fbpx
„Moda este trecatoare, doar stilul ramane – Coco Chanel“

Carti citite in 2021 (Partea I, poezie)

de
Courtney Peppernell

In 2021 am citit foarte multe carti — proza si poezie; fictiune si nonficiune; carti tiparite si carti electronice; carti in limba engleza si carti in limba romana; carti din biblioteca mea personala, dar si de la cea publica. La inceputul acestui an una din rezolutiile mele pentru 2021 a fost sa citesc cel putin 100 de carti; si acum in octombrie, cand scriu acest articol, sunt pe cale sa ating cifra 100; iar pana la sfarsitul anului, adica in urmatoarele doua luni si ceva pana ii spunem adio lui 2021, probabil ca voi mai apuca sa citesc inca cel putin cateva zeci de carti. Media mea este de 10 carti pe luna; dar in unele luni din acest an am citit mai multe carti (am avut luni cu 16 carti citite), in altele mai putine (4 carti).

In articolul de astazi as vrea sa scriu despre cartile de poezie pe care le-am citit in acest an, si despre noile voci poetice pe care le-am descoperit si indragit. De asemenea, voi scrie cate un mic review pentru fiecare dintre ele. Majoritatea poetilor si cartilor de poezie despre care voi scrie astazi sunt din America de Nord; cateva din Europa, Australia si alte parti ale lumii.

Am citit foarte multe carti de poezii in acest an, cateva zeci, avand in vedere ca si eu la randul meu tocmai am scris o carte de poezii, Sunset in Toronto, pe care urmeaza sa o public in aceasta toamna. Numeroasele carti de poezii pe care le-am citit in ultimul an mi-au servit drept inspiratie in demersul meu de scriitoare, in timp ce scriam manuscrisul meu poetic. De multe ori, cand simteam ca am nevoie de o sursa de inspiratie pentru urmatoarea mea poezie, citeam o carte de poezii, si scrisul imi revenea cu dorinta de a fi asternut pe hartie. Sunt multe voci poetice care spun, daca vrei sa scrii poezie, trebuie sa citesti poezie, lucru cu care sunt absolut de acord, si asta am facut si eu.

Voi structura acest articol in ordinea cronologica a cartilor citite, per fiecare autor.

Courtney Peppernell — o autoare australiana care scrie poezii de dragoste, si despre care am scris mai multe in unul din articolele mele precedente. In ultimii doi ani am citit toate volumele de poezii pe care le-a publicat pana acum, iar in 2021 le-am citit pe urmatoarele:

The Road Between
I Hope You Stay
Pillow Thoughts III
Pillow Thoughts IV
The Space Between Us, o carte scrisa impreuna cu poetul Zack Grey, despre relatii la distanta.
Watering the Soul — cea mai recenta carte a acestei autoare (publicata in 2021).

Courtney Peppernell

Courtney Peppernell

Le-am citit pe toate sase in format ebook, unele dintre ele au fost imprumutate de la biblioteca publica, si altele fac parte din biblioteca mea personala.

Urmatoarea poetesa despre care vreau sa scriu astazi este Jacqueline Suskin, din SUA; v-am spus mai multe despre aceasta autoare in unul din articolele mele precedente. Anul acesta am citit si celelalte carti ale ei pe care nu am apucat sa le citesc anul trecut (in format ebook).

The Edge of the Continent ~ The City, o carte de poezii dedicata Los Angeles-ului, unde autoarea locuieste in present. Acest volum este partea a doua a unei serii de trei carti de poezii dedicate Californiei, prima dintre ele fiind dedicata padurii, iar cea de-a treia desertului californian.
Help in the Dark Season — o colectie de poezii in care autoarea exploreaza traumele prin care a trecut in anii copilariei.
The Collected este prima carte de poezii scrisa de Jacqueline Suskin, in 2010. Pentru a crea aceasta colectie de poezii, autoarea a folosit fotografii vechi pe care le-a cumparat sau gasit in targuri de vechituri si magazine de antichitati. Fiecare poezie din carte este inspirata de o astfel de fotografie, si este prezentata pe paginile cartii vizavi de fotografia sa insotitoare.

