fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Nu mai pot eu de Black Friday

de

Tocmai a mai trecut un Black Friday. De fapt a fost Black Week. A fost si Cyber Monday. Ati fost la shopping vinerea neagra? Eu n-am fost, ca daca mergeam, n-as fi gasit loc de parcare la mall. Asa ca nu m-am obosit.

Saptamana trecuta am stat in trafic de doua ori mai mult decat de obicei. Luni ma intorceam de la job, si am crezut ca va dura o vesnicie pana ajung acasa. Marti dupa amiaza acelasi lucru. Miercuri la fel. Deja ma gandeam ce dumnezeu, a innebunit orasul asta? Si mi-am dat seama — stai putin, ca e Black Week. Really people??? Ati luat-o razna, si nici macar nu e vinerea neagra, ci de-abia saptamana neagra — pai vineri ce-o sa faceti, o sa daramati orasul asta???

Nu voiam sa vad pe pielea mea (aka pe rabdarea mea) ce urma sa se intample de Black Friday prin oras, asa ca vinerea trecuta am lucrat de acasa. Am stat chitic in casa toata ziua, si n-am scos nasul afara pana sambata dimineata. Mi-am vazut linistita de sarcinile mele de job, dupa care mi-am incheiat saptamana de lucru si am deschis Netflixul sa ma uit la un film.

Este felul in care prefer sa-mi petrec ziua de Black Friday. In rest, am tot ce-mi trebuie.

Pai sa va explic de unde vine reticenta mea fata de vinerea neagra, si de ce nu-mi pasa de shopping in ziua de Black Friday. Eu, scriitoarea de moda, sa renunt la shopping de buna voie si nesilita de nimeni? Da, eu. Acum doi ani de vinerea neagra am mers la birou, ca tot omul. Mi-am incheiat frumos ziua de lucru si la ora 4 am plecat acasa. Trebuia sa ajung acasa pana in 6 PM ca sa-mi iau copilul de la scoala dupa scoala. Numai ca n-am ajuns la scoala la 6 PM, am ajuns la 6.30 PM si am platit penalizare de intarziere la scoala. In acea dupa amiaza am avut de infruntat cel mai congestionat trafic din Toronto din ultimii 10 ani. Cand se apropia ora 6 si mi-am dat seama ca n-o sa ajung la timp sa-l iau pe Alex de la scoala, l-am sunat pe sotul meu sa vad in ce stadiu era si daca putea sa ajunga acasa mai devreme. Din nefericire, nu putea, pentru ca era blocat in trafic la fel ca mine. Atunci l-am sunat pe vecinul meu care este persoana de urgenta la care apelez atunci cand am vreo dificultate cu Alex la scoala si nu pot sa ajung la timp, cum a fost atunci de Black Friday. N-a putut nici el sa ma ajute, pentru ca mergea cu sotia lui la spital. Atunci nu mi-a ramas decat sa sun la scoala dupa scoala si sa le explic invatatoarelor ca voi intarzia jumatate de ora si care este motivul intarzierii — traficul de Black Friday din oras. Le-am rugat sa stea cu Alex pana ajung si urma sa platesc pentru intarziere atat cat mi se cerea, fara nicio obiectie.

Am ajuns la scoala la 6.30 PM. Alex bineinteles ca era singurul copil la scoala, cu educatoarea care a ramas cu el. Educatoarea m-a pus sa semnez raportul de intarziere, si sa platesc taxa de intarziere $25 (care se calculeaza in functie de cate minute intarzii). I-am dat un cec de $40 ca sa-i multumesc pentru rabdarea de care a dat dovada si ca a stat cu Alex atat de mult.

Si cu asta am terminat-o cu Black Friday.

In anul urmator (adica in 2017) m-am invatat minte, si n-am mai mers la birou de vinerea neagra, am lucrat de acasa. La 5 PM cand mi-am incheiat ziua de lucru, am iesit in oras sa iau take-out de la un restaurant chinezesc din Whitby, suburbia toronteza unde locuiesc. Teoretic vorbind, aveam la dispozitie o ora sa merg la restaurant (5-7 minute de condus), sa astept un sfert de ora pana comanda mea take-out era gata, si sa ma intorc acasa ca sa-l iau pe Alex de la scoala dupa scoala la 6 PM. Teoretic vorbind, aveam timp berechet. Practic vorbind insa, la 5 dupa aminaza in ziua de Black Friday era un trafic prin Whitby de ziceai ca a innebunit lumea. Si ma gandeam ce dumnezeu oameni buni, sunteti cu capul??? Nu e decat mica noastra suburbie, nici macar nu avem un mall semnificativ aici la noi la Whitby, cel mai apropiat mall mare il avem in suburbia vecina. Deja eram ofticata de nu mai puteam. Din fericire insa, n-a durat mai mult de o ora intreaga aventura take-out, si m-am intors cu mancarea chinezeasca la timp sa-l iau si pe Alex de la scoala pana in 6 PM, ca dupa aceea sa ne adunam toti acasa si sa stam departe de agitatia aia din oras.

