ca aceasta carte este scrisa pe un ton usor superior, usor critic, ca si cum premisa de la care autoarea porneste atunci cand a scris cartea este ca cititorii carora le este adresata aceasta carte sunt in urma cu eforturile in reducerea consumului si a gestionarii gunoiului pe care noi oamenii il producem. Am preferat sa invat sfaturile utile din aceasta carte si sa ignor tonul usor critic al autoarei. Cand vine vorba de un stil de viata mai sustenabil, nu poti sa schimbi in viata ta chiar totul dintr-o data, ci faci schimbari pe rand, cate un pas pe zi. Fiecare efort, cat de mic, conteaza, si nu e nevoie sa ne simtim vinovati daca inca mai folosim cate o punga de plastic de la magazin din cand in cand. Daca vii cu punga de plastic de la magazin si o refolosesti acasa (de exemplu pentru impachetat, sau pentru pastrat unele produse in frigider, sau pentru cosul de gunoi din baie) in loc sa o arunci direct la gunoi, deja e un pas inainte si e un lucru bun. Astfel putem sa facem foarte multe schimbari positive in viata noastra, incepand cu cele mici, pe care sa le implementam pe rand, pentru o viata mai sustenabila si mai ecologica. Nu ne va fi mai usor sa o protejam pe Mama Natura daca ne lasam coplesiti de sentimentul vinovatiei ca nu facem suficient, ci din contra, orice efort, cat de mic, este de bun augur si ne va ajuta sa fim mai buni cu planeta.
Urmatoarea categorie de carti despre care voi scrie astazi — carti umoristice. Si voi incepe cu Woke Fragility (ebook), scrisa de autorul anonim The Tired Moderate (Moderatul Obosit). Woke Fragility este o parodie a cartii anti-rasiste White Fragility de Robin DiAngelo.
Jokes to Offend Men de Allison Kelley si alte trei autoare (ebook de la biblioteca). Este o carte care se vrea a fi feminista, cu bancuri pentru femei care sa-i agaseze pe barbati. Cartea aproape ca a reusit ce si-a propus sa faca. Spun aproape, deoarece am gasit ca unele glume, desi au avut scopul sa lupte contra patriarhiei prin intermediul comediei si umorului, sunt mai ofensatoare pentru femei decat pentru barbati. Nu ma consider o feminista absoluta, ci una moderata, iar diferenta aia pana la feminismul absolut este pentru mine bunul simt si respectul fata de cei din jur, precum si respectul fata de Mama Natura si oranduirea naturala a lucrurilor. Sfidarea bunului simt si a Mamei Naturii ma ofenseaza.
Voi incheia articolul de astazi cu cartile de moda, frumusete si lifestyle.
Customize Your Clothes de Rain Blanken (de la biblioteca) este o carte pentru iubitoarele de moda carora le place sa improvizeze cu hainele lor pentru un stil unic si de neegalat. Cartea contine multe sfaturi utile despre cum sa-ti improspatezi garderoba cu diferite trucuri care sa-ti scoata stilul in evidenta, de exemplu aplicatii pe haine, bijuterii, accessorii etc.
On Beauty de Paul Starr — o carte de tip coffee table book despre frumusete, si anume o colectie de interviuri cu 30 de femei frumoase din lumea artelor si divertismentului — actrite, cantarete, personalitati TV. Printre cele 30 de femei frumoase care au fost intervievate si fotografiate pentru aceasta carte sunt Jennifer Garner, Jada Pinkett Smith, Angelica Huston, Angelina Jolie, Ellen DeGeneris, Meg Ryan, Cameron Diaz, Lindsay Lohan, Pamela Anderson, Britney Spears, Scarlett Johansson, Michelle Pfeiffer, Kate Hudson, Lisa Marie Presley, Brooke Shields, Renée Zellweger, Salma Hayek, si altele. Paul Starr este makeup artist care le-a machiat pe aceste vedete pentru sedintele photo din carte, si tot el este cel care a realizat interviurile. Aceasta carte a fost publicata in 2005 cand lumea inca era normala la cap, si am simtit diferenta intre tonul acestei carti publicate in urma cu aproape 20 de ani, si cum o astfel de carte dedicata frumusetii femeilor ar fi fost scrisa in prezent.
O carte din categoria HYGGE (de la biblioteca) — Making Winter. A HYGGE inspired guide to surviving the winter months de Emma Mitchell. Imi plac foarte mult cartile HYGGE, imi dau o stare pozitiva, ma sint bine cand le citesc. Pana acum am citit in jur de 7 carti din seria HYGGE, diferiti autori, si le-am savurat pe toate, inclusiv pe aceasta despre cum sa-ti pastrezi energia pozitiva pe timp de iarna. Oh, ce sa zic, iarna imi place sa citesc, sa scriu, sa pictez, sa ma uit la filme si seriale preferate, sa aprind lumanari in casa, sa beau ciocolata calda, sa ma bucur de perioada sarbatorilor, sa invit si sa vizitez prieteni la petreceri restrance acasa, si alte bucurii casnice pe timp de iarna.
Spark Joy de Marie Kondo. Poate ca ati auzit de aceasta personalitate japoneza, este specialista in home organizing, are (sau avea) un serial despre organizari de spatii in case pe Netflix. M-am uitat si eu la primele doua episoade ale serialului atunci cand a fost lansat, iar ulterior am citit aceasta carte (de la biblioteca). Am invatat foarte multe lucruri utile din cartea lui Marie Kondo despre organizarea in casa, mai ales organizarea hainelor in dulapuri si folosirea cat mai eficienta a spatiilor din casa, incat pun in aplicare si astazi ceea ce am invatat din aceasta carte anul trecut cand am citit-o.
Atat pentru astazi, va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit acest articol.
Ati citit vreunele din aceste carti? Ce parere ati avut?
Va doresc tuturor un weekend minunat.