Jacqueline Suskin

Jacqueline Suskin

Continuu cu Amanda Lovelace (SUA), care a publicat cartea de poezii Shine Your Icy Crown la incepului lui 2021; am imprumutat-o de la biblioteca. V-am spus mai multe despre poezia Amandei Lovelace in acest articol, caci am citit cateva volume de-ale ei si anul trecut.

Amanda Lovelace, Shine Your Icy Crown

Amanda Lovelace, Shine Your Icy Crown

De curand Amanda Lovelace a publicat cea mai recenta carte a sa de poezii, Flower Crowns and Fearsome Things, pe care intentionez sa o citesc cand va fi disponibila la biblioteca, cel mai porbabil pana la sfarsitul acestui an.

Karaline Alessia este o tanara poetesa canadiana din Montreal, am descoperit-o anul acesta, si am citit volumul ei de poezii de debut Love and Other Anxieties (ebook). Imi place sa descopar scriitori si poeti noi canadieni.

Karaline Alessia, Love and Other Anxieties

Karaline Alessia, Love and Other Anxieties

Urmatoarea autoare despre care vreau sa va spun astazi este Alexandra Vasiliu, de origine romana, care locuieste in SUA; am citit volumul sau de poezii Healing Words (ebook).

Alexandra Vasiliu, Healing Words

Alexandra Vasiliu, Healing Words

Un alt poet american pe care l-am descoperit anul acesta este R. H. Sin. A publicat in total aproximativ 16 volume de poezii, dintre care am citit majoritatea (in format ebook, imprumutate de la biblioteca).

Whiskey, Words and a Shovel (volumul I, II, III)
Rest in the Mourning
Planting Gardens in Graves (volumul I, II, III)
Algedonic
A Beautiful Composition of Broken
She Felt Like Feeling Nothing
She Just Wants to Forget

R. H. Sin

R. H. Sin

R. H. Sin isi dedica poezia femeilor, femeii, femeii iubite din viata lui. Dar gasesc cartile lui extrem de repetitive. Am citit toate aceste carti ale lui R. H. Sin din mai multe motive — vreau sa descopar voci poetice noi, caut(am) inspiratie pentru cartea mea de poezii, cartile lui se citesc usor si rapid. Dar cand citesti o carte de R. H. Sin si pe urma le citesti pe urmatoarele zece, simti ca ai citit aceeasi carte de 10 ori, caci autorul repeta si recicleaza aceleasi idei si aceleasi teme in fiecare din cartile sale. De exemplu, de ce colectia Whiskey, Words and a Shovel trebuia sa fie o serie de trei carti, cand toate acele poezii puteau fi incluse intr-un singur volum comprehensiv? La fel si cu seria Planting Gardens in Graves.

Mai sunt 5 carti de-ale lui pe care inca nu le-am citit, dar mi-am propus sa le citesc si pe acelea in perioada urmatoare, probabil ca pana la sfarsitul acestui an. O voi face din inertie, caci vreau sa-l citesc pe acest autor in intregime si sa nu mai trebuiasca sa revin la cartile lui R. H. Sin, si poate-poate printr-o minune gasesc mai multa inspiratie in celelalte carti ale sale.

Continuu cu Liuba Sarbu — o autoare din Moldova stabilita in Canada, volumul de poezii Biochimii paralele (ebook). Este singura carte de poezii in limba romana pe care am avut ocazia sa o citesc anul acesta.

Liuba Sarbu, Biochimii paralele

Liuba Sarbu, Biochimii paralele

Hezekiah Rory este un poet canadian indigen. Un alt autor de poezii pe care l-am descoperit anul acesta, si am citit volumul sau de poezii Four After Midnight (ebook).

Hezekiah Rory, Four After Midnight

Hezekiah Rory, Four After Midnight

Mirtha Michelle Castro Marmol este o autoare care s-a nascut in Republica Dominicana si s-a stabilit in SUA. Am citit doua carti de poezii de-ale ei (ebooks) — Eighteen Inches (de la biblioteca publica) si Elusive Loves (din biblioteca mea personala).