De altfel, anul trecut am lucrat de acasa nu doar in ziua de vineri Black Friday, dar si joi cu o zi inainte. Si in acea zi de joi fusesem la un scurt shopping la mallul din suburbia vecina pe care l-am mentionat mai sus, in timpul orei de pranz. Stiam sigur ca nu vreau sa merg la cumparaturi in ziua de vineri, din cauza aglomeratiei, asa ca am mers joi. Si pentru ca aveam la dispozitie doar o ora (cu tot cu deplasare dus-intors), n-am colindat intreg mallul, ci am mers la un singur magazin — la Victoria’s Secret, mi-am luat doua hanurace colorate, unul roz fierbinte si unul burgund. Dar nu despre cumparaturile in sine e vorba aici, ci despre faptul cum am parcat masina ca sa pot sa merg la cumparaturi. De-abia am reusit sa gasesc un loc de parcare in parcarea aia imensa a mallului — si nu era Black Friday, era cu o zi inainte de Black Friday. Motiv pentru care m-am hotarat nici sa nu ma obosesc cu niciun fel de shopping a doua zi de Black Friday.

Anul trecut inainte de Black Friday toata blogosfera de moda, atat cea din Romania, cat si cea din Occident, bubuia de Black Friday — reduceri de Black Friday, unde sa mergi la shopping de Black Friday, sfaturi pentru Black Friday etc. Si cand citeam postarile alea despre Black Friday, ma gandeam la bloggeritele alea cu postarile lor pe bloguri — fata hai care iti faci planuri de Black Friday, tu ai gasit parcare la mall sa parchezi masina atunci cand ai mers la Baneasa Shopping City sau unde ai mers tu la shopping de Black Friday???

Ziua de Black Friday nu este singura zi de mari reduceri (reale sau minciunoase) in Canada — avem si Boxing Day a doua zi de Craciun, adica pe 26 decembrie, cand tot canadianul cu mic cu mare merge la mall sa-si cumpere lucruri de care nu are nevoie, ca asa si-a bagat el in cap ideea ca trebuie sa profite de reducerile de Boxing Day, indiferent daca are nevoie de acele lucruri sau nu. Asta daca poate sa intre in mall. Anul trecut a doua zi de Craciun, adica pe 26 decembrie, am mers in vizita la niste prieteni de-ai mei pentru o petrecere de Craciun. Mergeam pe autostrada 401 care traverseaza Toronto de la Est la Vest, si de pe autostrada 401 se vede unul din marile malluri din Toronto, Yorkdale Mall. Si in ziua aia care pentru mine era a doua zi de Craciun iar pentru altii era Boxing Day zi de mari reduceri, mergeam la petrecerea aia de Craciun si am vazut de pe autostrada o coada de masini lunga de 3 kilometri pe rampa de acces spre parcarea mallului. Coada nu se misca, pentru ca parcarea mallului deja era plina, masinile alea de pe rampa nu mai aveau cum sa intre in parcarea mallului, si erau blocate pe rampa. Nu mi-a venit sa cred ochilor. De ce dumnezeu ai vrea tu om sanatos la cap sa stai blocat 3 ore pe o rampa de acces spre parcarea unui mall, in loc sa stai acasa la masa de Craciun alaturi de cei dragi si sa te bucuri de friptura de curcan (sau de porc, dupa caz)? Nu in mall, nu in parcarea mallului, ci pe rampa de acces spre parcarea mallului. Cat de cretin trebuie sa fii ca sa stai pe rampa aia de acces de buna voie si nesilit de nimeni asa fara nicio noima, timp de 3 ore?

Sa va spun un secret — reduceri in Canada sunt nu doar de Black Friday si Boxing Day, ci pe tot parcursul anului. Din experienta mea, cea mai buna perioada de a profita de reduceri este ianuarie, cand toata lumea s-a linistit dupa sarbatori. Daca mergi la mall pe 28 ianuarie, gasesti reduceri la fel de grozave ca de Black Friday sau Boxing Day. Nu e nevoie sa te invarti prin parcarea mallului o ora intreaga ca sa parchezi masina, sau si mai rau, sa stai blocat 3 ore pe rampa de acces spre mall.

Categorii:
shopping

Comentarii

  • Iti inteleg perfect sentimentele. Nu-mi place deloc aglomeratia si traficul intens.
    Nu stiu cum e in SUA in orasele mari, dar aici in zona mea, in Florida, nu e deloc nebunie. De altfel nici in Tennessee unde am locuit inainte nu era cine stie ce. Acum 8 ani cand am fost la primul meu „Black Friday”, care de altfel incepe de joi, imediat dupa cina de Thanksgiving, am vazut intr-adevar cozi uriase. Eram foarte curioasa sa vad daca e la fel ca la TV, imbulzeala de pe lume. A fost insa foarte civilizat. Nu s-au calcat oamenii in picioare ca la TV. De Black Friday nu ies de obicei ca nu ma tenteaza in special ofertele, insa am iesit din casa aproape in fiecare an, in joia dinainte ca sa facem putina miscare dupa cina bogata. Niciodata n-am prins aglomeratie mare. Am senzatia ca in ultimii ani s-au linistit mult lucrurile pe aici. Ofertele nu mai sunt la fel de bune, zic eu si poate s-au prins si altii. Anul asta chiar am iesit din casa de Black Friday si am trecut pe la toate magazinele de crafts din zona. Bineinteles ca nu era aglomeratie la astfel de magazine 🙂 Nici traficul n-a fost deloc rau, dar cum spuneam, nu e metropola, ci oras de marime medie, sa zicem. Am prins intr-un an Black Friday si in Romania si a fost simpatic. Mall-ul a stat deschis pana tarziu, asa ca am petrecut o seara placuta cu fetele prin magazine. Cred ca intre timp Black Friday a devenit insa mult mai popular in Romania si probabil e si mai aglomerat.

    Roxy 2 decembrie 2018 3:31 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title