Mirtha Michelle Castro Marmol

Mirtha Michelle Castro Marmol

Makenzie Campbell (SUA) — am citit doua carti ale acestei autoare (varianta ebook).
Nineteen (de la biblioteca publica) este o carte pe care autoarea a scris-o la varsta de 19 ani, de unde si titlul colectiei. Este si prima sa carte.
2 AM Thoughts, a doua carte (din biblioteca mea personala).

Makenzie Campbell

Makenzie Campbell

De curand autoarea a publicat si cel de-al treilea volum de poezii, Rooms of the Mind, pe care mi-am propus sa il citesc cu prima ocazie.

Michael Faudet este un poet din Noua Zeelanda, am citit patru carti de poezii de-ale lui (varianta ebook, imprumutate de la biblioteca).
Dirty Pretty Things
Bitter Sweet Love
Smoke and Mirrors
Winter of Summers

Michael Faudet

Michael Faudet

Le-am citit in ordinea cronologica a publicarii. Prima oara am auzit despre acest autor pe Youtube, pe un canal despre carti. Vloggerita respectiva spunea despre Michael Faudet ca este un autor prea erotic, prea explicit, iar poezia lui creeaza disconfort. Intr-un cuvant, youtuberita avea o parere foarte proasta despre cartile lui. Dar stiti cum se intampla cand auzi o parere negativa despre o carte (sau un film, etc.) — tocmai pentru ca ai auzit pe cineva exprimand o parere negativa despre acea carte, te face curios sa te convingi tu insuti cat de buna sau proasta este cartea respectiva. Curiozitatea este ceea ce m-a convins sa citesc cartile lui Michael Faudet, ca sa vad eu insami — chiar sunt asa de proaste cum spune aceasta youtuberita? Am citit prima carte Dirty Pretty Things, si am fost de acord cu parerea acelei creatoare de pe Youtube — intr-adevar este o carte prea erorica, prea explicita (cuvantul fuck apare de mai multe ori in carte decat mi-ar fi placut sa-l citesc intr-un volum de poezii), o carte care creeaza disconfort.

Dar am vrut sa le citesc si pe celelalte trei; si pe masura ce citeam cartile de poezii ale acestui autor, gaseam ca urmatoarea carte este mai buna decat cea precedenta, iar poezia lui Michael Faudet a progresat de la explicit la sensibil. Daca prima carte mi-a creat disconfort, cea de-a patra carte, Winter of Summers, mi-a creat emotii intense si m-a facut sa plang. Cartea mi-a placut atat de mult incat am inceput sa-l urmaresc pe autor pe Instagram.

Urmatoarea autoare de poezii despre care vreau sa scriu astazi este Katie Wismer (SUA), am descoperit-o pe Youtube anul acesta (are un canal despre carti), am citit doua carti de-ale ei in varianta ebook:
The Sweetest Kind of Poison
Poems for the End of the World

Katie Wismer

Katie Wismer

Katie Wismer isi incepe fiecare carte cu disclaimerul de fictiune, desi cititorului ii este foarte clar in timpul lecturii ca aceste poezii sunt inspirate de experiente personale ale autoarei. In general, poezia este considerata un gen literar de nonfictiune si nu fictiune. Cateodata cele doua lumi literare se intalnesc si se intercaleaza in poezie.

Un alt autor pe care l-am descoperit anul acesta este Blake Auden din Marea Britanie (il urmaresc pe Instagram), cu volumul de poezii Tell the Birds She’s Gone, ebook.

Blake Auden, Tell the Birds She's Gone

Blake Auden, Tell the Birds She’s Gone

Blake Auden tocmai a publicat o noua carte de poezii, Murmuration aparuta in octombrie 2021, pe care sper sa o citesc in curand.

Margaret Atwood este cea mai iubita scriitoare canadiana, autoare de fictiune si nonfictiune, romane, poezie, proza scurta. Am doua carti de-ale ei in biblioteca personala, romanul The Blind Assassin si colectia de povestiri (proza scurta) Good Bones. Inca nu le-am citit, dar sper sa imi fac timp sa le citesc in viitorul apropiat. Prima carte de Margaret Atwood pe care am citit-o anul acesta este colectia de poezii Dearly (am imprumutat-o de la biblioteca), iar poezia mea preferata din aceasta colectie este poezia de titlu Dearly, despre cuvantul „dearly” si cum il folosim in comunicarea noastra unii cu altii. Dearly a fost publicata in 2020.

Margaret Atwood, Dearly

Margaret Atwood, Dearly

Clarice Goetz este o autoare din Toronto, i-am citit colectia de poezii Heart Strings. Ma bucur de fiecare data cand descopar scriitori din Toronto, am gasit cartea ei de poezii (publicata in regim independent in 2020) la un anticariat de curand. M-am regasit in multe din poeziile ei, unele din ele m-au facut sa plang.

Clarice Goetz, Heart Strings

Clarice Goetz, Heart Strings

Lana Del Ray, Violet Bent Backwards Over the Grass.

Lana del Rey, Violet Bent Backwards Over the Grass

Lana del Rey, Violet Bent Backwards Over the Grass

Lili Reinhart, Swimming Lessons.

Lili Reinhart, Swimming Lessons

Lili Reinhart, Swimming Lessons

Antologia de poezii Love, care include poezii dedicate iubirii scrise de autori clasici, o carte creata de editura americana Andrews McMeel Publishing pentru lantul de librarii canadiene Indigo. Am descoperit aceasta carte la anticariat de curand. Printre autorii inclusi in acest volum sunt William Blake, Emily Bronte, Lord Byron, Emily Dickinson, Victor Hugo, John Keats, David Herbert Lawrence, Petrarch, Edgar Allan Poe, William Shakespeare, Mary Shelley, Robert Louis Stevenson, Oscar Wilde, si altii.

Love, A Selection of Famous Love Poems

Love, A Selection of Famous Love Poems

Anul acesta am mai citit o antologie de poezii si proza scurta semnate de autori noi, SamFiftyFour, o revista literara in format electronic, am descoperit-o pe Amazon de curand.

Revista literara SamFiftyFour, editita Septembrie 2020

Revista literara SamFiftyFour, editita Septembrie 2020

Am mai citit o carte care se numeste Writing Poetry from the Inside Out de Sandford Lyne (ebook de la biblioteca), un ghid creativ cum sa scrii poezie. Am citit-o cu scopul de a ma documenta pentru cartea mea de poezii pe care o scriam.

Sandford Lyne, Writing Poetry from the Inside Out

Sandford Lyne, Writing Poetry from the Inside Out

As vrea sa inchei cu un sneak peek al cartii mele de poezii Sunset in Toronto, care va fi publicata in aceasta toamna. In prezent manuscrisul se afla in ultima etapa de corectare si pregatire inainte de publicare. Asa va arata coperta cartii:

Victoria West, Sunset in Toronto

Victoria West, Sunset in Toronto (photo credit Victoria West)

De asemenea, am sa impartasesc cu voi una din poeziile din carte, sper sa va placa. Este prima oara cand aceasta poezie apare in public.

**********

THE COMMUTE

7 AM, I’m driving on the highway.
It’s a long commute to work.
You and I both.
Hours and hours spent on the commute every day.
We leave at 7 AM,
Hope to be home by 6 PM.
And then once we’re home,
We cook,
We have dinner,
We take care of our son,
And we go to sleep at 10 PM.
Routinely so.
Then the next day we start all over again.
It’s the same story for millions of other couples across the continent.

So, let’s do something about it.
It’s 7 AM, we’re on our way to work.
I commute, you commute, we commute.
And we dial up.

Good morning Honey, how is your commute going?
I’m at Yonge Street.
I have a traffic jam ahead of me.
Hey, I meant to mention something…

And we talk.
Husband and wife spending their commute time apart,
But together.
We leave home and we dial the phone.
We talk about everything that crosses our minds.
About all our spousal silly nothings.
About all the little things that we don’t have time to talk about at home after work.
It gives us a fresh feeling.
Here’s a good way to spend your commute time – talk to your spouse.

Hey Honey, I’m at the office.
I’ll talk to you at 4 PM.
I’ll see you at home tonight.
Love you.
Enjoy your day…

I got to love my daily commute.

**********

Love,
Victoria West

Categorii:
Cartea mea · carti · Cartile mele

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title